Prima pagină » Știri politice » Zetea (PSD), despre vot uninominal pentru președinți CJ: Apreciată de cei care nu au nimic de ascuns

Zetea (PSD), despre vot uninominal pentru președinți CJ: Apreciată de cei care nu au nimic de ascuns

Zetea (PSD), despre vot uninominal pentru președinți CJ: Apreciată de cei care nu au nimic de ascuns
Vicepreședintele PSD pe Regiunea de Nord-Vest, Gabriel Zetea (PSD), consideră că decizia de alegere directă a președinților de consilii județene este convenabilă și apreciată de cei care nu au nimic de ascuns, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Gabriel Zetea, care este și președintele Consiliului Județean Maramureș, a afirmat, marți, într-un comunicat al instituției, că persoanele care vor candida pentru funcții de președinți de consilii județene în iunie 2020 nu se vor mai ascunde în spatele partidelor și a sloganelor de partid.

„Desemnarea președinților consiliilor județene din România revine la votul direct al cetățenilor. Astfel, prin opțiunea lor electorală, locuitorii unui județ vor putea, începând cu anul 2020, să își aleagă în mod direct președintele Consiliului Județean, modalitate care a fost aplicată în alegerile locale din 2008 și 2012, însă la care s-a renunțat în anul 2016. Guvernul României a adoptat o OUG care prevede ca, începând de anul viitor, președinții administrațiilor județene să nu fie aleși dintre consilierii județeni, ci aceștia să fie desemnați în mod direct de către alegători. Cei care vor candida la această funcție, în iunie 2020, nu se vor mai ascunde în spatele partidelor și a sloganelor de partid. (…) Această decizie este convenabilă și apreciată de cei care nu au nimic de ascuns, dar cu siguranță nu este deloc pe placul celor care fug de întâlnirile directe cu cetățenii”, a arătat Zetea.

Potrivit acestuia, din calitatea de membru al Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR) a avizat pozitiv proiectul adoptat de către Guvernul României, care uniformizează desemnarea șefilor administrațiilor județene cu cea a primarilor, respectiv votul uninominal, într-un singur tur de scrutin.

„Atunci când candidezi uninominal ești judecat după realizări, după fapte, iar oamenii te pot privi direct în ochi. În ceea ce-i privește pe maramureșeni, aceștia știu să discearnă între gospodari și mincinoși. Personal, am mare încredere în maramureșeni și în capacitatea lor de vota pentru binele județului. Am văzut că președintele României, Klaus Iohannis nu este de acord cu alegerea directă a președinților de consilii județene și, potrivit șefului statului, nu există un popor al județului și nici o identitate a fiecărui județ, altfel spus, cetățenii nu ar trebui să își aleagă direct reprezentanții. Poate s-ar accepta o derogare doar la Sibiu, în opinia președintelui Iohannis. Țin să îl anunț, însă, pe șeful statului, că la Maramureș lucrurile stau altfel, pentru că maramureșenii au identitate, tradiție, istorie și pe toate dorim să le păstrăm. Și mai mult, vrem să avem posibilitatea de a ne gestiona singuri destinul, fără foarte multe sfaturi de pe axa Sibiu – București. Pentru că noi suntem Maramureș”, a subliniat șeful CJ Maramureș.

Președintele Klaus Iohannis a criticat OUG dat de Guvern pentru alegerea șefilor de Consilii Județene, transmițând că schimbarea legii electorale făcute prin OUG e de fapt o concesie pe care premierul vrea s-o facă în fața baronilor PSD în încercarea de a le câștiga sprijinul. Purtătorul de cuvânt al președintelui a mai transmis că președintele de consiliu județean nu e consacrat prin Constituție ca autoritate a administrației publice și nu e necesară alegerea sa prin vot directă.

Ordonanța de urgență vizează modificarea Legii nr. 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale și modificarea Legii administrației publice locale nr. 215/2001 și a Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, potrivit textului pus în transparență decizională pe site-ul Ministerului Dezvoltării.

Potrivit prevederilor ordonanței, articolul 1, alineatele (2), (4) și (5) vor fi modificate și vor avea următorul cuprins:

„Art. 1. – (2) Consiliile locale și consiliile județene, primarii și președinții consiliilor județene se aleg prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat.

(4) Primarii comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor municipiului București și primarul general al municipiului București, precum și președinții consiliilor județene se aleg pe circumscripții electorale, prin scrutin uninominal.

(5) Viceprimarii, precum și vicepreședinții consiliilor județene se aleg prin vot indirect de către consiliile locale, respectiv consiliile județene”, este una dintre modificările propuse”.

În forma în vigoare, articolul 1 prevede la alineatele (2), (4) și (5) următoarele: „(2) Consiliile locale, consiliile județene și primarii se aleg prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat. (4) Primarii comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor municipiului București și primarul general al municipiului București se aleg pe circumscripții electorale, prin scrutin uninominal.(5) Președinții și vicepreședinții consiliilor județene, precum și viceprimarii se aleg prin vot indirect, de către consiliile județene, respectiv consiliile locale”.

 

Citește și