Prima pagină » Știri politice » Vot cu emoții în Parlamentul European. Leonard Orban află mâine dacă pleacă la Curtea Europeană de Conturi

Vot cu emoții în Parlamentul European. Leonard Orban află mâine dacă pleacă la Curtea Europeană de Conturi

Vot cu emoții în Parlamentul European. Leonard Orban află mâine dacă pleacă la Curtea Europeană de Conturi
Plenul Parlamentului European va vota, marți, în sesiunea de la Strasbourg, cu privire la candidatura ministrului Afacerilor Europene, Leonard Orban, pentru un post de membru al Curții Europene de Conturi. Orban a primit aviz negativ din partea Comisiei de Control Bugetar a PE pe 26 septembrie.

Plenul Parlamentului European va vota, marți, în sesiunea de la Strasbourg, cu privire la candidatura ministrului Afacerilor Europene, Leonard Orban, pentru un post de membru al Curții Europene de Conturi. Votul este unul cu emoții, întrucât Orban a primit aviz negativ din partea Comisiei de Control Bugetar a PE pe 26 septembrie.

Potrivit agendei de lucru a Parlamentului European, votul în privința lui Orban, candidat al României, propus de premierul Victor Ponta pentru postul respectiv, va avea loc marți seară, într-o ședință care va începe la 18.00, ora locală (19.00 ora României).

Votul din plenul PE este decisiv în privința ocupării de către Orban a postului de la Curtea Europeană de Conturi din Luxemburg, în condițiile în care avizul Comisiei de Control Bugetar este consultativ. Votului din plenul PE îi urmează și o validare de către Consiliul European, însă aceasta reprezintă doar o formalitate. Consiliul European nu trece de obicei peste votul din plenul PE.

Orban a confirmat săptămâna trecută că nu a renunțat la candidatura pentru funcția de la Curtea Europeană de Conturi, arătând că poartă în continuare consultări cu „foarte mulți actori” privind votul din plenul Parlamentului European.

„Nu e o decizie pe care o iau singur, ci mă consult cu foarte mulți actori, pentru că eu nu sunt doar o persoană individuală care este nominalizată, ci sunt nominalizarea României. Sunt și fost comisar european, dacă ați văzut audierile, ați văzut că unii mi-au atras atenția ca s-ar putea din postură de fost comisar european să ajut Comisia Europeană. Deci este o decizie pe care nu pot să o iau singur, dacă aș fi putut să o iau singur, aș fi luat-o mai repede cu siguranță”, a declarat, marți, Orban.

Întrebat dacă a avut consultări și cu președintele Traian Băsescu, cu conducerea PDL sau liderii grupului PPE, Orban a refuzat să comenteze.

El a arătat că având în vedere că mai avea o săptămână până la următoarea sesiune plenară a Parlamentului European, mai dispunea de o decizie finală cu privire la această candidatură. „Mai am câteva zile și am timp până înainte de sesiune să iau o decizie. Voi lua o decizie în următoarele zile”, a menționat Orban.

Premierul Victor Ponta a declarat, pe 28 septembrie la Bruxelles, după întâlnirea cu președintele PE, Martin Schulz, răspunzând unei întrebări, că decizia finală în cazul candidaturii lui Leonar Orban pentru o funcție la Curtea Europeană de Conturi aparține plenului PE.

Întrebat dacă ia în calcul altă candidatură după respingerea lui Leonard Orban pentru funcția de la Curtea Europeană de Conturi de către Comisia de Buget din PE, Ponta a răspuns că decizia în cazul acestuia o ia plenul Parlamentului European. „Domnul Orban este un tehnocrat, a fost și în echipa domnului Barroso”, a spus Ponta.

Premierul român a spus că Orban a fost „o victimă inocentă” a unor dispute politice.

Orban a primit aviz negativ, pe 26 septembrie, la Comisia de Control Bugetar din PE pentru postul de la Curtea Europeană de Conturi, el primind 14 voturi „împotrivă” și 12 voturi „pentru”. El a declarat după vot că nu s-a așteptat la un astfel de rezultat.

Liderul grupului europarlamentarilor PSD, Cătălin Ivan susținea, într-o conferință de presă, că votul popularilor din Comisia de control bugetar din PE, inițial favorabil candidaturii lui Leonard Orban, a fost schimbat în urma unui mesaj transmis de Elena Băsescu. „Între audiere și momentul votului, candidatul iese din sală, iese și staff-ul tehnic și rămân cei care votează. Am rămas și a apărut doamna Elena Băsescu, cu Traian Răzvan Ungureanu și Sebastian Bodu. A avut un mesaj, bănuiesc că de la Traian Băsescu, pentru că nu înțeleg cum s-a schimbat votul popularilor atunci, ei erau încântați de Leonard Orban”, a spus Ivan.

El a menționat că ceilalți europarlamentari PDL i-au transmis că acesta e „ordinul de acasă”, că nu au ce face și că trebuie să voteze împotriva candidaturii lui Leonard Orban pentru funcția de la Curtea Europeană de Conturi.

Pe de altă parte, europarlamentarii PDL au arătat că votul negativ al popularilor europeni la audierea lui Leonard Orban se explică prin faptul că PPE nu agreează de principiu candidaturile guvernamentale, adăugându-se și impresia proastă a popularilor față de Guvernul Ponta.

„Știam că PPE este nemulțumit pentru că nu agreează de principiu candidaturile guvernamentale. PPE nu are deloc o impresie bună despre acest Guvern de la București și atunci s-a suprapus reticența față de candidaturi guvernamentale peste impresia defavorabilă, negativă, față de Guvernul Ponta”, a declarat europarlamentarul PDL Cristian Preda.

Prim-vicepreședintele PDL a arătat că Orban, cu experiența sa, ar fi trebuit să știe că nu sunt agreate de principiu candidaturile guvernamentale pentru funcții la Curtea Europeană de Conturi.

Curtea Europeană de Conturi are câte un membru din cele 27 de state UE, rolul instituției fiind să controleze pe teren modul în care sunt administrate fondurile europene, să elaboreze rapoarte cu privire la verificările efectuate, precum și să înainteze PE și Consiliului UE un raport anual de descărcare de gestiune pentru modul în care Comisia Europeană a gestionat bugetul.

Membrii Curții sunt desemnați pentru un mandat de câte șase ani, reprezentantul actual al României, cu un mandat început în 2007 fiind judecătorul Ovidiu Ispir.

În cazul respingerii candidaturii lui Leonard Orban, România nu pierde postul respectiv, fiind însă necesară reluaarea procedurii de nominalizare.