CRIZA DIN CRIMEEA. Putin a vorbit cu Obama despre intervenția Rusiei în Ucraina. Situația, discutată duminică într-o reuniune NATO. LIVE

Publicat: 02 03. 2014, 01:05
Actualizat: 05 07. 2016, 23:34

Rusia a anunțat în cursul dimineții că nu va ignora solicitarea de asistență formulată de noul premier al regiunii autonome ucrainene Crimeea. Anunțul a fost făcut prin intermediul unui comunicat de presă al Kremlinului la doar câteva ore după ce Barack Obama avertizase Rusia că o intervenție militară în Ucraina va avea „un cost”. Potrivit AFP, noul premier al regiunii autonome ucrainene Crimeea, Serghei Aksionov, l-a sunat pe președintele Rusiei, Vladimir Putin, pentru a-i cere să restabilească „pacea și calmul” în această provincie prorusă. „Rusia nu va ignora această solicitare”, a declarat un oficial din cadrul Președinției Rusiei, citat de RIA Novosti.  De altfel, Vladimir Putin a cerut  Parlamentului să autorizeze intervenția forțelor armate în teritoriul Ucrainei până la normalizarea situației din această țară, se arată într-un comunicat al Kremlinului.  Solicitarea a fost aprobată cu unanimitate de voturi.

Ulterior, Kremlinul a precizat că Putin nu a luat decizia intervenției militare. Cu toate acestea,SUA au anunțat că analizează „posibilele costuri” pe care le-ar avea pentru Rusia o intervenție militară în Ucraina. „Monitorizăm îndeaproape situația, ne consultăm cu partenerii noștri și analizăm posibilele costuri de care a vorbit președintele Obama ieri”, a declarat un oficial de la Casa Albă, citat de NBC news.

Desfășurarea evenimentelor invers cronologic

UPDATE 00:30 Conform Casei Albe, convorbirea Putin-Obama a durat 90 de minute. Obama s-a arătat îngrijorat față de „violarea clară de către Rusia a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, care este o încălcare a legii internaționale, inclusiv a obligațiilor Rusiei față de Carta ONU, dar și a acordului militar cu Ucraina, din 1997, și este în neconcordanță cu Memorandumul de la Budapesta, din 1994 și cu Actul Final de la Helsinki. SUA condamnă intervenția militară a Rusiei pe teritoriul Ucrainei”, conform unui comunicat al Casei Albe.

Obama i-a cerut lui Putin să reducă tensiunea, să retragă forțele armate în bazele din Crimeea și să se abțină de la o intervenție în alte zone ale Ucrainei.

„Am afirmat consistent că recunoaștem adâncile legături istorice și culturale ale Rusiei cu Ucraina și nevoia de a proteja drepturile etnicilor ruși și ale populațiilor minoritare din Ucraina. Guvernul ucrainean a arătat clar angajamentul de a proteja drepturile tuturor ucrainenilor (…) și noi vom continua să îi convingem să facă acest lucru”, mai arată comunicatul Casei Albe.

SUA au anunțat de asemenea că nu vor mai participa la discuțiile pregătitoare pentru summitul G-8 și că vor avea consultări urgente cu partenerii din COnsiliul de Securitate al ONU, din NATO, din OSCE dar și cu semnatarele Memorandumului de la Budapesta.

Obama i-a mai spus lui Putin că, dacă este îngrijorat de soarta etnicilor ruși din Ucraina, ar trebui să deschidă consultări pașnice cu guvernul Ucrainei și prin trimiterea de observatori internaționali ai ONU sau OSCE, din care Rusia face parte. Obama i-a cerut lui Putin să deschidă dialogul cu autoritățile ucrainene, chiar și sub mediere internațională, la care SUA sunt gata să ia parte.

Obama l-a avertizat pe Putin că, dacă continuă cu încălcarea legilor internaționale, se va ajunge la izolare politică și economică. Președintele SUA a mai spus că se va consulta cu aliații, cu guvernul Ucrainei și cu FMI, pentru a ajuta noul guvern de la Kiev să atingă stabilitatea financiară, să sprijine reformele și să organizeze alegeri.

UPDATE 00:12 NATO a anunțat o reuniune de urgență duminică pe tema Ucrainei, potrivit Le Figaro.

UPDATE 00:07 Vladimir Putin și Barack Obama au avut o convorbire telefonică în această seară. Liderul de la Kremlin i-a transmis șefului administrației americane că și-a rezervat dreptul de a apăra interesele rusești în Crimeea și în estul Ucrainei. Obama s-a declarat preocupat în privința oricărui plan de intervenție în Ucraina, potrivit Reuters.

În replică, Putin s-a arătat îngrijorat de acțiunile „provocatoare criminale” ale extremiștilor de dreapta, care ar fi susținute de autoritățile de la Kiev.

„În replică la îngrijorarea arătată de Obama cu privire la planurile unei posibile folosiri a forțelor armate rusești pe teritoriul Ucrainei, Putin a atras atenția față de acțiunile provocatoare, criminale ale ultra-naționaliștilor, încurajate în esență de autoritățile de la Kiev”, se arată într-un comunicat al Kremlinului.

Putin a subliniat că există amenințări reale la viața cetățenilor ruși de pe teritoriul Ucrainei și că dacă violențele se extind în regiunile estice ale Ucrainei și în Crimeea, Rusia își rezervă dreptul de a își proteja interesele proprii și pe cele ale vorbitorilor de rusă care trăiesc acolo.

UPDATE 21:53 Președintele interimar al Ucrainei, Oleg Turcinov, a plasat armata în stare de alertă, pe fondul amenințărilor Rusiei cu o intervenție militară, iar măsurile de securitate la obiectivele strategice, inclusiv la centralele nucleare, au fost sporite, informează AFP.

Turcinov a făcut acest anunț după o reuniune de urgență a Consiliului pentru securitatea națională.

UPDATE 21:36

UPDATE 21:35

UPDATE 21:29

UPDATE 21:28 Catherine Ashton, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, a îndemnat Rusia, sâmbătă, să renunțe la planul unei intervenții militare în Ucraina și să respecte reglementările internaționale. „Regret decizia Rusiei de a utiliza forțele armate în Ucraina”, a declarat Ashton. „Moscova trebuie să își promoveze punctele de vedere prin mijloace pașnice”, a subliniat demnitarul UE.

UPDATE 19:36 Miniștrii de Externe din statele membre ale Uniunii Europene se vor reuni luni pentru a discuta despre situația din Ucraina, pe fondul amenințărilor cu o intervenție militară rusă, relatează AFP. Reuniunea este programată luni la ora 13.00 (14.00, ora României), la Bruxelles.

UPDATE 18:37 Președintele Rusiei, Vladimir Putin, nu a luat încă nicio decizie privind utilizarea forței militare în Ucraina, declară purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de AFP. „Aprobarea unei eventuale intervenții militare în Ucraina este punctul de vedere al Consiliului Federației. Dar președintele este cel care decide. Deocamdată, nu a luat nicio decizie în acest sens”, a afirmat Dmitri Peskov. CITEȘTE ȘTIREA INTEGRALĂ AICI

UPDATE 18:18 Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite se va întruni în reuniune de urgență, sâmbătă seara, pe tema situației din Ucraina, în contextul amenințărilor Rusiei cu o intervenție militară, afirmă surse oficiale citate de AFP.

UPDATE 18:08 Administrația Barack Obama analizează „posibilele costuri” pe care le-ar avea pentru Rusia o intervenție militară în Ucraina, avertizează un oficial de rang înalt de la Casa Albă, citat de NBC News. „Monitorizăm îndeaproape situația, ne consultăm cu partenerii noștri și analizăm posibilele costuri de care a vorbit președintele Obama ieri”, a declarat oficialul de la Casa Albă. CITEȘTE AICI ȘTIREA INTEGRALĂ

UPDATE 17:45 Președintele Traian Băsescu susține că orice diferend între administrația regională din Crimeea și Kiev „nu se poate rezolva prin forță, ci numai prin dialog direct, în limita prevederilor constituționale ale Ucrainei”. „România consideră că orice prezență a trupelor Federației Ruse pe teritoriul Ucrainei, fără acordul acesteia și în afara acordurilor bilaterale și a notificărilor ucrainene deja existente, poate fi considerată o agresiune la adresa Ucrainei”, se arată într-un comunicat.

„România este preocupată de respectarea deplină a statalității, suveranității, independenței și integrității teritoriale a Ucrainei în frontierele recunoscute internațional. Președintele României, domnul Traian Băsescu, solicită ca mișcările de trupe din Peninsula Crimeea să respecte strict prevederile Acordului de la Budapesta din 1994 privind garantarea suveranității și a integrității teritoriale a Ucrainei și să se înscrie în limitele documentelor biletarale privind staționarea trupelor ruse în Peninsula Crimeea, în baza Acordurilor de la Harkov și a tuturor elementelor notificate ulterior de către autoritățile ucrainene”, se mai arată într-un comunicat al administrației prezidențiale.

UPDATE 17:37 MAE român: „În calitate de stat membru al Uniunii Europene și al NATO, România urmărește activ, cu deosebită atenție și îngrijorare, evoluțiile care pot altera parametrii statalității ucrainene. România este în contact cu partenerii săi din UE și NATO în legătură cu aceste evoluții” CITEȘTE ȘTIREA INTEGRALĂ AICI

UPDATE 17:26 Comandanții armatei ucrainene și șefii serviciilor de securitate au fost convocați, sâmbătă după-amiază, pentru o reuniune de urgență în contextul în care Rusia pregătește o intervenție militară în Crimeea, informează CNN.

UPDATE 17:21 INTERVENȚIA MILITARĂ A RUSIEI ÎN CRIMEEA A FOST APROBATĂ ÎN UNANIMITATE DE Camera superioară a Parlamentului Rusiei

UPDATE 17:02 Potrivit Russia Today, comisia pentru politică externă a camerei superioare a parlamentului a recomandat aprobarea cererii de intervenție militară în Ucraina.

UPDATE 16:50 Parlamentul de la Moscova ar fi aprobat, în unanimitate, cererea lui Putin pentru o intervenție militară în Crimeea, potrivit The Guardian.

UPDATE 15:53 Președintele Rusiei, Vladimir Putin, cere  trimiterea de trupe în Crimeea. El a cerut Parlamentului să autorizeze intervenția forțelor armate în teritoriul Ucrainei până la normalizarea situației din această țară, se arată într-un comunicat al Kremlinului, citat de Le figaro.

UPDATE 15:31 Zeci de persoane au fost rănite în Harkov, în estul Ucrainei, în timpul manifestațiilor pro-ruse care au degenerat prin luarea cu asalt a sediului guvernului regional.  S-a aruncat cu pietre, gaze lacrimogene și s-au auzit focuri de armă. Potrivit Interfax, câteva mii de persoane participă la o manifestație pro-rusă la Odessa, unii dintre participanți fiind înarmați cu bâte.

UPDATE 15:16 Ucraina acuză Rusia că refuză dialogul. Kievul a cerut consultări cu Moscova, reclamând desfășurarea de trupe în Crimeea, potrivit Reuters.
Suntem foarte îngrijorați că Rusia a refuzat să participe la discuții„, a declarat ministrul ucrainean de externe.

UPDATE 15:09 Președintele interimar ar Ucrainei a semnat un decret prin care contestă legitimitatea noului premier din Crimeea, Serghei Aksionov,, a cărui numire s-a făcut „cu încălcarea legilor Ucrainei.

UPDATE 14:31 Rusia ar putea trimite militari în regiunea autonomă ucraineană Crimeea pentru garantarea securității Flotei ruse și a cetățenilor ruși din această zonă prorusă situată în sudul Ucrainei, anunță președintele Consiliului Federației, Camera superioară a Parlamentului rus, citat de AFP.

UPDATE 14:29

UPDATE 14:19 Cartierul general al Pazei de Coastă ucrainene din Portul Sevastopol a fost atacat de aproximativ 300 de indivizi înarmați care susțin că sunt militari ruși.

UPDATE 13:36 Duma de Stat din Rusia, Camera inferioară a Parlamentului de la Moscova, îi cere președintelui Vladimir Putin să adopte măsuri pentru protejarea „de tiranie și violență” a locuitorilor regiunii autonome proruse Crimeea, situată în sudul Ucrainei.

UPDATE 13:31 Noul premier a Crimeei, Serghei Aksionov, a admis că soldați ruși ai flotei staționate în Sevastopol păzesc clădiri oficiale din regiune.
El a precizat că aceștia colaborează cu forțele de ordine locale, transmite Le figaro.

UPDATE 13:21 Peste 10.000 de persoane s-au adunat protestează la Donețk, fieful fostului președinte Viktor Ianukovici,  față de noile autorități proeuropene instalate la Kiev. Organizatorii mitingului au declarat că susțin „aspirațiile regiunii Crimeea de a deveni parte a Rusiei.

UPDATE 13:04 În Crimeea au loc manifestații pentru susținerea intervenției trupelor rusești. O fotografie din timpul mitingului prorus a fost postată pe twitter de jurnalistul britanic James Mates.

UPDATE 12:58 Soldații ruși ar fi preluat controlul asupra trei aeroporturi din Crimeea, potrivit unor surse militare ucrainene, citate de Le Figaro. De asemenea traficul pe aeroportul Simféropol a fost suspendat. 

UPDATE 12:44 Potrivit Reuters, care citează Interfax, trupe rusești păzesc principalele instituții din Crimeea, informație confirmată de noul premier al regiunii autonome.

UPDATE 12:38 Noul premier din Crimeea, Serghei Aksionov, a decis organizarea pe 30 martie a referendumului privind statutul regiunii autonome proruse, informează BBC. Inițial, Parlamentul din Crimeea stabilise plebiscitul pe 25 mai. CITEȘTE ȘTIREA COMPLETĂ AICI

UPDATE 12:04 Zeci de indivizi cu cagule și având arme automate au ocupat poziții, sâmbătă dimineață, în jurul Parlamentului regiunii autonome ucrainene Crimeea, în Simferopol, informează AFP. Două mitraliere au fost instalate pentru apărarea sediului Parlamentului regional. Clădirea Parlamentului regiunii Crimeea se află de două zile sub controlul unui grup de comando prorus.

UPDATE 12:00 Aproximativ 6.000 de militari ruși au fost trimiși în Peninsula Crimeea, estimează Ministerul ucrainean al Apărării, în timp ce Moscova susține că mobilizarea trupelor este în concordanță cu acordurile militare cu Kievul. CITEȘTE ȘTIREA COMPLETĂ

SUA, profund îngrijorate

Vineri seară, Barack Obama s-a declarat „profund îngrijorat” de mișcările de trupe rusești în Crimeea. „Orice intervenție militară în Ucraina va avea un cost. Orice încălcare a suveranității și integrității teritoriale a Ucraina ar crea destabilizare”, a spus președintele SUA. El a adăugat că o intervenție militară a Rusiei nu ar servi intereselor poporului ucrainean, Europei și Rusiei.

Mai mult, președintele SUA ar putea ar putea renunța să participe la summitul G8 care va avea loc în iunie la Soci, în Rusia, dacă forțele armate ruse vor fi prezente în Ucraina, a declarat  un oficial de rang înalt american pentru AFP. El explicat că participarea lui Obama la summitul G8 de la Soci, programat în iunie, ar putea fi anulată. De asemenea, oficialul american a sugerat că oficialii unor țări europene ar putea la rândul lor boicota acest summit.

Declarația lui Obama se înscrie în tonul adoptat de liderii UE în cazul crizei ucrainene. Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a făcut apel, vineri, pentru „dialog politic”, în contextul actualelor tensiuni din Crimeea, subliniind necesitatea respectării „integrității teritoriale” a Ucraine

La rândul său, cancelarul german Angela Merkel a făcut apel pentru evitarea „a tot ceea ce ar putea contribui la agravarea situației” din Ucraina și pentru „reținere” în Crimeea, într-o discuție telefonică purtată cu președintele rus Vladimir Putin, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului german.

Președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, s-a întreținut la rândul său vineri cu Vladimir Putin pe tema crizei ucrainene, a confirmat purtătorul său de cuvânt. „Cei doi oficiali au discutat despre situația financiară și securitatea țării”, a anunțat el, fără să ofere mai multe precizări. Vladimir Putin a vorbit vineri pe marginea evenimentelor recente din Ucraina și a făcut apel să se evite „o escaladare a violenței”.

În cursul discuției telefonice cu Iațeniuk, Barroso a evocat „stabilizarea politică și socială și caracterul incluziv al viitoarelor reforme”.

El a reafirmat disponibilitatea UE de a „sprijini reformele democratice” din Ucraina și l-a informat în legătură cu „lucrările în curs privind acordarea unui ajutor pentru modernizarea economică a Ucrainei”.

El a amintit că reprezentanta diplomației europene, Catherine Ashton, va efectua o nouă vizită în Ucraina, săptămâna viitoare, și a confirmat că o misiune de experți ai Comisiei Europene va merge la Kiev pentru a evalua nevoile țării.