Prima pagină » Știri politice » Votul prin corespondență, în varianta liberalilor: Un cetățean român din străinătate dornic să voteze la următoarele alegeri va trebui să parcurgă acești pași

Votul prin corespondență, în varianta liberalilor: Un cetățean român din străinătate dornic să voteze la următoarele alegeri va trebui să parcurgă acești pași

Votul prin corespondență, în varianta liberalilor: Un cetățean român din străinătate dornic să voteze la următoarele alegeri va trebui să parcurgă acești pași
Alina Gorghiu și Mihai Voicu au prezentat un proiect privind votul prin corespondență

În proiectul PNL, un cetățean român va înainta AEP o cerere pentru a se înscrie pentru procesul electoral. În pasul doi, Autoritatea va înscrie alegătorul într-un registru și va trimite documentele de vot într-un plic, care va fi primit de toți alegătorii din străinătate, care își exprimă această opțiune.

Plicul va conține instrucțiuni în privința votului, iar Autoritatea va emite un certificate de alegător pentru a se garanta identitatea alegătorului. Vor primi plicuri doar românii din Diaspora care vor face dovada unui domiciliu stabil.

Când va primi plicul, alegătorul va semna că el este cel care a solicitat de la AEP documentele pentru a putea vota și va semna o declarație pe proprie răspundere.

Pentru a vota, în interiorul plicului se va găsi un autocolant, care va înlocui clasica ștampilă, acesta urmând să fie aplicat pe buletinul de vot. Ulterior, acesta se introduce într-un plic alb primit de la AEP și va retrimite votul în țară înaintea deschiderii urnelor.

Biroul Electoral Central va primi acest plicuri, va verifica că sunt intacte și le va introduce în urna de votare. Niciun plic nu va putea fi deschis până nu se închide perioada de votare.

BEC verifică că există plic este intact și îl introduce în urnă ca atare, nu se deschide niciun plic până nu se închide perioada de votare.
Autoritatea Electorală Permanentă va avea obliația să întocmească un registru cu românii din Diaspora care doresc să voteze înaintea fiecărui scrutin electoral.

La alegeri, se vor lua în considerare doar plicurile sosite cu 24 de ore înaintea de deschiderea scrutinului electoral în țară.

Vicepreședintele PNL a explicat că cei din Diaspora se pot înscrie la AEP timp de 30 de zile, apoi în alte 15 zile AEP poate trimite plicurile către alegătorii din afara țării, iar votanții pot trimite plicurile cu opșiune lor în funcție de zona în care se află, cu precizarea că acestea trebuie să ajungă în țară înainte de începerea votului.

După ce un plic cu un vot prin corespondență a fost trimis, alegătorul din Diaspora nu va mai putea opta să voteze și prin metoda tradițională, chiar dacă și-a schimbat opțiunea de vot. Astfel, el nu își mai poate anula votul exprimat.

Sistemului votului prin corespondență va permite cetățenilor aflați în afara țării să voteze fără a mai exista problemele apărute la alegerile prezidențiale din 2014.

„Revoluția de la urne ne oblige să legiferăm votul prin corespondență, să dublăm numărul de parlamentari pe diaspora. Este un deziderat la care vom ține foarte mult să devină realitate”, a declarat Alina Gorghiu.

Vicepreședintele PNL, Mihai Voicu, a recunoscut că prin votul prin corespondență, nu se poate garanta că votul este unul secret, deoarece se efectuează la domiciliul fiecărui alegător.

„Fiecare își asumă că a votat în condiții legale”, a precizat Mihai Voicu.

Liberalul a adăugat că poate exista și pericolul ca anumite voturi exprimate prin corespondență să nu ajungă la destinație, asemenea erori putând apărea din cauza celor care livrează plicul.

Un caz exceptional îl reprezintă alegerile prezidențiale, care au două tururi de scrutin. Soluția propusă de Mihai Voicu este ca alegătorii din Diaspora să primească de la început două buletine de vot în plicurile trimise de AEP.