Fostul premier ucrainean Iulia Timoșenko, în închisoare din 2011 după ce a fost condamnată la o pedeapsă de șapte ani pentru abuz de putere, a fost eliberată, sâmbătă, și a zburat din Harkov (aproape de granița cu Rusia) la Kiev. Prima oprire a fost strada Grușevski, de lângă Piața Independenței, locul în care s-au purtat luptele pentru Ucraina. După ce a depus un buchet de flori la un monument de aici, în cinstea celor care și-au pierdut viața, Timoșenko a fost urcată pe scena EuroMaidanului. Mulțimea a primit-o în aplauze. În mijlocul pieței, pe un monument înalt, trona tocmai chipul ei, Timoșenko devenind, în ultimele trei luni, un simbol al mișcării de protest, o imagine a abuzurilor lui Ianukovici. Cu ochii în lacrimi, le-a strigat oamenilor să nu se oprească acum, să lupte până la capăt pentru Ucraina pe care și-o doresc. Sunt sigură că Ucraina va intra în timpul apropiat în Uniunea Europeană și acest fapt va schimba totul. Nu vom fi demni de memoria acelor persoane care ne-au deschis calea, dar au murit, dacă nu-i vom pedepsi pe toți cei care au ucis, au bătut studenți și alți oameni pașnici”, a spus ea. De asemenea, fostul premier le-a cerut oamenilor iertare, în numele întregii clase politice.
FOTO: Alina Matiș/gândul
Sâmbătă, la o zi după semnarea de către Putere și Opoziție a unui acord menit să soluționeze criza din Ucraina (vezi conținutul la finalul articolului), Parlamentul a votat demiterea lui Viktor Ianukovici din funcția de președinte. Ianukovici a părăsit, vineri noapte, capitala, iar reședința, abandonată de forțele de ordine, a devenit loc de pelerinaj, imaginile cu luxul de aici făcând înconjurul lumii pe rețelele de socializare. De asemenea, Rada, care a votat vineri revenirea la Constituția din 2004, a stabilit ca alegerile anticipate să aibă loc în 25 mai, dată care coincide, întâmplător, și cu ultima zi a alegerilor din Uniunea Europeană.
Într-o intervenție televizată, Ianukovici a declarat că țara este victima unei „lovituri de stat” și că nu va demisiona și nici nu va părăsi țara. Totuși, președintele Parlamentului a declarat că Viktor Ianukovici a încercat să se îmbarce la bordul unei aeronave spre Rusia, dar a fost oprit de grăniceri. Se crede că acesta s-ar afla la Harkov, în estul țării, în apropiere de granița cu Rusia, unde liderii regiunilor din est au adoptat sâmbătă o declarație separatistă. Totuși, potrivit presei de la Kiev, primarul și șeful administrației regionale din Harkov au fugit în Rusia.
Protestatarii au organizat flltre pe tot parcursul zilei și au legitimat oamenii la aeroporturi, în încercarea de a depista oficiali din cercul lui Ianukovici care ar vrea să fugă din țară.
gândul transmite LIVE TEXT principalele informații ale zilei despre criza din Ucraina:
UPDATE 21:00 Președintele interimar ucrainean Oleksandr Turcin a îndemnat duminică Moscova să respecte „opțiunea europeană” a Ucrainei, într-un mesaj televizat adresat națiunii, relatează AFP.
UPDATE 19:15 Comandanții Serviciului ucrainean de Securitate (SBU) au dezertat și și-au închis telefoanele, fără să își delege atribuțiile, a fost informat duminică Parlamentul. Nu există planuri pentru apărarea depozitelor nucleare.
UPDATE 19:00 Iulia Timoșenko anunță că nu este interesată să fie din nou premierul Ucrainei. „Vă rog să nu aveți în vedere candidatura mea pentru postul de prim-ministru”, a scris Timoșenko pe site-ul partidului său.
UPDATE 18:45 Uniunea Europeană este pregatită să încheie Acordul de asociere cu Ucraina odată ce va exista un nou guvern, a anunțat, duminică, într-o intervenție pentru postul de televiziune Sky News, comisarul european pentru Comerț, Karel de Gucht. „Cred că, da, ucrainenii vor semna acel acord. Mai întâi, avem nevoie de un guvern pentru acest lucru, care trebuie să ia o decizie democratică și care să fie stabil”, a explicat Karel de Gucht.
UPDATE 18:30 Pe fondul discuțiilor despre riscul unei secesiuni est-vest, cancelariile străine au publicat azi mesaje îndemnând la integritatea teritorială a Ucrainei.
Mesajul cancelariei germane, despre discuția telefonică avută duminică de Angela Merkel și Vladimir Putin: „Cei doi sunt de acord asupra faptului că Ucraina are nevoie, rapid, de un guvern în măsură să acționeze și ca integritatea sa teritorială să fie păstrată”.
Mesajul Casei Albe: O împărțire a Ucrainei sau „revenirea la violență” nu sunt în interesul Ucrainei, Rusiei, UE sau Statelor Unite, a comentat Susan Rice, o consilieră apropiată președintelui Barack Obama.
UPDATE 18:20 Aproximativ 2.000 de persoane s-au reunit duminică pentru a denunța „fasciștii aflați la putere la Kiev”, la apelul unor mișcări proruse, la Sevastopol, în Crimeea (sud), unde se află Flota rusă la Marea Neagră, relatează AFP, potrivit Mediafax.
UPDATE 16:30 Un clip tulburător, intitulat „Trei zile de război”, ne reamintește de drama prin care a trecut poporul ucrainean în această săptămână. Atenție, imagini dure!
UPDATE 16:00 Iulia Timoșenko a vorbit azi cu cancelarul german, Angela Merkel, cele două convenind să se întâlnească „foarte curând”, anunță Batkivșcina.
UPDATE 15:12 România, ca stat vecin și membru al UE și NATO, susține independența și integritatea teritorială a Ucrainei, care trebuie urmărite și garantate de către întreaga clasă politică ucraineană și de către comunitatea internațională, declară președintele Traian Băsescu. „Domnul președinte Traian Băsescu face apel la toți liderii politici din Ucraina să manifeste calm, reținere, pragmatism și prudență, disponibilitate maximă la dialog și flexibilitate pentru obținerea unui amplu consens absolut necesar pentru ieșirea țării din criză, stabilizarea climatului intern și redresarea economiei. Renunțarea la accente sau acțiuni extremiste sau naționaliste ar contribui, de asemenea, la obținerea consensului național”, transmite Palatul Cotroceni.
UPDATE 14:10 Partidul lui Viktor Ianukovici dă vina, într-un comunicat, pe liderul său pentru „evenimentele tragice din Ucraina”, acuzându-l și de „trădare”: „Ucraina a fost trădată, ucrainenii ridicați unii împotriva altora”.
UPDATE 13:48 Rada a adoptat o rezoluție privind destituirea lui Leonid Kojara din funcția de ministru al Afacerilor Externe și restituirea către stat a luxoasei reședințe Mejighira a lui Ianukovici. Privatizarea acestei reședințe într-un mod considerat ilegal a fost denunțată în ultimii ani de presa ucraineană. GALERIE FOTO, AICI
UPDATE 13:21 Primele imagini cu Viktor Ianukovici în timp ce părăsea Kievul. VIDEO, AICI
UPDATE 13:15 Aleksandr Turcinov, considerat mâna dreaptă a Iuliei Timoșenko, este președintele interimar al Ucrainei până la alegerile anticipate din 25 mai. Detalii, AICI
UPDATE 12:30 EuroMaidan PR anunță că ministrul de Externe Leonid Kozhara „a dispărut și a luat cu el toate documentele financiare”.
UPDATE 11:50 Șeful diplomației britanice, William Hague, a anunțat pe Twitter că a vorbit cu omologul din Polonia, Radoslaw Sikorski, despre situația din Ucraina și au convenit că țara are nevoie de ajutor financiar de urgență în perioada următoare.
UPDATE 11:15 Imagile „căderii Leninilor” în mai multe orașe din Ucraina, în ultimele zile:
UPDATE 10:20 Viktor Ianukovici s-ar fi întâlnit cu Iulia Timoșenko la Harkov, sâmbătă dimineața, înainte ca opozanta să fie eliberată, a declarat parlamentarul rus Aleksei Mitrofanov pentru Interfax, relatează postul Russia Today în pagina electronică.
UPDATE 09:30 Ministrul rus de finanțe Anton Siluanov a avertizat, duminică, că Rusia ar amâna achiziționarea planificată de euroobligațiuni din Ucraina, parte a ajutorului financiar dat de Moscova Kiev-ului, până la formarea unui nou guvern în Ucraina, transmite Ria Novosti.
UPDATE 08:50 Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe Catherine Ashton i-a îndemnat pe oficialii ucraineni să acționeze „într-un mod responsabil”, cu scopul de a menține „integritatea teritorială” și „unitatea” Ucrainei, relatează AFP.
„Uniunea Europeană speră că toți (oficialii) din Ucraina vor acționa într-un mod responsabil, având drept scop apărarea integrității, suveranității, independenței și integrității teritoriale a statului”, a declarat Ashon, citată într-un comunicat publicat în noaptea de sâmbătă spre duminică, la Bruxelles, reiterând astfel afirmațiile recente ministrului german de Externe, Frank-Walter Steinmeier.
UPDATE 08:40 Moscova a decis să nu semneze acordul încheiat la 21 februarie între regimul Ianukovici și opoziție, din cauza unor „neclarități” privind obiectul acordului și persoana capabilă să-l pună în aplicare, a declarat sâmbătă Vladimir Lukin, delegat cu drepturile omului la Kremlin, relatează Itar-Tass.
UPDATE 08:30 Opozanta Iulia Timoșenko a anunțat că va candida la alegerile prezidențiale anticipate din Ucraina, programate să aibă loc la 25 mai, relatează agenția Itar-Tass, în pagina electronică.
„Voi candida la alegerile prezidențiale”, a afirmat Timoșenko sâmbătă seara în drum spre Piața Independenței, unde a fost primită cu aplauze de zeci de mii de persoane.
UPDATE 08:00 Președintele ucrainean Viktor Ianukovici a încercat sâmbătă să-i mituiască pe polițiștii de frontieră de la Donețk, pentru ca avionul său să fie lăsat să decoleze, a declarat un purtător de cuvânt al Poliției ucrainene de Frontieră, citat de AFP.
„Un avion privat, care trebuia să decoleze de pe aeroportul din Donețk nu avea o autorizație validă. Când oficialii au mers să verifice documentele, ei au fost întâmpinați de persoane înarmate care le-au propus bani pentru a permite acelui avion să decoleze fără autorizație”, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Poliției ucrainene de Frontieră, Serghei Astahov, adăugând că această ofertă a fost respinsă.
„După incident, două vehicule blindate au fost reținute în apropierea avionului, iar președintele (ucrainean Ianukovici) a fost nevoit să iasă (din avion) și să părăsească aeroportul”, a adăugat el.
Purtătorul de cuvânt nu a precizat destinația avionului, însă potrivit noului președinte al Parlamentului ucrainean, Oleksandr Turcinov, Ianukovici ar fi încercat să fugă în Rusia.
UPDATE 23:00 Rețelele de socializare au fost inundate de imagini cu reședința lui Viktor Ianukovici de la periferia Kievului. Grădină zoologică, saună, colecție de mașini de epocă, decorațiuni somptuoase, toaletă care seamnănă cu un tron – toate acestea au devenit simbolul unui lider decăzut, care s-a acoperit de lux, în timp ce țara stătea în pragul falimentului. GALERIA FOTO, AICI
UPDATE 22:05 Timoșenko: „Toată lumea are dreptul să participe acum la construirea unui stat independent, european”.
„Cea mai mare bucurie a mea este să mă întorc într-o Ucraină nouă. Era dictaturii, a criminalilor, a fărădelegilor a apus. Azi, a început o nouă eră, una a unui popor liber, a unei țări libere și europene”.
UPDATE 21:57 Timoșenko: „Voi sunteți eroii, toate generațiile următoare se vor mândri cu voi. Mă întorc la muncă acum”
UPDATE 21:46 Timoșenko: „Sunt aici pentru a mă asigura că nu veți mai fi trădați, că nu vă va mai obliga nimeni să mergeți pe un drum pe care nu îl doriți. Vă cer iertare, în numele tuturor politicienilor, indiferent de partid. Îmi pare rău că nu au fost demni de sângele pe care voi l-ați vărsat pentru țară”. Discursul lui Timoșenko a fost înrerupt de un incident în mulțime. Situația nu este foarte clară în acest moment, însă, din imaginile transmise de televiziuni, se pare că este vorba despre o persoană care are nevoie de îngrijiri medicale.
UPDATE 21:45 Timoșenko: „Sunt sigură că Ucraina va intra în timpul apropiat în Uniunea Europeană și acest fapt va schimba totul. Nu vom fi demni de memoria acelor persoane care ne-au deschis calea, dar au murit, dacă nu-i vom pedepsi pe toți cei care au ucis, au bătut studenți și alți oameni pașnici”.
UPDATE 21:40 Timoșenko:„Dacă vă spune cineva că de acum puteți merge liniștiți acasă și că se vor ocupa ei, nu acceptați. Voi ați reușit asta, nu politicienii. Mergeți până la capăt, până la ultimii pași”.
UPDATE 21:32 Cu vocea gâtuită de emoție, Timoșenko le-a strigat, dintr-un scaun cu rotile, oamenilor din Piața Independenței: „Slavă Ucrainei!”. „Toți cei care au murit pe Maidan pe sunt eroi, oameni care ne-au eliberat!”, le-a strigat Timoșenko oamenilor, plângând. Fostul premier le povestește celor din Piață despre durerea pe care a simțit-o în închisoare în timpul protestelor și luptei împotriva „dictaturii” de a nu le putea fi alături.
UPDATE 21:10 Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean, într-o intervenție telefonică la TVR: „Fără acel acord intervenit ieri probabil că situația ar fi fost chiar mult mai gravă decât se înregistrase până la acel moment. Oricum, e o situație foarte gravă. Noi, românii, suntem poate cel mai bine plasați să înțelegem, să fim extrem de sensibili și solidari cu ucrainenii, cu oamenii care au fost în stradă, au fost în piață. Unii dintre ei și-au dat viața pentru idealul pentru care au ieșit și este firesc să respectăm voința poporului ucrainean. (…) Ca principiu, statul român are obligația să fie pregătit pentru orice fel de evoluții și este pregătit din acest punct de vedere. Pe de altă parte, pentru a fi foarte corecți în evaluare, și azi vă spun, nu avem semnale cu privire la un flux migratoriu consistent, nu sunt lucruri care să fie gestionate operativ de o manieră excepțională. Este adevărat, da, odată cu deplasarea lui Ianukovici în partea de est, potrivit tuturor informațiilor, cu apelul său inclusiv către structura sa de partid de a strânge rândurile, declarând că am fi asistat cu toții la o lovitură de stat. Se prefigurează conturarea a două centre de putere, unul în est, mai apropiat de Moscova, și un centru care rezultă din voința populară exprimată acum în Parlament, cu viitoare alegeri anticipate”.
UPDATE 20:45 Iulia Timoșenko a ajuns la Kiev. Fostul premier depune flori la un memorial de pe strada Grușevski din Kiev, în drum către Piața Independenței, situată în apropiere, unde se va adresa mulțimii, potrivit Interfax Ukraine. Strada Grușevski este cea pe care s-au purtat luptele în timpul protestelor. „Dictatura s-a prăbușit. Dictatura a căzut nu cu ajutorul politicienilor și diplomaților, ci mulțumită oamenilor care au ieșit în stradă, care au reușit să-și protejeze familiile și țara”, a declarat ea.
UPDATE 20:26 Slujbele pentru cei morți în timpul confruntărilor de zilele trecute continuă și la această oră.
UPDATE 20:15 Iulia Timoșenko, în avionul care o duce la Kiev.
UPDATE 19:50 În reședința lui Ianukovici, au fost găsite azi numeroase dosare cu fotografii ale și informații despre jurnaliști și activiști anti-Ianukovici.
Maxim Eristavi/Twitter
UPDATE 19:45 Bucuria victoriilor de ieri și de azi a fost de scurtă durată. Oamenii trebuie să își îngroape morții.
FOTO: Louisa Gouliamaki/AFP/Mediafax
UPDATE 19:30 Viktor Ianukovici a încercat să urce la bordul unui avion cu destinația Rusia, dar a fost împiedicat de către grăniceri, a anunțat președintele Parlamentului Aleksandr Turcinov.
UPDATE 19:25 Iată prima imagine cu Timoșenko în libertate:
FOTO: Jose Miguel Sardo/Twitter
UPDATE 18:42 Iulia Timoșenko, eliberată în urmă cu puțin timp de Parlament, merge spre Maidan: coafată în stilul său tradițional, Timoșenko le-a făcut cu mâna din mașină jurnaliștilor și susținătorilor său care o așteptau în fața spitalului închisorii din Harkov (est, în apropiere de granița cu Rusia), unde primea îngrijiri medicale pentru o hernie de disc. Ea va lua avionul pentru a merge la Kiev, în Maidan, a anunțat aliatul său Arseni Iațeniuk.
UPDATE 18:40 Primarul orașului Harkov, Ghenadii Kernes, și șeful administrașiei regiunii, Maihailo Dobkin, au fugit din Ucraina, prin punctul de trecerea frontierei cu Rusia de la Hoptivka, a anunțat o purtătoare de cuvânt a ministrului interimar de Interne. Cei doi erau „gazdele” lui Ianukovici.
UPDATE 18:00 Purtătoarea de cuvânt a lui Ianukovici anunță că acesta nu acceptă demiterea sa de către Parlament și rămâne președinte.
UPDATE 17:45 Corespondenții Reuters anunță că Iulia Timoșenko a fost eliberată. Informația a fost confirmată la scurt timp și de alte instituții de presă internaționale.
UPDATE 17:30 Rada a votat demiterea lui Viktor Ianukovici din funcția de președinte și a stabilit ca alegerile prezidențiale anticipate să aibă loc în 25 mai. Votul a fost 328 la 0. De remarcat că scrutinul va coincide cu ultima zi a alegerilor europarlamentare.
UPDATE 17:00 Armata a anunțat, printr-un comunicat, că „nu se va implica în conflict”.
UPDATE 16:35 Ianukovici a ieșit, în urmă cu puțin timp, cu un mesaj televizat pentru popor: „Țara asistă la o lovitură de stat. Nu intenționez să-mi dau demisia. Sunt un președinte ales legitim. Nu intenționez să părăsesc țara”. De asemenea, Viktor Ianukovici a numit evenimentele din Kiev acte de terorism, iar „revoluția Maidanului” una fascistă, similară cu cea din Germania anului 1933. Ianukovici s-a mai plâns și că parlamentarii din partidul său sunt persecutați.
Oricare ar fi fost promisiunile pe care le-a făcut Opoziției, se pare că s-a răzgândit. „Cu părere de rău, Ianukovici a arătat în ultima vreme că cuvântul lui nu e neapărat respectat”, avertiza ieri pentru gândul Serghei Hakman, de la Universitatea Națională „Iuri Fedkovici” din Cernăuți.
UPDATE 15:50 Un deputat al Opoziției susține că Ianukovici ar fi promis, într-o convorbire telefonică avută cu Arsenii Iațeniuk, că își va da demisia. Cel puțin doi miniștri numiți de Ianukovici, dar și fiul președintelui, Aleksandr, au părăsit teritoriul Ucrainei, anunță jurnaliștii străini, citați de EuroMaidan.
Imagini de pe teritoriul administrației prezidențiale
UPDATE 15:48 Oamenii așteaptă eliberarea Iuliei Timoșenko în fața spitalului din Harkov.
UPDATE 15:40 Liderii trupelor anti-revoltă Berkut și ai poliției anunță, într-o conferință de presă, că sunt „de partea poporului”.
UPDATE 15:30 Bărbat suspectat că ar fi lunetist:
FOTO: Bulent Kilic/AFP/Mediafax
UPDATE 14:55 Evghenia Timoșenko, fiica fostului premier ucrainean, a precizat că mama ei este „un om liber”, potrivit legii, dar încă se află în spitalul din Harkov, de unde va fi eliberată în curând, potrivit Al Jazeera, care citează Associated Press. Precizarea vine după ce un reprezentant al lui Timoșenko anunțase anterior că fostul premier a fost eliberat deja.
UPDATE 14:50 Reuters, citat de The Guardian: Miniștrii numiți de Ianukovici spun că vor realiza o tranziție pașnică și vor ceda puterea noilor miniștri din partea Opoziției.
UPDATE 14:20 Un purtător de cuvânt al Iuliei Timoșenko a anunțat că fostul premier a ieșit din închisoare, potrivit The Guardian.
FOTO: Euromaidan
FOTO: Euromaidan
UPDATE 14:17 Vicepreședinta Comisiei Europene, Viviane Reding, comisar pentru Justiție, comentează pe Twitter eliberarea de urgență a Iuliei Timoșenko: „Noi speranțe pentru democrație”.
UPDATE 14:15 Reprezentanții regionali din estul pro-rus au adoptat o declarație separatistă și contestă autoritatea parlamentului național, potrivit Pravda.
UPDATE 14:07 Oleksandr Turcinov, apropiatul Iuliei Timoșenko ales sâmbătă președinte al Parlamentului, va asigura și interimatul poziției de premier, anunță Kyiv Post.
Sergei Supinski/AFP/Mediafax
FOTO: Euromaidan
UPDATE 13:55 Președintele Viktor Ianukovici ar fi pregătit să demisioneze, potrivit site-ului ucrainean în limba rusă Versii.com, citat de BBC News online. Ianukovici, care se află la Harkov împreună cu oficiali de rang înalt pentru a discuta despre formarea unui Guvern separat în sud-estul țării și Crimeea, ar lua în considerare să-i ceară președintelui rus Vladimir Putin să garanteze securitatea acestor regiuni. Anterior, ministrul polonez de Externe, principalul negociator european de la Kiev, a declarat că președintele nu ar fi dispus încă să demisioneze.
UPDATE 13:50 Rada din Kiev a adoptat un decret care să permită eliberarea de urgență a Iuliei Timoșenko, fără a mai fi nevoie de semnătura lui Viktor Ianukovici, anunță Euromaidanul. Ieri, Parlamentul a scos din codul de procedură penală articolul în baza căruia a fost condamnată. Kyiv Post scrie că se așteaptă ca Timoșenko să vină în Piața Independenței imediat ce este eliberată. Totuși, este puțin probabil să se întâmple acest lucru, date fiind problemele ei de sănătate.
FOTO: Euromaidan
FOTO: Euromaidan
Unul dintre liderii „revoluției portocalii” ucrainene din 2004, Timoșenko a fost condamnată în octombrie la șapte ani de închisoare pentru abuz de putere în perioada în care conducea Guvernul, caz pe care l-a denunțat întotdeauna ca fiind o răzbunare personală a președintelui Viktor Ianukovici, ales în 2010, care ar urmări, în opinia acesteia, să o îndepărteze de pe scena politică. Pe Maidan, există un adevărat cult al personalității Iuliei Timoșenko, eliberarea fostului premier fiind una dintre revendicările manifestanților.
UPDATE 13:47 Imagini LIVE din Harkov, unde se crede că s-ar afla Viktor Ianukovici.
Live streaming video by Ustream
UPDATE 13:45 Aglomerație mare pe drumul spre administrația prezidențială, aflată acum sub controlul Maidanului, potrivit acestor fotografii publicate de EuroMaidan PR.
UPDATE 13:35 Poliția ucraieană a declarat sâmbătă că este „alături de popor” și că-i împărtășește aspirațiile cu privire la „schimbări rapide”, într-un comunicat publicat în numele efectivelor Ministerului de Interne pe site-ul oficial al instituției.
UPDATE 13:30 Parlamentul ucrainean l-a desemnat sâmbătă pe un apropiat al opozantei încarcerate Iulia Timoșenko, Arsen Avakov, în funcția de ministru de Interne interimar.
UPDATE 13:20 Adjunctul Iuliei Timoșenko, Oleksandr Turcinov, a fost ales sâmbătă președinte al Parlamentului ucrainean, înlocuindu-l în funcție pe un apropiat al președintelui Viktor Ianukovici care a demisionat sâmbătă dimineața
Ianukovici a părăsit Kievul
Președintele ucrainean Viktor Ianukovici se află la Harkov cu scopul de a pune capăt unei acțiuni separatiste din partea guvernatorului regiunii, Mihail Dobkin, relatează BBC News online.
Un jurnalist BBC a postat acest mesaj pe Twitter, afrmând că aceasta este „cea mai bună informație” pe care o deține.
O deputată din cadrul partidului Regiunilor, al lui Ianukovici, Hanna Herman, a confirmat anterior pentru agenția Unian că președintele se află la Harkov.
Anterior, Reuters a citat o sursă de rang înalt din cadrul serviciilor de securitate ucrainene care a declarat că Ianukovici se află în continuare în Ucraina.
De asemenea, agenția Intefax Ukraine a citat „o sursă informată”, potrivit căreia președintele Ianukovici a sosit la Harkov în cursul nopții de vineri spre sâmbătă. El urma să participe la o reuniune a deputaților din Crimeea și Sevastopol, însă sursa a declarat pentru agenția ucraineană că „situația se schimbă în mod dramatic.
De precizat că în Harkov este închisă și Iulia Timoșekno, protagonista unei alte știri importante din cursul zilei de vineri. Mai exact, Parlamentul de la Kiev a votat adoptarea unei legi care ar permite eliberarea fostului premier ucrainean, care se află în închisoare din 2011. Actul legislativ, însă, trebuie semnat de Ianukovici, avertizează serviciul de PR al EuroMaidanului. De asemenea, legislativul ucrainean a votat demiterea ministrului de Interne.
Unul dintre liderii „revoluției portocalii” ucrainene din 2004, Timoșenko a fost condamnată la șapte ani de închisoare pentru abuz de putere în perioada în care conducea Guvernul, caz pe care l-a denunțat întotdeauna ca fiind o răzbunare personală a președintelui Viktor Ianukovici, ales în 2010, care ar urmări, în opinia acesteia, să o îndepărteze de pe scena politică. Mai multe, AICI
Ce prevede acordul semnat de Ianukovici și Opoziție
Ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, unul dintre „eroii” negocierilor UE-Ianukovici, a dezvăluit, vineri seară, că președintele ucrainean se pregătea să recurgă la forță, în cazul în care opoziția ar fi respins acordul semnat vineri. „Au existat semnale că președintele Ianukovici se pregătea să utilizeze forțele Ministerului de Interne, în cazul în care acordul ar fi eșuat”, a explicat Sikorski pentru presă, la întoarcerea la Varșovia. „Din punct de vedere politic, i-ar fi fost mai ușor să recurgă la violență”, pentru că eșecul ar fi fost „pus pe seama opoziției”, a adăugat el, potrivit Mediafax.
„Tocmai din această cauză situația era atât de tensionată”, a mai precizat ministrul, făcând referire la înregistrarea în care îi spune unui lider al opoziției că nesemnarea acordului este o condamnare la moarte pentru ei, toți. Mai multe, AICI
Mai jos, principalele puncte ale acordului semnat vineri, așa cum a fost documentul prezentat de diplomația germană:
– Restaurarea Constituției din 2004 în maximum 48 de ore de la semnare (s-a întâmplat câteva ore mai târziu):
– Guvern de uniune națională, format în maximum zece zile de la restaurarea Constituției din 2004
– Reformă constituțională, cu o lege fundamentală care să garanteze un echilibru al puterilor președintelui, guvernului și parlamentului. Procesul trebuie să aibă loc până în septembrie 2014
– Alegeri prezidențiale anticipate după adoptarea noii Constituții, dar nu mai târziu de decembrie 2014
– Adoptarea unor noi legi electorale
– Anchete cu privire la violențele din timpul protestelor, investigațiile urmând să se desfășoare sub controlul comun al autoriăților, opoziției și Consiliului Europei.
– Autoritățile nu vor instaura starea de urgență și atât ele, cât și opoziția se vor abține de la utilizarea violenței