Zegrean: Dacă Dăncilă este suspendată, după 45 de zile nu mai avem guvern. Asta ar fi o revocare atipică, o revocare ascunsă.
„Dacă ar fi suspendată din funcție și nu se întoarce în 45 de zile, adică nu se rezolvă procesul penal în 45 de zile, urmărirea penală, dacă nu se dă o soluție care să spună ori că e albă ori că e neagră, ea rămâne suspendată. Adică după 45 de zile nu mai este guvern”, a declarat fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, explicând ce se poate întâmpla dacă, în urma unei eventuale puneri în mișcare a unei acțiuni penale împotriva premierului, președintele Klaus Iohannis o va suspenda pe Viorica Dăncilă.
„Ar fi un lucru atipic, anormal. Nu e chiar constituțională chestia asta, pentru că avem un text care spune că președintele nu-l poate revoca pe primul ministru. Asta ar însemna că dacă îl suspendă și să împlinesc 45 de zile și nu se poate întoarce în funcție, ar fi practic o revocare, ceea ce Constituția nu permite. Din 2003 este text clar, un text cât se poate de ritos care spune – președintele nu-l poate revoca pe primul ministru. Asta ar fi o revocare atipică, o revocare ascunsă. Nu-mi imaginez cum ar putea să se întâmple acest lucru”, a adăugat Zegrean.
El a mai ținut să precizeze că atunci când a fost redactată actuala Constituție, o astfel de situație nu a fost prevăzută: „Nimeni nu s-a gândit la suspendarea premierului, să încheie astfel mandatul unui guvern. Eu am fost acolo când s-a scris Constituția și nimeni nu a avut în vedere această modalitate de încetare a mandatului, de revocare, ori textul de la articolul 107 este cât se poate de clar – președintele nu îl poate revoca.”
Declarația a venit în contextul în care, joi, Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, la Iași, că a sesizat Parchetul General „în calitate de cetățean” cu privire la faptul că Viorica Dăncilă și Liviu Dragnea au difuzat informații cu caracter secret. Plângerea vizează înalta trădare, divulgarea de informații secrete și uzurparea de funcții, fiind făcută în contextul memorandumului aprobat de guvern pentru relocarea ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.
Pe cale de consecință, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus, joi, trimiterea plângerii depuse de Ludovic Orban contra premierului Viorica Dăncilă structurii de parchet competente, respectiv DIICOT.
Într-un comunicat trimis către Mediafax, Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, a precizat că: „Este evident că asistăm la coborârea luptei politice la cel mai abject nivel, acolo unde se încearcă, în modul cel mai stalinist cu putință, dărâmarea unui guvern legitim constituit. Dacă de data asta nu s-a reușit din interior, ca la precedentele guvernări, atunci se apelează la tertipul acesta atât de transparent pentru ca, pe baza punerii în mișcare a unei acțiuni penale împotriva premierului, președintele să o poată suspenda pe doamna Viorica Dăncila și pune capăt guvernării noastre”.