„Există numeroase semne că în estul Ucrainei grupări înarmate active primesc susținerea Rusiei”, a asigurat purtătoarea de cuvânt a Guvernului, Christiane Wirtz, în contextul în care separatiști proruși continuau să se opună luni în estul Ucrainei autorităților proeuropene de la Kiev.
„Analizând comportamentul, uniformele și armele unora dintre membri acestor grupări, se poate spune că nu este vorba despre grupuri de apărare a cetățenilor”, a adăugat purtătoarea de cuvânt.
„Guvernul german este îngrijorat de noua agravare a situației din estul Ucrainei”, a subliniat Christiane Wirtz.
„Considerăm că Rusia are o responsabilitate deosebită în evitarea unei noi escaladări și în stabilizarea situației din Ucraina”, a mai declarat purtătoarea de cuvânt a Guvernului de la Berlin.
Christiane Wirtz a menționat că „retragerea trupelor de la frontiera cu Ucraina, scăderea prețului la gaze și un limbaj reținut” sunt măsuri care ar trebui luate de Rusia pentru detensionarea crizei din Ucraina.
Purtătoarea de cuvânt a mai declarat că Angela Merkel, aflată în vacanță în Italia, a discutat la telefon, luni dimineață, cu premierul britanic David Cameron, pe tema crizei din Ucraina.
La rându său, ministrul britanic de Externe, William Hague, a declarat, luni, la sosirea la reuniunea miniștrilor de externe ai Uniunii Europene de la Luxemburg, consacrată analizării situației din Ucraina, că va cere UE să ia măsuri sporite pentru sancționarea Rusiei.