Zgonea scoate parlamentarii din hoteluri, dar le dă bani de cazare pe timpul vacanței

Publicat: 01 07. 2013, 22:24
Actualizat: 06 08. 2014, 04:57

La șase luni de la începutul legislaturii, Camera Deputaților și Senatul au reușit voteze în unanimitate noul statut al parlamentarilor, adoptând și normele de aplicare referitoare la reducerile de cheltuieli. Principala modificare este că aceștia nu vor mai fi cazați la hotel, ci li se va acorda suma de 4.000 de lei pentru a-și găsi singuri cazare. 

„Deputaților și senatori lor, care nu au domiciliul în municipiul București sau județul Ilfov, Ii se acordă din bugetul Camerei Deputaților și, respectiv, al Senatului, o sumă forfetară în cuantum de 4.000 de  lei în vederea acoperirii cheltuielilor de cazare în municipiul București”, se arată în hotărâre.

Astfel, potrivit președintelui Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, în aproximativ 3 săptămâni senatorii și deputații vor fi nevoiți să părăsească hotelurile și să-și găseasc un alt loc de cazare. ” În jurul datei de 15-20 iulie teoretic ar trebui ca Statutul să fie în vigoare. Până la data respectivă, noi vom plăti suma din contractul cu companiile hoteliere, după data respectivă fiecare se va reloca în cazare privată sau poate să facă ce vrea cu această sumă”, a precizat Zgonea

Cu toate acestea, suma de 4.000 de lei o vor primi chiar și pe perioada verii, când parlamentarii se află în vacanță. „Este posibil să fie sesiune extraordinară. Este o chestiune normală. Suma se acordă pentru cele 12 luni, există posibilitatea ca Parlamentul să fie convocat într-o ședință de urgență pe orice articol din Constituție chiar și, Doamne ferește, într-o problemă de interes național și atunci trebuie să le asigurăm cazarea, pentru că aceasta este obligația statului față de cei care au fost aleși în demnitatea politică de deputat sau senator”, a argumentat președintele Camerei Deputaților.

Pe lângă cazare pe timpul verii, deputații mai beneficiază și de decontarea cheltuielilor făcute în circmscripție, activități care țin de exercitarea mandatului, pentru maxim 8 zile/lună.”La aceste cheltuieli, pentru deputații care nu au domiciliul în circumscripția electorală în care au fost aleși, se adaugă și acelea aferente zilei necesare deplasării și întoarcerii din circumscripțiile electorale”, se mai arăta în hotărâre.

Totodată, parlamentarii care nu beneficiază de mașină de serviciu sau care renunță la cea pe care o au, vor primi, în schimb, suma de 1.000 de lei pentru transportul în teritoriu.