În urma solicitării PSD, Comisia de statut a avut o consultare rapidă, în care s-a decis că, potrivit principiului invocat de social-democrați, Valeriu Zgonea poate fi revocat din funcția de președinte al Camerei Deputaților. În sală au fost prezente patru persoane, dar, cu toate acestea, hotărârea a fost pronunțată cu cinci voturi „pentru” și unul „împotrivă”, iar explicația ar fi aceea că membrii Comisiei s-au consultat în prealabil prin telefon și și-ar fi pronunțat votul. Decizia finală urmează să fie luată în ședința Birourilor permanente reunite ale celor două camere.
În documentul depus, PSD a invocat un articol care stipulează că pierderea sprijinului politic de către un deputat sau senator atrage încetarea calității de titular a oricărei funcții obținute prin susținere politică.
După votul Comisiei de statut, Valeriu Zgonea a declarat că, din partea lui, oricine poate să ocupe scanul de la Cameră, dar că treaba pe care o are este „să blocheze politicile publice care pot face rău României”.
„Eu am postat niște poze care au fost trimise de către cei care scriu pe pagina mea de Facebook și mi s-au părut interesante unele dintre ele. Până la urmă fac parte din viața noastră de zi cu zi. Nu sunt ironice, sunt opinii ale unora dintre cei care își trăiesc viața dintr-un salariu decedent și care așteaptă de la parlamentari să schime ceva. Eu m-aș fi așteptat din partea dumneavoastră să vedem o dezbatere publică pe două modele de schimbare a vieții în comunitățile din România, mai ales acum în campania electorală. S-ar părea că discutăm de 2 luni de zile de funcția de președinte al Camerei Deputaților. Oricine poate să ocupe scaunul. Treaba mea este să mă bat și să blochez politicile publice care pot face rău României”, a spus Zgonea la Parlament.
Acesta a spus și că partidele au promis că sprijină guvernul de tehnocrați, iar el nu vrea să stea pe margine și să privească modul în care cele mai mari două partide ale țării critică Executivul, fără să vină cu soluții. „Dacă ai o soluție la o problemă pe care acest guvern nu o poate rezolva, vii și ajuți. Eu am un singur plan: să conduc cu decență și responsabilitate ședințele biroului permanent, să respect legea și să conduc plenul Camerei Deputaților”, a declarat Zgonea.
La rândul său, Deputatul PSD Florin Pâslaru, a declarat că funcția este a partidului, nu a unei persoane, și că dacă Zgonea nu înțelege și se ține în continuare de scaunul de la Cameră, atunci PSD va urma toate procedurile legale pentru a reuși să-i retragă funcția.
„Atâta timp cât nu întelege că partidul care te propune într-o anumită funcție, funcția este a partidului nu a persoanei respsctive, atâta timp cât nu înțelege că trebuie să plece din acel scaun, noi urmăm procedurile legale. Și azi, în Birourile Permanente al Camerei Deputaților și Senatului s-a făcut o solicitare către Comisia de statut pentru a se da o interpretare articolului 32 din Regulament, în care spune foarte clar că în momentul în care pierzi calitatea de membru al unui partid politic pierzi și toate funcțiile care ți le-a dat acel partid politic”, a spus Pâslaru.
Liviu Dragnea: Zgonea a fost Mihai Viteazul, acum a evoluat la Zorro
Tot marți, Valeriu Zgonea și Liviu Dragnea au avut un schimb de ironii generat de o fotografie editată pe care președintele Camerei Deputaților a postat-o pe Facebook, despre care liderul social-democraților a comentat că Mihai Viteazul a „evoluat”.
„Dragi prieteni, mulțumesc mult pentru telefoane și mesaje online. Cel mai mult m-a distrat poza de mai jos, primită azi de la un prieten (emoticon smile). E important să facem în viață ce considerăm necesar pentru victoria binelui, deci…. reforma rezistă! Cele bune, al vostru, Valeriu Z. / PS Mulțumiri și Academiei Cațavencu pentru bannerul ‘Greu de demis’ de săptămâna trecută, a scris pe Facebook Valeriu Zgonea.
Postarea, care conține și o fotografie editată, în care Zgonea apare cu masca lui Zorro, a generat ironii din partea liderului PSD, Liviu Dragnea.
„Nu prea sunt multe de spus. (…) A fost Mihai Viteazul, acum a evoluat la Zorro. Se pare că trecând prin antilope (…) el a fost tot timpul într-un bal mascat și nu am știut noi și probabil că nici nu am știut mereu ce se ascunde în spatele măștii. (…) Nu aș vrea să comentez mai mult că s-ar putea ca mâine-poimâine să apară alt personaj”, a spus președintele PSD.
Întrebat de ce Parlamentul nu pune legislația penală în acord cu deciziile CCR, Liviu Dragnea a spus ironic: „Păi cred că domnul Zegrean spunea că are o comunicare bună cu Zorro. De ce nu a comunicat până acum? Se ceartă unul pe altul la televizor?”.
Zgonea i-a transmis lui Dragnea că alegerile nu se câștigă cu „bășcălie”.
„Niciodată nu am să comentez ironii sau acest tip de abordare pe care un politician o face. Chiar dacă vine din partea unui coleg din PSD, eu nu uit că am fost 20 de ani acolo. Fiecare dintre noi avem în dreptul nostru, niște responsabilități. Dacă asta crede domnia sa că este prioritar în campania electorală pentru candidații PSD, înseamnă că ironia și bășcălia sunt cele două subiecte cu care vom putea să câștigăm alegerile”, a spus ulterior Zgonea.
Luni seară, președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că Zgonea ar fi trebuit deja să-și dea demisia, în urma excluderii din PSD, dar „s-a blocat”. Acesta a spus și că social-democrații au demarat procesul de modificare a Regulamentului, care trebuie să elimine orice fel de dubii și de posibilitate de contestare.
„După ce a fost exclus din PSD, în mod firesc Valeriu Zgonea trebuia să își dea demisia. S-a blocat, s-a ascuns după niște proceduri regulamentare. Am înțeles de la colegii mei astăzi că au început demersurile pentru schimbarea Regulamentului, se poate întâmpla rapid, într-o săptămână, maxim două, pentru a nu mai exista niciun fel de posibilitate de contestare sau de contestație și când se începe următorul demers să se finalizeze. (…) Au început de astăzi, au depus deja amendamentul. O să aflăm mâine când se convoacă Comisia pentru Regulament, ea teoretic trebuia să se convoace astăzi, dar iar s-au blocat într-o procedură. Cred că mâine o să se țină Comisia pentru Regulament și o să urmeze programarea în plenul Camerei Deputaților cât de curând”, a afirmat Dragnea la Antena 3.
El a susținut și că Valeriu Zgonea acționează la comanda „stăpânilor lui” și că are acest comportament de două luni, două luni și jumătate și că nu înțelege de ce este forțat să țină cu orice preț de șefia Camerei Deputaților.
„E problema lui, de fapt e problema fiecărui om cât de mult ține să se umple de ridicol sau de penibil. (…) Se vede cu ochiul liber pentru cine are o brumă de experiență politică sau pentru cine îl cunoaște – el nu e el. Acționează la comenzi. Practic este forțat să încerce să țină cât mai mult acea funcție, nu-mi dau seama de ce”, a spus liderul PSD.
Despre afirmațiile lui Valeriu Zgonea potrivit cărora PSD ar pregăti o ofensivă legislativă în Parlament, împotriva justiției, Dragnea spune că sunt complet false și că, dacă își doreau acest lucru, puteau să-l facă oricând, nu trebuiau să aștepte „momentul Zgonea”. „Sută la sută nu se vor întâmpla. Se puteau întâmpla și până acum dacă eu aveam acest gând. Era foarte simplu. Președintele Camerei este un vot, un singur vot, nu poate influența o lege”, a spus acesta.
Potrivit articolului 26 din Regulamentul Camerei Deputaților, președintele Camerei Deputaților poate fi revocat înainte de expirarea mandatului, cu votul majorității deputaților prezenți, cu asigurarea cvorumului legal. Propunerea de revocare se face în scris de către liderul grupului parlamentar căruia „îi aparține” președintele. Valeriu Zgonea a contestat revocarea sa, argumentând că nu mai aparține grupului PSD pentru că a fost exclus.
Președintele CCR, Augustin Zegrean, a spus, însă, la Digi 24, că acest lucru este posibil și că dacă PSD vrea să-l revoce pe Valeriu Zgonea de la șefia Camerei Deputaților, partidul are toate pârghiile legale să facă acest lucru. Acesta arată că, așa cum scrie în regulament, grupul care l-a propus îl poate revoca și nu există o interdicție potrivit căreia o formațiune n-ar putea să propună și un președinte la Cameră care să nu fie din respectivul partid.
„Da. Dacă regulamentul spune că grupul care l-a propus, putea un grup să propună un președinte care nu e din grupul lor. Nu e interdicție. Or să spună că m-am antepronunțat. Sper să ajungă când eu nu voi mai fi acolo”, a spus Zegrean.