Cu ocazia evenimentului dedicat Zilei Marine din faţa Comandamentului Flotei, președintele Senatului Nicolae Ciucă a ținut un discurs în fața marinarilor, turiștilor și oficialilor prezenți la malul mării. „Patriotism, credință, curaj sunt cuvintele care descriu cel mai bine această zi de 15 august”, a spus Nicolae Ciucă.
De ziua marinarilor români, liderul PNL a ținut să amintească de importanța Forțelor Navale în ce privește securitatea Mării Negre în contextul războiului din Ucraina.
Este o zi care ne reamintește cine suntem. Traversăm o perioadă tulbure în regiune. La mică distanță se aude sunetul războiului. Ucraina luptă cu Rusia nu doar pentru a-și apăra teritoriul ci și pentru a proteja valorile democratice, a precizat președintele Senatului.
Nicolae Ciucă a făcut trimitere la invadarea pensinsulei Crimeea din anul 2014, dar și la cucerirea de către ruși a portului Sevastopol de la Marea Neagră.
Invadarea ilegală a teritoriului ucrainean a început în Crimeea, iar unul dintre primele puncte cucerite de Rusia a fost portul Sevastopol. Acest lucru ne arată cât de relevante sunt rutele maritime şi cât de importantă este apărarea lor, a afirmat Ciucă.
„Curajul marinarilor români militari şi civili este o sursă de mândrie şi inspiraţie pentru noi toţi. A fi marinar este o opţiune de viaţă, o vocaţie care implică sacrificii, eforturi, muncă şi dedicare. Atunci când navigaţi sub pavilion românesc faceţi cinste României şi vă suntem recunoscători”, a adăugat Nicolae Ciucă.
Liderul Seanatului a subliniat și nevoia de investiții în industria de apărare, făcând trimitere la faptul că la Mihail Kogălniceanu se construieşte cea mai mare bază militară NATO din Europa.
A investi în propria apărare şi securitate este o chestiune de responsabilitate în primul rând faţă de România şi de cetăţenii noştri. De asemenea, trebuie să continuăm să dezvoltăm industria de apărare. Printr-un program pe termen lung de înzestrare a Forţelor Navale Române consolidăm apărarea flancului estic al NATO. România contribuie la securitatea în regiune, pentru că ne dorim ca Marea Neagră să fie un spaţiu al democraţiei şi libertăţii, al păcii şi nu al războiului”, a subliniat Nicolae Ciucă în discursul ţinut joi, de Ziua Marinei.
CITIȚI ȘI: