Prima pagină » Știri politice » Zgonea: Am participat la întâlnirea cu Băsescu; discuția a fost pe MCV

Zgonea: Am participat la întâlnirea cu Băsescu; discuția a fost pe MCV

Zgonea: Am participat la întâlnirea cu Băsescu; discuția a fost pe MCV
Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a declarat, miercuri, că a participat la întâlnirea cu șeful statului, Traian Băsescu, alături de premierul Victor Ponta și președintele Senatului, Crin Antonescu, el arătând că discuția a privit MCV.

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a declarat, miercuri, că a participat la întâlnirea cu șeful statului, Traian Băsescu, alături de premierul Victor Ponta și președintele Senatului, Crin Antonescu, el arătând că discuția a privit MCV.

Zgonea a arătat că, în urma discuției, atât el, cât și președintele Senatului, Crin Antonescu, au promis că vor adopta, în procedură de urgență, săptămâna viitoare, proiectul de lege privind degrevarea instanțelor, potrivit recomandării din MCV.

„Da, am participat. Pentru MCV a fost făcută discuția. Și eu și Crin Antonescu am promis că săptămâna viitoare, de urgență, vom trece aceast proiect de lege – degrevarea instanțelor – pentru a elimina o recomandare pe care MCV ne-o făcea în ultimul text care a fost trimis către România”, a spus Zgonea.

El a mai arătat că modificările aduse la Statutul parlamentarilor au fost făcute tot în concordanță cu recomandările din MCV.

„Și modificările care au fost făcute la Statut au fost tot în concordanță cu aceste recomandări din MCV care criticau Parlamentul pentru dispoziții neunitare în materia analizei imunităților și a conflictului de interese”, a mai spus Zgonea.

Președintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat că marți seară a avut o întâlnire cu premierul Victor Ponta și președintele Traian Băsescu la Senat, pe tema MCV, la solicitarea șefului statului, ideea comasării alegerilor, susținută de USL, fiind evocată de către premier.

„Domnul Băsescu a solicitat o întâlnire cu premierul și președinții celor două Camere, pe tema MCV. A avut loc aseară această întâlnire la Senat, subiectul acesta a fost, și anume apropiatul raport pe MCV, măsurile legislative care sunt aferente unui asemenea subiect, contextul în care el se discută, nimic spectaculos, lucruri normale”, a declarat Antonescu, miercuri, într-o intervanție telefonică la Antena 3.

Întrebat despre ideea comasării alegerilor prezidențiale cu cele europarlamentare în 2014, Antonescu a răspuns: „A fost colateral, nu a fost un subiect. La un moment dat, premierul Ponta i-a adus la cunoștință opțiunea sa sau a noastră, a USL, ca în 2014 să nu mai avem două alegeri, unele europarlamentare în primăvară și unele prezidențiale în toamnă, la termen și dacă s-ar putea să facem aceste alegeri împreună, adică în primăvară, urmând fie ca președintele să renunțe la restul de mandat, deci cele câteva luni, cele 4-5 luni, fie să intre în vigoare mandatul câștigat de viitorul președinte, de câștigătorul alegerilor prezidențiale, în noiembrie, atunci când expiră al doilea mandat al domnului Băsescu. Dar repet, nu a fost un subiect care să se dezbată, a fost pur și simplu o idee evocată de Victor Ponta”.

Întrebat dacă ideea evocată de Ponta a fost susținută și de el, Antonescu a spus: „Da, și din punctul nostru de vedere, cred că ar fi o soluție bună și, de altfel, cred că în contextul în care discutăm toată Constituția, modificarea în multe locuri, în locuri importante, a Constituției, putem să luăm în calcul și acest lucru fără niciun fel de problemă”.

Chestionat asupra reacției șefului statului la această propunere, Crin Antonescu a spus că aceasta nu a fost semnificativă, în sensul că ar fi respins-o categoric sau ar fi îmbrățișat-o. „A luat act”, a adăugat Antonescu.

Conform acestuia, președintele Băsescu ar fi preferat organizarea referendumului pentru revizuirea Constituției simultan cu alegerile europarlamentare.

„Mă rog, a arătat că din punctul domniei sale de vedere ar fi mai bine ca referendumul pentru intrarea în vigoare a Constituției să fie cuplat cu europarlamentarele și prezidențialele să rămână la termen. Noi credem însă că, în condițiile în care efortul de modificare a Constituției în planul dezbaterii publice, lucrărilor din Parlament, în planul dialogului politic între toate forțele, ajunge la un rezultat până în toamnă, se poate face acest referendum în toamnă. Și, de asemenea, mai sunt niște legi care trebuie modificate, înainte de toate legea referendumului, din care trebuie scos pragul absurd de 50%”, a spus Antonescu.

Citește și