Statele Unite, Uniunea Europeană și Ucraina nu au abandonat Crimeea, regiune anexată de Rusia, afirmă secretarul de Stat american, John Kerry, după acordul la care s-a ajuns în timpul reuniunii de la Geneva.
„Nu am abandonat Crimeea”, a spus John Kerry la finalul reuniunii de la Geneva.
„Nu am renunțat la Crimeea, dar nu am venit la Geneva pentru a discuta despre Crimeea”, a subliniat Kerry.
„Uniunea Europeană va continua eforturile pentru susținerea Ucrainei din punct de vedere economic, financiar și politic”, a afirmat Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe.
Statele Unite cer aplicarea imediată a acordului de la Geneva, îndemnând Rusia să se asigure că milițiile proruse din Ucraina depun armele și părăsesc instituțiile ocupate și avertizând Moscova cu noi sancțiuni dacă aceste propuneri nu se vor concretiza. „Am stabilit luarea unor măsuri pentru detensionarea situației, prin inițierea unui dialog național”, a declarat secretarul de Stat american, John Kerry, conform CNN.
Kerry a precizat că Administrația proeuropeană de la Kiev menține oferta de amnistiere a membrilor grupurilor proruse care părăsesc instituțiile pe care le ocupă în estul Ucrainei.
„Am stabilit principii, angajamente, cuvinte pe hârtie. Dar așteptăm acțiuni”, a spus Kerry, precizând că vor fi trimiși observatori internaționali pentru a verifica dacă milițiile proruse din estul Ucrainei vor depune armele.
„Dacă măsurile stabilite nu vor fi aplicate, nu vom avea altă opțiune decât impunerea unor costuri suplimentare Rusiei”, a avertizat Kerry.
Reprezentanții Ucrainei, Rusiei, UE și Statelor Unite au ajuns la un acord pentru detensionarea situației din Ucraina, în primul rând prin pentru dezarmarea „grupurilor ilegale”, o referire la milițiile proruse, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. „S-a ajuns la un acord pe etape pentru detensionarea crizei din Ucraina”, a spus Lavrov, citat de AFP.
„Am stabilit dezarmarea grupurilor ilegale”, a continuat șeful diplomației ruse, referindu-se la milițiile proruse din estul Ucrainei. „Rusia nu are nicio dorință de a trimite trupe în Ucraina”, a insistat șeful diplomației ruse. Lavrov a subliniat că situația de criză din Ucraina trebuie soluționată cu acordul tuturor locuitorilor țării, pledând pentru respectarea identității culturale și a drepturilor tuturor regiunilor ucrainene.
La reuniunea din Elveția au participat Catherine Ashton, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, secretarul de Stat american, John Kerry, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, și Andrei Deșcița, șeful diplomației ucrainene.