Vineri a fost o zi cu multe victorii mult-așteptate pentru mișcarea protestatară de pe EuroMaidan, iar seara, după ce i-au huiduit pe liderii opoziției veniți în Piață, ucrainenii care contestă regimul Ianukovici au mai primit o veste foarte importantă: președintele a părăsit Capitala. Potrivit mai multor surse din presa ucraineană, dar și serviciului de informare al Maidanului, Viktor Ianukovici a plecat din Kiev spre Harkov, un oraș în apropierea graniței cu Rusia, condus de un primar pro-rus. Informația a fost catalogată drept credibilă și de un oficial al Departamentului de Stat american, care a vorbit cu The Guardian.
UPDATE 1:25 Informații contradictorii în acest moment privind locul spre care ar fi plecat Ianukovici. Pe de-o parte, pe Twitter tocmai a fost postată o înregistrare cu reacția oamenilor la venirea lui Ianukovici în Harkov (vezi AICI). Pe de altă parte, alte surse de pe rețele de socializare și din rândul susținătorilor Maidanului susțin că acesta ar fi ajuns deja la Soci.
Între timp, la Harkov, oamenii au ieșit în stradă într-un număr fără precedent (aproximativ 20.000), potrivit The Guardian.
UPDATE 12:53 Ianukovici nu merge spre Harkov, potrivit unui nou anunț al EuroMaidan PR, ci se îndreaptă spre Soci și se crede că s-ar afla în această aeronavă.
Avionul lui Ianukovici ar fi decolat la ora 22:40, cu cel puțin doi dintre apropiații președintelui ucrainean la bord. Sâmbătă, el ar urma să aibă la Harkov o întâlnire cu liderii regionali din estul predominant pro-rus. De asemenea, potrivit EuroMaidan PR, trei consilieri de-ai lui Ianukovici și-au dat demisiile.
De precizat că în Harkov este închisă și Iulia Timoșekno, protagonista unei alte știri importante din cursul zilei de vineri. Mai exact, Parlamentul de la Kiev a votat adoptarea unei legi care ar permite eliberarea fostului premier ucrainean, care se află în închisoare din 2011. Actul legislativ, însă, trebuie semnat de Ianukovici, avertizează serviciul de PR al EuroMaidanului. De asemenea, legislativul ucrainean a votat demiterea ministrului de Interne.
Unul dintre liderii „revoluției portocalii” ucrainene din 2004, Timoșenko a fost condamnată la șapte ani de închisoare pentru abuz de putere în perioada în care conducea Guvernul, caz pe care l-a denunțat întotdeauna ca fiind o răzbunare personală a președintelui Viktor Ianukovici, ales în 2010, care ar urmări, în opinia acesteia, să o îndepărteze de pe scena politică. Mai multe, AICI
Ce prevede acordul semnat de Ianukovici și Opoziție
Ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, unul dintre „eroii” negocierilor UE-Ianukovici, a dezvăluit, vineri seară, că președintele ucrainean se pregătea să recurgă la forță, în cazul în care opoziția ar fi respins acordul semnat vineri. „Au existat semnale că președintele Ianukovici se pregătea să utilizeze forțele Ministerului de Interne, în cazul în care acordul ar fi eșuat”, a explicat Sikorski pentru presă, la întoarcerea la Varșovia. „Din punct de vedere politic, i-ar fi fost mai ușor să recurgă la violență”, pentru că eșecul ar fi fost „pus pe seama opoziției”, a adăugat el, potrivit Mediafax.
„Tocmai din această cauză situația era atât de tensionată”, a mai precizat ministrul, făcând referire la înregistrarea în care îi spune unui lider al opoziției că nesemnarea acordului este o condamnare la moarte pentru ei, toți. Mai multe, AICI
Mai jos, principalele puncte ale acordului semnat vineri, așa cum a fost documentul prezentat de diplomația germană:
– Restaurarea Constituției din 2004 în maximum 48 de ore de la semnare (s-a întâmplat câteva ore mai târziu):
– Guvern de uniune națională, format în maximum zece zile de la restaurarea Constituției din 2004
– Reformă constituțională, cu o lege fundamentală care să garanteze un echilibru al puterilor președintelui, guvernului și parlamentului. Procesul trebuie să aibă loc până în septembrie 2014
– Alegeri prezidențiale anticipate după adoptarea noii Constituții, dar nu mai târziu de decembrie 2014
– Adoptarea unor noi legi electorale
– Anchete cu privire la violențele din timpul protestelor, investigațiile urmând să se desfășoare sub controlul comun al autoriăților, opoziției și Consiliului Europei.
– Autoritățile nu vor instaura starea de urgență și atât ele, cât și opoziția se vor abține de la utilizarea violenței