Prima pagină » Proteste în Ucraina » CRIZA DIN UCRAINA. Viktor Ianukovici, prima ieșire după demitere: „Rusia trebuie să acționeze”. REACȚIA lui Putin

CRIZA DIN UCRAINA. Viktor Ianukovici, prima ieșire după demitere: „Rusia trebuie să acționeze”. REACȚIA lui Putin

CRIZA DIN UCRAINA. Viktor Ianukovici, prima ieșire după demitere:
CRIZA DIN UCRAINA. Viktor Ianukovici, la prima apariție publică după fuga în Rusia, a declarat că puterea a fost preluată de o minoritate de tineri naționaliști și fasciști și că Parlamentul este ilegitim, pentru că a luat decizii sub amenințare.

Fostul președinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici, a declarat în prima sa apariție publică de sâmbăta trecută, când a fugit în Rusia, că a fost forțat să plece din Ucraina sub amenințarea cu moartea și că puterea a fost preluată de tineri fasciști și naționaliști, care reprezintă o minoritate în țară. El susține că și comunitatea internațională este vinovată de situația prezentă a Ucrainei, pentru că a „uneltit” cu Euromaidanul. Ianukovici susține că provincia Crimeea trebuie să rămână parte a Ucrainei și că nu a cerut sprijin militar rusesc acolo, însă a încurajat faptul că milițiile locale se înarmează pentru a se apăra. Totodată, Ianukovici s-a declarat uimit că Rusia nu reacționează și crede că Putin o va face. Reacția lui Putin nu a fost însă pe măsura așteptărilor lui Ianukovici: violențele nu trebuie să escaladeze,a spus el.

„Este timpul să vorbesc despre faptul că sunt gata să lupt pentru viitorul Ucrainei. Am fost forțat să părăsesc Ucraina sub amenințarea cu moartea, asupra mea și a apropiaților mei. Puterea a fost preluată de tineri naționaliști și fasciști, care sunt o minoritate în Ucraina”, a spus Ianukovici, într-o conferință de presă organizată în Rostov pe Don, localitate din Rusia aflată la granița cu Ucraina.

Ianukovici spune că s-a tras asupra mașinii sale cu arme automate, iar nepotul său a fost pus pe o listă neagră, în Harkov, oraș unde inițial dorise să rămână, însă a renunțat la idee după ce a auzit că spre oraș se îndreaptă forțe înarmate.

„Ce se petrece acum este o ilegalitate, o lipsă de autoritate și teroare. Deciziile din Parlament au fost luate sub amenințări. Nu am cuvinte pentru a caracteriza această nouă autoritate. Aceștia sunt oameni care susțin violența – Parlamentul Ucrainei este ilegitim”, a mai spus Ianukovici.

Ianukovici a mai declarat că oamenii înarmați trebuie să părăsească străzile și clădirile pe care le-au ocupat, pentru „a permite posibilitatea unei vieți normale în Ucraina”.

„Cred că mediatorii internaționali au fost onești”, a mai spus Ianukovici, însă ei poartă responsabilitatea pentru ce s-a întâmplat în Ucraina, pentru că „au uneltit” cu forțele de pe Euromaidan.

Fostu președinte a mai spus că acordul cu Opoziția, la care s-a ajuns prin negocierea de către mediatorii internaționali, trebuie să fie aprobat de ambele părți și că până acum acest acord nu a fost respectat, protestatarii înarmați nu s-au retras de pe străzi.

„Îmi pare rău că nu am avut destulă putere să mențin stabilitatea”, a spus Ianukovici, întrebat dacă regretă ceva. El a mai adăugat că nu a dat ordin să se tragă în protestatari, ci că poliția a tras pentru a se apăra, pentru că s-a tras asupra forțelor sale.

Ianukovici: Rusia trebuie să reacționeze. Putin rămâne rezervat

„Cred că Rusia trebuie și este obligată să acționeze și știind firea lui Vladimir Putin, sunt surprins că este atât de reținut și de tăcut”, a spus Ianukovici.

Întrebat dacă Rusia îl consideră încă președintele Ucrainei, Ianukovici a spus: „Repet, eu sunt președintele legitim al Ucrainei”.

El a mai spus că nu nu se cuvine să spună ce ar trebui Rusia să facă, însă „nu poate fi indiferentă la destinul unui partener atât de mare ca Ucraina”. Rusia ar trebui să își folosească puterea pentru a preveni „haosul, teroarea care au loc în Ucraina”.

Totuși, Ianukovici a spus că nu încurajează o intervenție militară.

Reacția lui Vladimir Putin a venit după mai multe convorbiri telefonice cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, cu premierul britanic David Cameron și cu președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy. Putin a precizat că este „extrem de important să se evite escaladarea violențelor și să se ajungă la o normalizare a situației din Ucraina cât mai curând posibil”, conform unui comunicat de presă de la Kremlin.

La rândul său, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, i-a transmis secretarului de Stat american, John Kerry, că Rusia este pregătită „să se implice pentru facilitarea tranziției economice în Ucraina”.

În convorbirea cu David Cameron, Putin a fost de acord că suveranitatea teritorială a Ucrainei trebuie respectată și a spus că exercițiile militare din Crimeea erau programate dinainte de evenimentele violente din Ucraina, conform unui oficial britanic, citat de Reuters.

Putin a fost de acord cu Cameron în ce privește faptul că alegerile libere pe care guvernul interimar urmează să le organizeze sunt cea mai bună cale pentru viitorul Ucrainei.

Ianukovici încurajează violențele din Crimeea, însă susține unitatea

Fostul președinte a făcut un apel la protestatarii pro-ruși din Crimeea să evite conflictele, însă a încurajat mișcările de înarmare a milițiilor civile locale.

„Tot ce se întâmplă azi în Crimeea este rezultatul natural al schimbării banditești de regim, care a avut loc în Kiev (…) Desigur că simpatizez cu ce se întâmplă acolo, cu formarea de unități de miliție pentru auto-apărare. Vor să se apere… este firesc”, a spus Ianukovici.

Totuși, fostul președinte a spus că provincia Crimeea, cu o populație majoritar rusă, trebuie să rămână parte a Ucrainei, menținând o autonomie sporită.

Ianukovici mai spune că orice acțiune militară în Crimeea este „inacceptabilă” și că nu a cerut sprijin militar din partea Rusiei. El susține că nu s-a văzut cu președintele rus Vladimir Putin, ci că doar au vorbit la telefon și că au stabilit să se întâlnească atunci când va exista posibilitatea.

Ianukovici spune că nu va participa la alegerile din mai

Fostul președinte ucrainean spune că a fost „păcălit cinic” să semneze acordul cu opoziția și că nu îi condamnă pe membrii partidului său care au plecat din formațiune, pentru că „au fost forțați să facă acest pas sub amenințarea cu armele”

Întrebat de reporteri dacă va participa la alegerile prezidențiale care vor avea loc în luna mai, Ianukovici a spus că nu, pentru că ar fi ilegale.

Ianukovici a refuzat să comenteze faptul că Elveția i-a blocat conturile bancare lui și fiului său.

Despre Timoșenko: A avut condiții destul de bune în închisoare

Întrebat despre fostul premier Iulia Timoșenko, eliberată din închisoare, Ianukovici a spus că nu are mare încredere în viitorul ei politic și că a avut condiții destul de bune în închisoare. El a mai spus că Timoșenko a costat Ucraina 20 de miliarde de dolari din cauza negocierilor pe contractele cu gaz și că „ea știe foarte bine acest lucru”.