În sesiunea parlamentară trecută, președintele Camerei Deputaților l-a certat pe un deputat de la opoziție pentru că a vrut să vorbească în sala de plen, la microfon, fără sacou pe el. Acum, Valeriu Zgonea ia măsuri: a decretat schimbarea condului de conduită, astfel încât fiecare parlamentar „să aibă o ținută demnă și oficială, corespunzătoare demnității de parlamentar”.
Măsura este întâmpinată de majoritatea parlamentarilor cu îngăduință, mai puțin de „rebelul” Remus Cernea. „Nimeni să nu cuteze în Parlament să se atingă de pletele mele. Eu voi rămâne același. Îmi pregătesc tricourile cu Metallica, cu Pink Floyd și cu alte trupe rock special să le duc în Parlament”, reacționează deputatul Cernea, contactat de gândul.
Cum ar trebui să fie codul vestimentar
Ce înseamnă totuși o „ținută demnă și oficială”? Cât de scurtă ar trebui să fie fusta unei senatoare sau cât de lung ar trebui să fie părul unui deputat? Ce culori sau ce articole vestimentare ar trebui evitate?
Senatoarea PPDD Steliana Miron are cu siguranță un răspuns. „O culoare, chiar dacă este puțin mai tare, dacă știi cum s-o combini, poate să fie o vestimentație foarte frumoasă și ceva business, și ceva decent, și ceva elegant, fără să fii vulgar. Mi se pare ok o rochie la baza gâtului, deasupra genunchiului cu două degete sau sub genunchi, de obicei abordez un taior cu o fustă sau o rochie cu un sacou”, spune ea, contactată de gândul.
sursă foto: Facebook
Cu toate acestea, ea merge pe principiul că, cel puțin la Senat, unde vârsta medie este „mai înaintată”, nu sunt astfel de probleme. „Doar la personalul din această instituție, prea multe decolteuri și fuste scurte”, precizează Miron.
Nici la bărbați nu ar trebui să existe un cod vestimentar strict, totul depinde de „personalitate și atitudine”. „Poate să fie și o ținută casual, cu un sacou, un pantalon mai lejer, un blug, depinde și de anotimp. E opțiunea fiecăruia, contează și atitudinea cu care porți aceste haine, atitudinea dă un aer de eleganță”, a mai spus senatoarea.
„Uitați-vă puțin la mine și eu asta înțeleg prin ținută demnă”, ne îndeamnă deputata PNL Raluca Surdu. Ne uităm la ea și vedem o pereche de pantaloni roșii, semi-eleganți, cu un tricou și un sacou. Per total, o ținută decentă.
Cu toate acestea, nu militează pentru un embargo împotriva unor alegeri vestimentare mai îndrăznețe, spunând că „așa i-au ales cetățenii”. „Nu cred că cineva ne poate impune un canon de restricție pentru părul scurt, colorat într-un anumit fel sau nu. Dar noi suntem aici reprezentanții alegătorilor noștri, care ne-au votat și cu părul scurt, și cu părul lung, și blonzi, și bruneți”, a declarat Surdu, pentru gândul.
Dress-code la Parlament
Reacții există și din partea bărbaților. De exemplu, deputatul PDL Dan Cristian Popescu afirmă faptul că există evenimente unde se cere un anumit dress-code. Întrebat de gândul ce dress-code ar trebui să existe în Parlament, pedelistul merge și el pe ideea unui sacou, eventual și cămașă, plus pantofi mai eleganți. „Ar trebui ca parlamentarii să poarte sacou, cel puțin, dacă se poate și o cămașă, pantofii să nu fie sport. La limită poți și blugi, cu un sacou și o cămașă. Cravata poate să fie, poate să nu fie, tendințele nu mai impun cravata ca un accesoriu obligatoriu”, explică acesta.
La femei însă, o libertate mai mare. „Păi au și o paleta mai largă de alegeri”, spune Popescu. „Nu ar trebui să existe culori non-grata, femeile ar trebui să se îmbrace așa cum consideră ele, au imaginație. În primul rând le încântă pe dânsele, apoi și pe noi, bărbații, de ce am fi contra? Să păstreze decența, atâta tot”, mai spune deputatul.
Dolha: „Să nu-i mai vedem cu părul vâlvoi și cu flori pe cămașă”
Deranjat de alegerile vestimentare ale unor deputați, liberalul Mircea Dolha nu mai vrea să vadă „tot felul de cămăși înflorate sau părul vâlvoi”. Din punctul lui de vedere, o astfel de lipsă de respect pentru instituțiile statului înseamnă drumul spre anarhie.
„Să nu venim în blugi în parlamentul României, nu putem să venim cu părul neîngrijit, cu tot felul de tricouri și alte obiecte vestimentare neadecvate, trebuie să venim în țimută office, și nu în cămăși care mai de care mai înflorate. Trebuie să avem și în România respect pentru instituțiile statului ca să nu ajungem la anarhie. Nu vrem nicio ținută diplomatică, să-i vedem pe toți în bleumarin, dar nici să-i vedem cu părul vâlvoi și cu flori pe cămașă. Nu haina face pe om, dar funcția obligă să ai o ținută ca atare”, a declarat Dolha, pentru gândul.
sursă foto: Facebook
O prezență mai mult decât decentă în Parlament este și purtătoare de cuvânt a liberalilor, Cristina Pocora. Deseori văzută în costume elegante, fără a atrage vădit atenția asupra ei, Pocora consideră că Parlamentul nu este un podium.
„O ținută adecvată unui cadru instituțional este bine să existe. Nu suntem aici ca să prezentăm moda, ci pentru a-i reprezenta pe cetățeni. Trebuie să fim decenți, o fustă normală, cu o lungime normală, o coafură normală și culorile acestea pe care le avem cu toții”, a explicat liberala, contactată de gândul.
Dar ce înseamnă normal? „Trebuie discutat la toate grupurile parlamentare, să vedem care este acea normalitate acceptată de majoritate”, a răspuns Pocora.
Mai evaziv, deputatul PSD Bogdan Diaconu, venit la locul de muncă îmbrăcat în cămașă, sacou și blugi, se scuză spunând că acest cod nu e încă în vigoare. Întrebat de gândul cum ar trebui să vină îmbrăcat un parlamentar pentru a fi în concordanță cu demnitatea exercitată, pesedistul face o fandare. „Nu sunt nici stilist, nici critic vestimentar, în fond este problema fiecăruia în parte cum se îmbracă. E vorba de personalitatea fiecăruia. Demnă și oficială înseamnă în conformitate cu nivelul de reprezentare al funcției pe care cetățenii ne-au însărcinat să o reprezentăm”, precizează Diaconu.
Remus Cernea: „Să-mi interzică mie e ca și cum i-ar interzice lui Roger Waters„
Cel mai deranjat însă de noul cod de conduită rămâne tot Remus Cernea. „Un astfel de regulament vizează forma și nu fondul problemelor pe care le are Parlamentul”, spune el.
„Trebuie să se permită celor mai nonconformiști să se exprime și să se manifeste pentru că adesea ideile noi, de reformă a societății, vin tocmai de la cei nonconformiști. Fără ei, societatea rămâne încremenită. Domnul Zgonea să nu uite că a stat lângă Roger Waters. Să-mi interzică mie să vin la pupitrul Camerei Deputaților cu un tricou rock e ca și cum i-ar interzice lui Waters. O astfel de măsură e irelevantă, amintește de impunerea uniformei și cravatei la pionieri”, a conchis deputatul.
sursă foto: Facebook