AFP: Washingtonul pare că merge ca pe ouă în fața furiei Rusiei, în dosarul ucrainean

AFP: Washingtonul pare că merge ca pe ouă în fața furiei Rusiei, în dosarul ucrainean
Publicat: 25/02/2014, 12:49
Actualizat: 26/02/2019, 00:56

Premierul rus Dmitri Medvedev a lansat un avertisment luni, după un weekend în care evenimentele s-au succedat frenetic la Kiev – fuga președintelui aliat al Moscovei Viktor Ianukovici, destituirea sa de către Parlament și desemnarea lui Oleksandr Turcinov ca șef interimar al Executivului.

„Unii dintre partenerii noștri occidentali îl consideră legitim (…). Mi se pare o aberație să consideri legitim ceea ce de fapt este rezultatul unei revolte”, a declarat premierul rus.

Casa Albă a păstrat ambiguitatea asupra statului pe care-l are Turcinov în ochii săi. Un purtător de cuvânt al președintelui Barack Obama, Jay Carney, a subliniat că Parlamentul „și-a les președintele în mod legal”.

Notând că este evident că Ianukovici „nu conduce în mod activ țara la ora ocatuală”, totuși, Carney nu l-a numit pe Turcinov președinte interimar.

El a evocat, în schimb, „necesitatea creării unui Guvern pluripartidic de coaliție, un Guvern de tehnocrați care va putea să ajute Ucraina să adopte deciziile importante care se impun, în special în domeniile economic și financiar, în așteptarea alegerilor anticipate”.

Carney a subliniat că țara sa este pregătită „să susțină Ucraina în reformele necesare în vederea revenirii la stabilitate economică. Această susținere ar putea să constea într-un program FMI”.

Potrivit unui oficial american de rang înalt, susținerea ar fi comparabilă cu un împrumut rusesc în valoare de 15 miliarde de dolari, convenit de Ianukovici, incert în prezent, în contextul în care Ucraina riscă intrarea într-o încetare de plăți.

Washingtonul – după patru zile de la o convorbire telefonică între președinții american Barack Obama și rus Vladimir Putin -, a încercat totodată să transmită mesajul că Moscova are interesul unui tranziții pașnice în cadrul puterii la Kiev.

– Un pas înapoi

Criza care a condus la plecarea lui Ianukovici de la putere în urma unor confruntări sângeroase a fost provocată de refuzul președintelui destituit a unei apropieri de Uniunea Europeană (UE), în favoarea legăturilor istorice cu Moscova.

Dar „nu există nicio contradicție în faptul că Ucraina și ucrainenii se apropie de Europa și faptul că își păstrează legăturile culturale și economice de lungă durată cu Rusia”, a dat asigurări Carney.

Colega sa de la Departamentul de Stat Jennifer Psaki a respins ideea că Ucraina este scena unei lupte pentru influență între Statele Unite și UE, pe de o parte, și Rusia, pe de altă parte. „Este o perspectivă foarte (caracteristică) «Războiului Rece» de a vedea lucrurile”, a apreciat ea.

„Poziția Statelor Unite a fost coerentă și clară. Nu credem că o țară sau alta poate să impună destinul acestor țări din Europa de Est și Caucaz. Locuitorii acestor țări, printr-un proces democratic, sunt cei care este necesar să adopte propriile decizii”, a declarat, pe de altă parte, un oficial american de rang înalt, sub protecția anonimatului.

UE s-a implicat mai mult în gestionarea tulburărilor din Ucraina în ultimele zile, prin prezența la Kiev, joi, a șefilor diplomațiilor germană, poloneză și franceză.

Însă, după activismul de care a dat dovadă la Kiev adjuncta secretarului de Stat pentru Europa Victoria Nuland, Washingtonul pare că vrea să facă un pas înapoi. Numărul doi în ierarhia Departamentului de Stat, William Burns, urmează să efectueze marți o vizită în Ucraina, la o zi după vizita efectuată de către Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă Catherine Ashton.

Americanii „se gândesc, cu siguranță, că au nevoie de o relație constructivă cu Rusia în numeroase dosare, indiferent că este vorba despre Siria sau Iran”, notează Joerg Forbrig, un specialist în regiunea Europa de Est din cadrul grupului de reflecție German Marshall Fund.

Iar „un rol mai activ al Statelor Unite în dosarul ucrainean ar putea să implice riscuri la adresa acestei cooperări”, a declarat el pentru AFP. Deci, „americanii fac un pas înapoi, pentru a nu provoca Moscova”, apreciază expertul german.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Motivul pentru care un român nu mai are voie să calce timp de un an...
Gabi Bădălău, decizie RADICALĂ după ce a pierdut procesul cu Claudia Pătrășcanu! Ce urmează să...
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
Anchetă în Timiș după ce, în spațiul public, au apărut informații că o tânără s-ar...
Doliu uriaș! A murit actorul din „Liceenii”. Anunțul trist a fost făcut de Teatrul Național...
VIDEO. Momentul în care cântăreața greacă Marinella se prăbușește pe scenă. Artista a suferit un...
Acuzații de „blat” la adresa Antena 1, după ce Nicolai Tand și Sorin Brotnei au...
Mihaela Rădulescu, apariție de infarct la 55 de ani. Decolteul uriaș a făcut victime! Fanii...
Debit triplu pe Dunăre şi Cod Roşu de ploi adus de ciclonul Ashley. Când se...
"Am murit pe masa de operație, iar ce am văzut apoi e foarte diferit de...
Parada de 1 decembrie 2024 ar putea fi mutată în altă zi! Care este motivul...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
🔥 Preț bun la Dacia Duster III! Descoperă reducerile și dotările!
Premierul Marii Britanii se va întâlni cu Ursula von der Leyen pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu...
Ultimele zile de PACE și primele zile de război în Europa
Pedeapsă pentru Băsescu. Fostul președinte al României NU a scăpat nepedepsit
Trucuri pentru curățat husa de la telefon. Cum devine impecabilă
Ce a putut să facă un român la ușa apartamentului său, pe scara blocului. Ceilalți...
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
A renunțat Flick la prieteni pentru relație? „Eram văzut ca eternul burlac, petrecăreț. Eram petrecărețul...
Surpriză de neuitat pentru Livia Eftimie! Cum i-a celebrat Spike ziua de naștere
BANCUL ZILEI. Bubulina către Bulă: - Să nu se însoare cu proasta aceea!
Ce va căuta misiunea Europa Clipper de la NASA pe unul dintre sateliții lui Jupiter?