Zgonea: Dacă Antonescu vrea senatori în șlapi și bermude sau care se duc la spa, să ne spună

Publicat: 01 11. 2013, 13:58
Actualizat: 01 11. 2013, 13:58

Președintele Camerei, Valeriu Zgonea, l-a invitat, vineri, pe omologul său de la Senat, Crin Antonescu, să participe la dezbaterea Codului de conduită al parlamentarilor, el arătând că Antonescu poate spune acolo dacă vrea ca senatorii să vină la muncă în șlapi și bermude sau să se ducă la spa.

„Din declarațiile pe care le-a făcut Crin Antonescu aseară (joi seară, într-o emisiune televizată – n.r.), în care spunea că nu am făcut USL-ul ca să îi punem cămașă lui Remus Cernea, mi-am dat seama că acesta a fost singurul lucru pe care l-a reținut Antonescu din prevederile noului Cod de conduită al parlamentarilor. Noi lucrăm în prezent la definitivarea acestui Cod și îl invit pe Crin Antonescu să participe la dezbateri”, a precizat Zgonea, într-o declarație de presă remisă vineri MEDIAFAX.

Președintele Camerei Deputaților a menționat că acest Cod conține numeroase prevederi privind prezența la lucrări, transparența în activitatea legislativă sau criterii referitoare la corectitudinea aleșilor în activitatea lor în Parlament.

„Avem într-adevar și prevederi privind ținuta parlamentarilor, dar dacă Antonescu dorește ca senatorii să poată veni la muncă în șlapi și bermude sau să se ducă la spa, poate să ne spună acest lucru în cadrul dezbaterilor. Pe mine mă interesează ca parlamentarii să voteze legi, să se comporte decent, să nu chiulească, să vină la serviciu la timp și să muncească acolo cât timp este nevoie pentru că de aceea sunt plătiți din banii publici”, a adăugat Zgonea.

El și-a exprimat speranța că, totuși, Crin Antonescu este de acord că USL a fost votată și pentru aceste lucruri, iar Codul de conduită ajută în acest sens.

„Și mai sper că Antonescu își va continua campania pentru prezidențiale fără atacuri la adresa colegilor din PSD”, a conchis Zgonea.

Președintele PNL, Crin Antonescu, a comparat, joi, CSM, organism care ar trebui să conducă independent justiția, cu o „sectă”, afirmând că USL „nu a mai existat după alegeri” prin raportare la acest domeniu, dar și că alianța nu a fost făcută ca Valeriu Zgonea „să-i pună cămașă” lui Remus Cernea.

„Cred că în ceea ce privește, de pildă, anumite lucruri care sunt semnalate – și nu sunt în legătură numai cu politicieni – sau evidente din interiorul sistemului judiciar și din acțiunea anumitor instituții ar trebui evident să facă obiectul unei discuții măcar în CSM. Sigur, la CSM e o situație pe care o știm, îmi pare foarte rău, dar din anumite declarații, din anumite atitudini, avem de a face nu cu ceva comparabil cu un partid politic – ceea ce deja ar fi grav – ci cu o sectă (…) Cred că ministrul Justiției, președintele, ar trebui totuși la un moment dat, nu să dicteze CSM, dar dacă noi am făcut independența justiției cu adevărat și CSM-ul conduce aceste instituții, veghează la inspecția juciară, la respectarea procedurilor, regulilor…ar trebui întrebați”, a afirmat Antonescu referindu-se la activitatea organelor de cercetare și instrumentare a dosarelor.

Liderul PNL a mai precizat într-o emisiune la Realitatea TV că lucrurile s-au „înrăutățit” în privința modului în care USL se raportează la justiție, spre deosebire de programul anunțat alegătorilor în această privință.

„Păi dacă domnul președinte Zgonea crede că noi am făcut USL ca să-i punem cămașă lui Cernea, eu nu cred că asta. Eu cred că am făcut USL ca să vorbim, să legiferăm, să discutăm, lucruri care par a nu fi în ordine în societatea românească, indiferent că ele se leagă de sistemul de justiție, de relațiile internaționale sau de serviciile secrete”, a mai comentat Antonescu.

Liderul PNL a ținut să puncteze asupra faptului că în privința justiției USL nu a mai existat chiar de după momentul alegerilor.

„În această privință (a raportării la justiție, n.r.) nu a existat, nu a mai existat USL după alegeri. USL este o alianță care acționează coerent, în comun, și are 70% când face asta. În această privință nu a mai existat USL…și nu a mai existat 70% și de aceea s-a stat pe loc”, a mai spus Antonescu.