Iulia Timoșenko va fi eliberată: Într-o zi care a adus multe victorii semnificative pentru mișcarea protestatară din Ucraina, Parlamentul din Kiev a decis să accepte încă una din cererile manifestanților: eliberarea fostului premier Iulia Timoșenko, care se află în închisoare din 2011, transmit agențiile de știri internaționale. Mai exact, Rada a aprobat o lege care permite ieșirea din închisoare a lui Timoșenko. Actul legislativ, însă, trebuie semnat în termeni de 15 zile de Ianukovici, avertizează serviciul de PR al EuroMaidanului. De asemenea, legislativul ucrainean a votat demiterea ministrului de Interne.
Concret, Parlamentul a scos din codul de procedură penală articolul în baza căruia a fost condamnată. Aceasta nu înseamnă, însă, că Ianukovici și procurorii săi nu ar putea să o condamneze în alte dosare, avertizează experți străini, citați de Kyiv Post.
Unul dintre liderii „revoluției portocalii” ucrainene din 2004, Timoșenko a fost condamnată în octombrie la șapte ani de închisoare pentru abuz de putere în perioada în care conducea Guvernul, caz pe care l-a denunțat întotdeauna ca fiind o răzbunare personală a președintelui Viktor Ianukovici, ales în 2010, care ar urmări, în opinia acesteia, să o îndepărteze de pe scena politică.
Opoziția, UE și SUA au solicitat în repetate rânduri eliberarea lui Timoșenko.
Pe EuroMaidan, există un adevărat cult al Iuliei Timoșenko (53 de ani), protestatarii văzând în ea încă o victimă a președintelui Ianukovici. Oamenii le împart trecătorilor calendare cu chipul ei, iar în mijlocul Pieței Independenței stă un poster mare cu fostul premier ucrainean.
FOTO: Alina Matiș/gândul
FOTO: Alina Matiș/gândul
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat, anul trecut, Ucraina în dosarul fostului premier, considerând în unanimitate drept „arbitrară și ilegală” plasarea sa în detenție provizorie. Judecătorii de la Strasbourg au condamnat Ucraina pentru patru încălcări ale drepturilor fundamentale ale lui Timoșenko, dar au respins în schimb plângerea privind presupusele rele tratamente la care ar fi fost supusă aceasta.
După zile sângeroase, în care străzile Kievului arătau ca un front de luptă, situația din Ucraina a cunoscut, vineri, o ameliorare nesperată, cu toate că nu garantează încheierea crizei. Puterea și Opoziția din Ucraina au semnat un acord care prevedere alegeri anticipate. Cu toate că protestatarii de pe EuroMaidan cereau demisia imediată a președintelui Viktor Ianukovici, acordul este un prim pas către soluționarea crizei declanșate în urmă cu trei luni, cred experți contactați de gândul. De asemenea, Rada de la Kiev a votat, vineri, revenirea la Constituția din 2004, cu puteri limitate pentru președinte, rezolvând, astfel, o altă cerință importantă a Maidanului. Un alt punct al acordului este începerea imediată a negocierilor pentru formarea unui guvern de uniune națională, precum și deschiderea unei anchete privind violențele din timpul protestelor.
ȘTIRE ÎN CURS DE ACTUALIZARE