Prima pagină » Știri politice » Ziua în care Victor Ponta le-a dat baronilor PSD numele miniștrilor în plic. „Am simțit că ne întoarcem în epoca lui Bombonel”. CULISELE formării GUVERNULUI PONTA 3

Ziua în care Victor Ponta le-a dat baronilor PSD numele miniștrilor în plic. „Am simțit că ne întoarcem în epoca lui Bombonel”. CULISELE formării GUVERNULUI PONTA 3

Ziua în care Victor Ponta le-a dat baronilor PSD numele miniștrilor în plic. „Am simțit că ne întoarcem în epoca lui Bombonel
Ponta a prezentat partidului noii miniștri la un hotel din Capitală

La o oră după ce pesediștii au ridicat în bloc mâna la Comitetul Executiv pentru a vota nominalizările de miniștri făcute de Victor Ponta, ei au făcut cunoștință la restaurantul unui hotel din Capitală cu tehnocrații din „garnitura lui Ponta”. Tinerii viitori miniștri au trecut pe la mesele pesediștilor din teritoriu pentru a se prezenta, după ce mai marii din județe se întâlniseră la ședința de la Palatul Parlamentului doar cu CV-urile lor.

Ora 16.30. Premierul Victor Ponta iese să anunțe lista viitorul Guvern Ponta 3, după ce semnase acordul politic cu UDMR și își asigurase matematic majoritatea în Parlament. Pesediștii sunt convocați la o ședință a Comitetului Executiv la ora 18 în care ar trebui să se discute viitoarele propuneri de miniștri din partea PSD, după ce PNL a ieșit de la guvernare. Prim-ministrul anunță șapte nume noi, o nouă garnitură de miniștri, care să ia locul demisionarilor liberali. Pesediștii află de la televizor pe cine urmează să voteze peste o oră și jumătate în propria ședință de partid. Șefii din teritoriu fierb, partidul a fost ignorat în detrimentul propunerilor personale făcute de Ponta. „Tinerii tehnocrați nu reprezintă județele, nu reprezintă pe nimeni, îl reprezintă doar pe Ponta”, spun șefii din teritoriu. „Să își rupă gâtul doar el”, răbufnesc pesediștii după anunțul lui Ponta. Ioana Petrescu, Răzvan Nicolescu, Florin Jianu, Gabriela Szabo, Alexandru Cotovelea, Aurelia Cristea și Bogdan Stanoevici sunt doar niște nume necunoscute pentru pesediștii veniți din județe.

Ora 18.00. Începe ședința Comitetului Executiv al PSD. Premierul Ponta începe ședința cu prezentarea numelor noi propuse pentru Guvern. În mapele pesediștilor sunt băgate CV-urile acestora pentru ca și partidul să știe pentru cine votează. Așezați pe trei rânduri de scaune, într-o sală plină ochi, social-democrații îl ascultă pe Victor Ponta. Rând pe rând află numele tinerilor miniștri care urmează să facă parte din  Guvern în care PSD e partidul dominant. Prim-ministrul își încheie prezentare și întreabă sală ce părere are. Își invită colegii de partid să ia cuvântul. Tăcere. Niciun lider PSD nu dorește să ia cuvântul după ce decizia a fost luată. „A fost un moment penibil, nimeni nu a dorit să mai ia cuvântul”, au descris momentul participanți la întâlnire. Ca la un consemn, șefii din teritoriu refuză să lungească situația. Se trece la vot. Unanimitate. Noile propuneri sunt votate de șefii din teritoriu fără ca aceștia să-i vadă la față pe ministeriabilii PSD.

„Le-am spus celor din organizația mea. Nu are rost să îți faci carnet de membru, te faci ministru și apoi îți depui adeziunea. Cum să mă duc să le spun oamenilor să muncească pentru partid când unii ajung în șase luni miniștri de Finanțe”, își exprimă supărarea pe la colțuri pesediștii. Niciunul nu i-au spus ceva în față premierului Ponta.

Marian Vanghelie se declară „hipnotizat și în așteptare”. Hipnotizat de lumina camerelor, în așteptare. Aruncă pasa mai departe: „întrebați alți lideri din partid ce s-a votat”.

Ponta le mulțumește colegilor pentru vot. Marian Oprișan pleacă nervos din sală. Radu Mazăre recunoaște că nu îi cunoaște pe noii miniștri propuși de Ponta. Rând pe rând, liderii social-democrați încearcă să facă haz de necaz. Nu au fost consultați la schimbarea echipei guvernamentale.

Mazăre, Portul în locul miniștrilor

Surse din PSD au declarat pentru gândul că Mazăre l-a întrebat pe premierul Ponta care este situația Portului Constanța, pe care primarul îl dorește. Mazăre, președinte la PSD Constanța, le-a spus că nu vrea posturi de miniștri, dar vrea ca Ponta să-și respecte promisiunea din timpul campaniei electorale legată de portul Constanța.

Premierul a pasat imediat problema către noul ministru al Transporturilor, Dan Șova, întrebându-l dacă se poate rezolva problema. Șova aprobă, Mazăre pleacă liniștit. Îi așteaptă pe cei din Guvern să-și respecte promisiunea, în caz contrar urmând să nu tragă la europarlamentare.

Cină la Rin Hotel

Ora 20. La aproximativ o oră după terminarea ședinței Comitetului Executiv al PSD, premierul Ponta se întâlnește la un hotel din Capitală cu parlamentarii și șefii din teritoriu. Rând pe rând sosesc și numele sonore ale partidului. Surpriza de la Rin Hotel o constituie și prezența tinerilor miniștri, aduși pentru a socializa cu partidul care i-a susținut. Nu li se face o prezentare standard pentru a-i cunoaște pesediștii. Trec pe la mese, în diverse discuții pentru a aprofunda relația cu teritoriul.

Noutatea o reprezintă propunerea pentru Finanțe: Ioana Petrescu, consilieră a premierului Ponta. „Ministreasa”, cum este deja alintată în partid, este atenționată să fie atentă la problemele teritoriului.

„Șterge Gherghina pe jos cu ea”, sună sec verdictul unora. Alții încearcă să elogieze CV-ul tinerei propuneri. Șefii de organizații ies rând pe rând din ședința informală. Între râsete și glume pe seama noilor miniștri, își arată enervarea maximă pentru stilul în care li s-a impus noua garnitură.

„Este o vorbă, la libere și la impuse. Noi în seara aceasta am participat la impuse”, spune un social-democrat. „Este o improvizație. Când faci improvizații nu reușești”, adaugă un lider de filială cu mai multe mandate la activ.

„Am simțit că ne întoarcem în epoca lui Bombonel, când și-a retras toți miniștrii din Guvern înainte să candideze la prezidențiale”, sună o altă mărturie pesedistă.

„Cine sunt ăștia, mă?”, glumesc până să le vină mașinile mai mulți pesediști.

„Poate a fost eleva mea, nu știu”, glumește un alt pesedist. Nimeni nu poate explica decizia premierului Ponta.

„Îmi aduce aminte de guvernul Ungureanu când văd atâtea nume noi. Dacă își va rupe gâtul Ponta, să știe de unde i s-a tras”, aruncă o vorbă de amenințare un alt lider de filială.

Sunt unii care găsesc explicații mai sofisticate. „Locurile de miniștri au fost păstrate pentru liberali și când se întorc le pot lua. Nu știu pentru care liberali, dar pentru unii din PNL”, susține un parlamentar PSD.

Nimeni nu își face probleme de trecerea Guvernului prin Parlament. Pesediștii din teritoriu lasă sentimentul că acest Cabinet nu le aparține. Conform calculelor, Guvernul Ponta 3 va lua între 320 și 340 de voturi la votul de astăzi din forul legislativ.

PC refuză să participe sub sigla PSD la europarlamentare

O altă problemă pentru premierul Ponta o constituie modul în care cei din PSD, PC și UNPR vor participa la alegeri. Decizia BEC prin care a fost respinsă înscrierea USD, pe motiv că înșală electoratul prin asemănarea cu USL, le dă bătăi de cap pesediștilor.

Premierul Ponta a anunțat înaintea ședinței PSD că se va candida sub titulatura partidului, iar PC și UNPR vor avea câte un candidat pe listă. La câteva minute după acest anunț, la ședința Comitetului Executiv al PSD a venit și președintele PC, Daniel Constantin. Acesta a spus că nu este de acord să se candideze sub sigla PSD, deoarece se pierde identitatea PC și va trebui găsită o altă formulă de participare în alegeri.

COMPONENȚA GUVERNULUI PONTA

Prim-ministru: Victor Ponta

Viceprim-ministru, Ministrul Dezvoltării regionale și administrației publice: Liviu Dragnea

Viceprim-ministru, Ministrul Afacerilor Interne: Gabriel Oprea

Viceprim-ministru, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale: Daniel Constantin

Viceprim-ministru, Ministrul Culturii: Kelemen Hunor

Ministrul Finanțelor Publice: Ioana Petrescu

Ministrul Afacerilor Externe: Titus Corlățean

Ministrul Apărării Naționale: Mircea Dușa

Ministrul Justiției: Robert Cazanciuc

Ministrul Educației Naționale: Remus Pricopie

Ministrul Fondurilor Europene: Eugen Teodorovici

Ministrul Sănătății: Nicolae Bănicioiu

Ministrul Economiei: Constantin Niță

Ministrul Transporturilor: Dan Șova

Ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice: Rovana Plumb

Ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice: Korodi Attila

Ministrul pentru Societatea Informațională: Răzvan Cotovelea

Ministrul Tineretului și Sportului: Gabriela Szabo

Ministrul pentru Relația cu Parlamentul: Eugen Nicolicea

Ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni: Bogdan Stanoevici

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură: Doina Pană

Ministrul delegat pentru Buget: Liviu Voinea

Ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Mediu de Afaceri și Turism: Florin Jianu

Ministrul delegat pentru Energie: Răzvan Nicolescu

Ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică: Mihnea Costoiu

Ministrul delegat pentru Dialog Social: Aurelia Cristea

Citește și