Zgonea: Cei care critică bugetul Camerei „au tocat ani de zile banii publici fără bun simț”

Publicat: 19 11. 2013, 15:44
Actualizat: 19 11. 2013, 15:44

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a declarat, marți, că aceia care critică bugetul Camerei „au tocat ani de zile banii publici fără bun simț”, iar sub conducerea sa, la Cameră a fost implementat cel mai amplu proces de reducere a cheltuielilor.

„Avem colegi care azi s-au trezit, atunci când vin ei, la 11 – 11 și jumătate în Parlament, că dimineața le e greu, că de ani de zile facem risipă în Parlament. Și acei colegi care au tocat ani de zile bani publici ai acestei instituții fără bun simț și vorbesc de anii de criză în care președintele statului și Guvernul au tăiat salariile și pensiile și în care bugetul Camerei era de 270-250 milioane de lei la 334 de parlamentari și 2000 de angajați”, a afirmat Zgonea, într-o conferință de presă.

Zgonea a spus că bugetul Camerei propus pentru 2014 este de 235,8 milioane de lei la 407 parlamentari, cu 78 mai mulți ca în legislatura trecută.

„Am implementat în acest an cel mai amplu proces de reducere a cheltuielilor la nivelul administrației centrale. Primii care au suportat aceste reduceri au fost parlamentarii”, a susținut Zgonea.

El a enumerat în acest sens faptul că „din vară niciun deputat nu mai stă pe 2000 de euro cazare la hotel”, reducerea „semnificativă” a diurnelor de deplasare și renunțarea de zborurilor nelimitate gratuite cu avionul, iar reparația mașinilor din teritoriu nu se mai face din bugetul Camerei Deputaților.

„Avem aproape 167 de mașini pe care vrem să le donăm autorităților publice locale, Jandarmeriei, pentru că noi nu avem nevoie de ele”, a adăugat Zgonea.

El a mai spus că s-a redus numărul de posturi de la 1.850 la 1.500, s-au redus posturile de conducere la Cameră cu 26% și s-a implementat programul „paperless”, reducându-se consumul de hârtie și pentru prima dată s-a organizat licitație pentru serviciile de telefonie mobilă, care va duce la reducerea cheltuielilor.

Potrivit lui Zgonea, niciun deputat nu va primi mai mulți bani, creșterile înregistrate la bugetul Camerei fiind doar cu reparația și întreținerea clădirii Parlamentului, adică reparația scării monumentale de la C1 și parcarea subterană.

„Dacă eliminați din bugetul Camerei cheltuielile cu angajații și cu întreținerea clădirii și comparați ce rămâne cu Senatul, cheltuielile noastre sunt egale la un număr dublu de parlamentari”, a precizat Zgonea.

El a mai explicat că sunt necesare o serie de reparații, menționând că sunt infiltrații în sălile grupurilor parlamentare.

Întrebat în legătură cu achiziția unui plug de zăpadă, Zgonea a spus că firmele care prestează această activitate costă mai mult decât cumpărarea unui plug.

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, și deputatul PDL Gheorghe Ialomițianu au avut un schimb de replici acide în plen pe tema bugetului Camerei.

Camera Deputaților și-a adoptat, marți, bugetul propriu pe 2014, în sumă de peste 235 milioane de lei, 270 de deputați votând în favoarea acestui buget, 25 fiind împotrivă, în timp ce 26 s-au abținut.