CONFERINȚĂ LIVE. Robert Negoiță, invitat la „RECYCLE NOW”: „Pentru cineva care basculează gunoiul în mijlocul Bucureștiului, amenda este mai mică decât dacă ar plăti să ducă deșeurile la groapa de gunoi”

Publicat: 25/06/2020, 18:28
Actualizat: 25/06/2020, 18:32

Preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România (AMR), Robert Negoiţă, a criticat dur cadrul legislativ actual care reglementează identificarea și sancționarea celor care încalcă normele de colectare, transport și depozitare a deșeurilor. Primarul Sectorului 3 din Bucureşti a explicat că principala problemă este că amenzile sunt prea mici, legislația este prolixă, iar marii poluatori scapă adesea nepedepsiți, într-o intervenție în cadrul celui mai important eveniment din România pe tema reciclării, „Recycle Now”, organizat de Gândul.ro, în parteneriat cu greennews.ro.

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, reprezentanți ai autorităților locale, ai mediului de afaceri și ai companiilor de renume care activează pe piața colectării deșeurilor au participat la conferința „Recycle Now”.  Costel Alexe, ministrul Mediului, primul invitat al evenimentului, a lansat un mesaj de încurajare a reciclării în România și a vorbit despre importanța prevenției. În replică la declarațiile ministrului, Robert Negoiță a punctat că prevenția este foarte bună, dar fără coerciție lucrurile pur și simplu nu funcționează.

Robert Negoiță: Pornim de la premisa că poliția își face treaba. Dar legislația este extrem de proastă”

Întrebat dacă faptul că cei care se debarasează ilegal de diferite deșeuri poate fi imputat polițiștilor, Robert Negoiță a explicat că, cel puțin din punctul de vedere al administrației publice, „pornim de la premisa că poliția își face treaba. Dar legislația este extrem de proastă”.

„Spre exemplu, dacă noi ne străduim, punem camere de supraveghere, și reușim să prindem și să amendăm o persoană care nu respectă legea, problema este că amenzile sunt prea mici. Suficient de mici ca să nu determine frică. Spre exemplu, dacă prindem aici, în intersecție, un autocamion care basculează gunoiul în mijlocul Bucureștiului și îl amendăm, amenda este mai mică decât dacă ar plăti să ducă deșeurile, după toate rigorile legii, la groapa de gunoi”, a explicat Robert Negoiță în cadrul conferinței „Recycle Now”.

Primarul Sectorului 3: „Ne luptăm cu Ministerul de Interne de foarte mulți ani să reglementăm mai bine modul în care se dau amenzi și se plătesc aceste amenzi”

Edilul Sectorului 3 a explicat că s-au făcut nenumărate demersuri către Ministerul de Interne pentru a reglementa cât mai bine modul în care se dau și se plătesc amenzile.
„Ne luptăm cu Ministerul de Interne de foarte mulți ani să reglementăm mai bine modul în care se dau amenzi și se plătesc aceste amenzi. Ca să nu mai spun că dacă de exemplu am 10 camioane și angajez să zicem 10 șoferi la negru, le pot da acelor cetățeni amenzi de miliarde de euro, ei nu vor plăti niciodată nimic. Iar în ce privește această reglementare, atât cei din Ministerul de Interne cât și cei din Parlament , au suficienta ticăloșenie cât s-o lase așa. Pentru că în această țară nu răspund toți în mod egal în fața legii. Mai mult decât atât, îi și sfidează pe polițiști!” Mai mult, chiar cei care încalcă legea fac glume cu polițiștii când aceștia le scriu amenzile, spune Robert Negoiță.

„În spate, aceste lucruri nouă ne generează costuri, că legea ne obligă să-i urmărim, să-i executăm. Nu se poate. Nu au proprietăți, nu au venituri legale, nu avem ce încasa și chiar mă gândesc de trei ori cum să-l amendez, dacă să-l amendez, pentru că în spate mie îmi generează niște costuri semnificative și o serie de oameni pe care îi plătim ca să facă acele documente și scrisori. Într-un cuvânt: costuri. Avem senzația de inutilitate. Pe de altă parte, am pus camere de supraveghere dar nu avem acces la baza de date de la Ministerul de Interne ca să le identificăm numărul de înmatriculare și pe baza numărului de înmatriculare să le trimitem amenda, direct”

Cei care încalcă legea, amendați doar dacă se prezintă voluntar la Poliție

Robert Negoiță a mai explicat cum funcționează legislația actuală.

„Eu trebuie să îl invit cu documentele la Poliția locală; dacă vine îl amendez, dacă nu vine nu am ce să fac. Ca să vedeți ce legislație avem. Îi sancționăm pe oamenii corecți, iar ticăloșii ne scapă. Mergem de ani de zile să semnalăm problemele acestea la Ministerul de Interne, iar ei sunt pur și simplu incapabili să miște ceva. Nu sunt capabili miniștrii de interne să miște un pai de la stânga la dreapta”, se revoltă edilul Sectorului 3.

Robert Negoiță: Avem depozite enorme, cu sute de tone de material reciclabil, pe care unitățile de reciclare nu vin să-l preia pentru că nu au suficientă capacitate de prelucrare

„Noi la Sectorul 3 suntem în implementare cu acest sistem de colectare selectivă, iar din ce am înțeles că spune domnul ministru, cei care reciclează nu au materie primă”, spune Robert Negoiță care explică mai departe că aceste semnale din piață  nu se aplică și în cazul Sectorului 3, unde sunt pline depozitele de materiale colectate selectiv, iar operatorii nu țin ritmul cu reciclarea.

„În ultima vreme problemele sunt că noi la Sectorul 3 , avem cantități atât de mari de material reciclabil, încât unitățile de reciclare nu fac față. Sunt momente în care așteptăm chiar și peste o săptămână , avem depozite enorme, cu sute de tone de material reciclabil, pe care nu vin să-l preia pentru că nu au capacitate de prelucrare. E adevărat că noi și reciclăm foarte mult. Luna trecută am ajuns spre mia de tone de reciclabil, ceea ce este enorm”, a mai spus Negoiță.

Edilul a mai explicat că sectoarele au probleme în a accesa fonduri europene pentru a implementa colectarea selectivă pentru că în București- Plfov salubritatea e la sectoare, dar capacitate de a accesa bani europeni o are doar municipalitatea.

„Noi, sectoarele, nu putem accesa bani europeni ca să ne dotăm să ne facem treaba. Nu sunem eligibili. Azi sectoarele nu sunt eligibile pe sectoarele de mediu. Sunt primării care fac treaba chiar și așa, iar altele nu.  Plătim niște taxe la mediu ca acești bani să se constituie într-un fond pentru cei care vor să se doteze cu tehnologie, utilaje de colectare selectivă. Întrebarea este câți au reușit să acceseze bani din fondul de mediu pentru a se dota. Ideea e corectă în sine: penalizăm pe cei care nu fac teraba, premiem pe cei care fac teraba. În realitate suntem penalizați cu toții, dar nu primim banii înapoi pe proiecte. Eu tot încerc să aflu dacă de pildă dacă putem să accesăm bani pentru spații de sortare sau pentru utilaje de colectare selectivă. Dar banii îi iau dânșii, iar noi vedem contracte foarte rar”, a exemplificat primarul Sectorului 3.

Cetățenii sunt, în mare parte, foarte receptivi la colectarea selectivă

„Există un procent semnificativ din populație care conștientizază necestatea colectrii selective. Noi, la Sectorul 3, avem unul dintre cele mai performante sisteme de colectare selectivă, dar se întâmplă ca unul dintre aceste utilaje foarte scumpe să mai cadă, să se mai defecteze pentru că e un sistem foarte tehnologizat, digitalizat. De pildă, atunci când cade activitatea de colectare selectivă avem avalanșă de sesizări de la cetățeni. Lucru care ne bucură. Cetățeanul este cel mai bun inspector. Avem feed back foarte bun și util de la cetățeni”, spune Negoiță.

Primarul Sectorului 3 a reluat și accentuat ideea că este absolut necesar să fie adusă o corecție penalitățilort, pentru că în prezent amenzile sunt prea mici.

„Părerea mea e că trebuie să umblăm la penalități, pentru că nu sunt suficient de mari. Și ar terbui și un sistem de „premiere” nu doar de penalizare.  Am fost în SUA, Olanda Germania, statele nordice. Germania e una dintre cele mai avansate țări în domeniul reciclării și gestionării deșeurilor. Dar a avut mult de lucru până să ajungă la acest nivel. În momentul când au trecut la selectare, au umplut pădurile de gunoaie, apoi s-a ajuns ca oamenii să arunce gunoiul din tomberon în tomberon. S-a ajuns să își pună lacăt pe tomberoane. Ei au luptat mult pentru a implementa sistemul și mentalitatea în rândul cetățenilor”, a povestit Robert Negoiță.

Robert Negoiță: Ar trebui să-i putem identifica și amenda prin sistemele de supraveghere pe cei care încalcă legea

Sectorul 3 are cea mai bună structură de salubritate din țară, spune Negoiță. Problema însă e tot lipsa reglementărilor adecvate.

„Ar trebui să putem amenda direct din sistem pe cei care nu respectă regulile: l-am văzut, l-am identificat, l-am amendat. Avem sisteme care citesc de la distanță numărul de îmnatriculare, spre exemplu dacă cineva a parcat corect sau dacă a plătit sau nu. Putem trimite amenda prin SMS, nu e necesar să plătim un om să facă asta, să stea în parcare. Vorbim despre extinderea tehnologizării. Avem sisteme, dar legislația nu ne ajută. Semnalăm problemele, facem documente și mergem la Parlament și la Ministerul de Interne. De cele mai multe ori nici măcar nu înțeleg ce le semnalăm”, spune Robert Negoiță.

Proiect inițiat de autoritățile locale din Sectorul 3: Reactor de cracare termică a materialelor, care transformă materialele plastice în materia primă din care au fost obținute: petrol

În ce privește soluția ideală pentru gentionarea deșeurilor: Incinerare sau depozitare la groapa de gunoi, Negoiță spune că groapa de gunoi nu exclude incineratorul și invers. Edilul a menționat un proiect extrem de interesant pe care îl are în lucru în parteneriat cu  Facultatea de Petrol și Gaze din București și cu un Institut de cercetare din Capital:  un reactor de crackare termică a materialelor. Negoiță a explicat că această tehnologie presupune ca toate materialele de natură plastică  să fie destructurate, iar  polimoleculele să fie „convertite” la loc în petrol: „Asta înseamnă reciclare 100%. La final, din toate aceste produse putem obține petrol , ele fiind obținute inițial din petrol”, a ami spus Negoiță la Conferința digitală LIVE „Recycle Now”.

Invitații Conferinței online „RECYCLE NOW” au abordat tema din perspectiva ramurii economice în care activează. Conferința digitală LIVE „Recycle Now”, organizată la la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, a fost transmisă în direct pe pagina de Facebook Gândul LIVE, canalul de Youtube Gândul și pe www.gandul.ro. Evenimentul este realizat în parteneriat cu GreenPoint și moderat de Emma Zeicescu, host Gândul LIVE.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Statul îți IA BANII. Românii n-au dreptul la ei, deși i-au câștigat corect. Nu poți...
Calendarul pensiilor în luna decembrie. Când vin banii. Schimbare anunțată de Ministerul Muncii
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar