Oficialii Uniunii Europene reevaluează dosarul antitrust întocmit în urmă cu circa doi ani împotriva Gazprom, analizând rolul pe care l-ar putea juca investigația în disputa privind confilctul din Ucraina, au afirmat surse apropiate situației.
Dosarul Gazprom ar putea fi închețat până la soluționarea crizei sau ar putea fi utilizat ca parte a răspunsului UE față de situația din Crimeea, susține una dintre surse.
„Uneori, progresul dosarelor (investigațiile CE – n.r.) este accelerat sau încetinit din cauza unor imperative de natură politică. Nu ar fi o surpriză dacă CE ar decide să parcheze dosarul pentru o perioadă, pentru a vedea ce reacții provoacă”, comentează pentru Bloomberg Mark Powell, avocat la White & Case, în Bruxelles.
Rusia își dispută cu Vestul influența asupra Ucrainei. SUA și UE și-au afirmat susținerea pentru noul guvern instalat la Kiev după destituirea președintelui Viktor Ianukovici în urma unei revolte sângeroase. Forțe militare ruse au ocupat Peninsula Crimeea, regiune în care se află și portul Sevastopol, cartierul general al flotei ruse din Marea Neagră. Moscova nu recunoaște legitimitatea noului guvern ucrainean și consideră că Ianukovici este în continuare președintele legitim al Ucrainei.
SUA și Europa au amenințat Rusia cu sancțiuni economice și diplomatice și încearcă totodată să pună la punct un pachet de finanțare pentru Ucraina, pentru a evita falimentul. Rusia susține că Ucraina are datorii de 2 miliarde de dolari către grupul Gazprom în contul importurilor de gaze naturale.
Miniștrii de Externe din UE au evitat până în prezent să adopte sancțiuni împotriva Rusiei și i-au cerut președintelui Vladimir Putin să ia măsuri urgente pentru detensionarea situației din Ucraina, să-și retragă trupele din Crimeea și să se orienteze către soluționarea disputei prin negocieri politice. Președintele consiliului UE Herman Van Rompuy a convocat joi o reuniune a liderilor europeni pentru a discuta următoarea etapă.
„Gazprom este pregătit pentru orice decizie. Suntem siguri că am respectat întotdeauna toate regulile europene”, a declarat pentru Bloomberg purtătorul de cuvânt al companiei ruse de stat, Serghei Kupriyanov.
Gazprom livrează prin Ucraina aproximativ 16% din consumul de gaze al Europei. Tensiunile din ultimele zile au provocat scăderea acțiunilor Gazprom cu 12% pe burssa de la Moscova.
„Lucrăm la pregătirea unui draft al scrisorii de obiecții motivate, care nu a fost încă finalizată”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Antoine Colombani.
Ancheta Comisiei Europene privind Gazprom se referă la un presupus abuz al poziției dominante pe piață. Grupul rus ar fi impus prețuri incorecte la gaze în Europa Centrală și de Est prin conectarea prețurilor percepute în contractele de livrare pe termen lung la cotațiile internaționale ale petrolului. CE suspectează de asemenea că Gazprom ar fi încercat să împiedice comerțul cu gaze între țările care importă de la grup și eforturile acestora de identificare a unor furnizori alternativi.
Ancheta UE a început în 2011 și vizează în principal activitățile Gazprom în țările baltice, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria și Bulgaria,
Comisarul European pentru concurență, Joaquin Almunia, a declarat în luna februarie că oficialii CE sunt aproape de finalizarea primei etape din dosarul împotriva Gazprom – scrisoarea cu obiecții.
Înainte de a fi publicat, documentul trebuie avizat de mai multe departamente ale CE, printre care energia, industria și cel legal, a precizat pentru Bloomberg una dintre sursele citate.
Gazprom a încercat anul trecut să soluționeze investigația printr-o ofertă de concesii, care a fost respinsă de CE, potrivit comisarului Almunia.
O altă sursă apropiată situației susține că negocierile dintre Gazprom și CE au continuat, cea mai recentă întâlnire având loc chiar miercuri.
Gazprom a anunțat, marți, potrivit AFP, că va anula, începând din luna aprilie, tarifele preferențiale la gaze pentru Ucraina, convenite în cadrul acordului încheiat în decembrie de președintele Viktor Ianukovici cu Rusia.