FMI acordă un împrumut de până la 18 miliarde de dolari Ucrainei
Acordul trebuie să ajute Ucraina să acopere plăți în contul datoriei programate în acest an, în contextul dificultăților economice și financiare agravate de protestele prelungite din ultimele luni, care au dus la înlăturarea președintelui prorus Viktor Ianukovici și la anexarea regiunii ucrainene Crimeea de către Rusia, scrie Reuters.
Misiunea a ajuns la un acord cu autoritățile de la Kiev asupra unui set de reforme economice care să fie susținut printr-un program de împrumut stand-by pe doi ani, a anunțat FMI.
„Sprijinul financiar din partea comunității internaționale pe care acest acord îl deblochează se situează la 27 de miliarde de dolari pe parcursul a doi ani. Din această sumă, asistența din partea FMI se va situa la 14-18 miliarde de dolari, suma exactă urmând să fie stabilită după ce va fi luat în considerare în totalitate sprijinul bilateral și multilateral”, se arată într-un comunicat al Fondului.
Acordul are nevoie de aprobarea managementului FMI și a Consiliului Executiv al instituției, care îl va analiza în aprilie.
„Ucraina a ajuns la o oarecare stabilitate, după turbulențele economice și politice intense din ultimele luni, dar se confruntă cu provocări dificile”, notează FMI.
Șeful misiunii FMI în Ucraina, Nikolai Gueorguiev, a refuzat, în timpul conferinței de presă pentru anunțarea acordului, să declare la cât se va ridica tranșa inițială a programului de împrumuturi.
Autoritățile de la Kiev au declarat anterior că au nevoie disperată de bani pentru acoperirea cheltuielilor și pentru a evita o eventuală intrare a țării în încetare de plăți.
Ministerul Finanțelor a estimat că economia s-ar putea contracta cu 3% în acest an, din cauza tulburărilor politice și administrării proaste din trecut.
Împrumuturile de la FMI vor susține economia Ucrainei și vor face posibilă acordarea altor finanțări în valoare de mai multe miliarde de dolari de la SUA, UE, Japonia și alte țări, scrie Reuters.
Autoritățile ucrainene au anunțat miercuri creșterea prețului la gaze naturale cu 50% începând de la 1 mai, aceasta fiind una dintre condițiile pentru ajutor de la FMI refuzate de fostul președinte Viktor Ianukovici.