Zgonea a fost revocat. Ponta îi vrea scaunul. „Dacă s-a autopropus, nici nu mai are rost să mai votăm”
This browser does not support the video element.
Valeriu Zgonea a fost revocat luni de la șefia Camerei Deputaților. Plenul a votat proiectul de hotărâre cu 167 de voturi „pentru”, 32 „împotrivă” și o abținere și a luat, astfel, act de vacantarea de drept a postului.
Cel care se află în cărți pentru ocuparea funcției este Victor Ponta, care a și declarat luni că a discutat cu Liviu Dragnea și că intenționează să își depună candidatura pentru funcția de președinte al Camerei Deputaților în ședința Comitetului Executiv de marți, dar și la Grupul PSD din Camera Deputaților, afirmând că speră ca liderul PSD să îl susțină.
„I-am spus (lui Liviu Dragnea-n.r.) că intenționez și mâine la CEX și miercuri la grup să îmi depun candidatura pentru (funcția de președinte al Camerei Deputaților-n.r.). Am discutat cu foarte mulți colegi care mi-au spus că este bine pentru PSD și pentru Parlament acest lucru”, a precizat Victor Ponta, întrebat dacă a discutat cu Liviu Dragnea despre candidatura sa la șefia Camerei Deputaților.
Fostul premier a spus că a discutat cu Liviu Dragnea pe această temă încă de acum o lună și jumătate, afirmând că speră ca președintele PSD, Liviu Dragnea, să îl susțină.
„Vedem mâine la vot. Eu sper să mă susțină, în primul rând Liviu și apoi ceilalți colegi”, a răspuns Victor Ponta, întrebat dacă Liviu Dragnea îl va susține.
Dragnea: „Dacă s-a autopropus, nici nu mai are rost să votăm”
Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni că înlocuitorul lui Valeriu Zgonea la Camera Deputaților va fi anunțat marți în cadrul Comitetului Executiv Național al PSD, dar, pentru că răspunderea este a sa, și decizia îi va aparține.
Întrebat despre cine ar corespunde profilului de președinte al Camerei Deputaților, printre numele vehiculate fiind Victor Ponta și Florin Iordache, liderul PSD a răspuns că nu îl va propune șef al Camerei pe cel care ar fi mai potrivit pentru a-i sta alături în campania pentru parlamentare.
„Eu îl pun pe fiecare la locul lui. Ca într-o echipă. Dacă eu am nevoie de cineva să meargă cu mine în campanie, să meargă cu mine în campanie electorală, nu o să îi pun ciocănelul în mână la Cameră să stea să dea cuvântul la parlamentari”, a accentuat Dragnea, dând de înțeles că opțiunea sa nu este Ponta.
În plus, întrebat despre declarațiile fostului premier cu privire la candidatura sa, liderul PSD a replicat: „Dacă s-a autopropus, nici nu mai are rost să votăm”. În plus, Dragnea a arătat că dacă Ponta își dorea această funcție, ar fi trebuit să discute în partid și că lui i-ar fi rușine să preia șefia Camerei Deputaților după Valeriu Zgonea.
După ședința de plen, Biroul Permanent se va reuni pentru a numi un președinte interimar al Camerei Deputaților. Secretarul PSD al Camerei Deputaților a susținut că pentru vacantarea de drept a funcției de președinte al Camerei Deputaților nu este necesară întrunirea cvorumului. Întebat când va fi ales un nou președinte al Camerei Deputaților, Ciolacu a afirmat că data va fi stabilită de Biroul Permanent.
Decizia vine după ce adresa Comisiei de stat privind revocarea președintelui Camerei Deputaților a fost înaintată Birourilor Permanente reunite și acestea au decis să transmită punctul de vedere al Comisiei către Cameră. Situația vine după ce deputații au modificat regulamentul Camerei și au introdus două noi modalități de revocare a președintelui acestui for – prin vot sau prin retragerea sprijinului politic.
Deputații au modificat articolul 21, alin. 4 din regulamentul Camerei, după cum urmează: „Calitatea de Președinte al Camerei Deputaților (…) încetează înainte de expirarea mandatului ca urmare a revocării în condițiile prezentului regulament sau, încetează de drept, în următoarele condiții: lit. d) în caz de pierdere a sprijinului politic, potrivit art. 32, alin. (3) din legea nr. 96 / 2006, republicată, la data informării plenului Camerei Deputaților despre încetarea calității de membru al Biroului Permanent”. Articolul în vigoare anterior prevedea doar: „Calitatea de președinte al Camerei Deputaților sau cea de membru al Biroului permanent încetează în urma demisiei, a revocării sau a pierderii calității de deputat”.
O altă modificare a regulamentului Camerei pentru facilitarea demiterii lui Valeriu Zgonea a fost adusă articolului 26 și prevede cine poate face propunerea de revocare din funcție. Astfel, potrivit amendamentului depus și adoptat, noul articol are următoarea formulare: „Propunerea de revocare (n. r. a președintelui Camerei Deputaților) se face în scris de către liderul grupului parlamentar respectiv (n.r. care l-a propus). Articolul în vigoare prevede că „propunerea de revocare se face în scris de către liderul grupului parlamentar căruia îi aparține membrul biroului a cărui revocare se solicită”.