Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a ajuns, duminică dimineață, la Roșia Montană, unde urmează să viziteze carierele din zonă împreună cu reprezentanți ai autorităților locale și ai Sindicatului „Viitorul Mineritului”.
Valeriu Zgonea a fost așteptat de primarul din Roșia Montană, Eugen Furdui, și de liderul Sindicatului „Viitorul Mineritului”, Cristian Albu, cu care a discutat în sediul primăriei.
De asemenea, în fața primăriei se aflau și câteva zeci de persoane, susținătoare ale proiectului de la Roșia Montană.
Zgonea a declarat, după întâlnirea cu autoritățile locale, că le-a cerut acestora să aibă o atitudine independentă în momentul în care parlamentarii vor veni la Roșia Montană, începând de săptămâna viitoare.
„Vor fi mai multe vizite aici, va trebui să fiți atenți și să le explicați tuturor și avantajele și dezavantajele și ce se întâmplă cu zona. Rugămintea e să le faceți un bilanț al evoluției societății în zona aceasta”, le-a spus Zgonea reprezentanților autorităților locale.
El a menționat că deplasarea la cariere și intrarea în mină vor constitui un „site visit”, lucru pe care va trebui să-l facă și parlamentarii comisiei speciale pentru Roșia Montană.
„Vizita să reprezinte un minim pentru parlamentarii care vor veni aici pentru documentare, inclusiv pentru membri comisiei speciale pentru Roșia Montană”, a afirmat Zgonea.
Președintele Camerei Deputaților urmează să viziteze patru cariere din zonă, între care și cariera Cătălina, unde 33 de mineri s-au blocat în subteran săptămâna trecută.
Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, declarat, sâmbătă, la Alba Iulia, răspunzând unei întrebări, că nu crede că proiectul privind Roșia Montană va fi mărul discordiei care să ducă la ruperea USL, dar a apreciat că reprezintă o șansă pentru recredibilizarea Parlamentului.
Săptămâna trecută, 33 de mineri de la Roșia Montană s-au blocat în subteran, cerând deplasarea în zonă a lui Crin Antonescu. Ei au ieșit la suprafață duminica trecută, după ce premierul Victor Ponta le-a promis că le va aduce Comisia parlamentară.
Parlamentarii din Comisia specială pentru proiectul de lege privind Roșia Montană au decis, miercuri, să meargă peste o săptămână la fața locului, vizita urmând să dureze două zile.
Conform deciziei conducerii Parlamentului, până la 1 octombrie se vor depune amendamente la comisie din partea senatorilor și deputaților, iar până la 20 octombrie urmează să fie elaborat un raport asupra proiectului de lege propus de Guvern.