Prima pagină » Proteste în Ucraina » LIVE VIDEO. Referendum în Crimeea pentru a se decide viitorul regiunii. UPDATE: Ianukovici organizează, vineri, o conferință de presă în Rusia – Ria Novosti

LIVE VIDEO. Referendum în Crimeea pentru a se decide viitorul regiunii. UPDATE: Ianukovici organizează, vineri, o conferință de presă în Rusia – Ria Novosti

Persoane înarmate neidentificate au preluat controlul, joi dimineața, asupra Parlamentului și Guvernului din Crimeea, la Simferopol, capitala acestei republici autonome rusofone din Ucraina afectate de tensiuni separatiste, potrivit agenției Interfax, citată de AFP.

Persoane înarmate neidentificate au preluat controlul, joi dimineața, asupra Parlamentului și Guvernului din Crimeea, la Simferopol, capitala acestei republici autonome rusofone din Ucraina afectate de tensiuni separatiste, și au arborat steaguri rusești, potrivit agenției Interfax, citată de AFP.

O sursă din cadrul Parlamentului (Rada) a declarat pentru agenție că aproximativ 30 de persoane echipate cu arme automate au deschis focul în direcția ferestrelor acestor clădiri, fără să rănească pe cineva, către ora locală 4.20 (și ora României), după care pătruns înăuntru.

 

UPDATE 18:20 Ria Novosti anunță că Viktor Ianukovici va participa, vineri după-amiază, la o conferință de presă, în Rostov-pe-Don, ceea ce înseamnă că președintele demis al Ucrainei se află în Rusia.

UPDATE 17:50 Noi imagini din Simferopol, editate de Associated Press:

UPDATE 16:25 Noul premier ucrainean, Arseni Iațeniuk, susține că, în ultimii trei ani, Ianukovici a făcut să dispară 37 de miliarde de dolari. De asemenea, alte 70 de miliarde de dolari din vistieria statului au fost scoase din țară, informează Interfax.

UPDATE 15:30 Ucraina are, oficial, un guvern de tranziție. Rada de la Kiev l-a desemnat în unanimitate pe Arseni Iațeniuk premierul acestui cabinet.

UPDATE 14:20 Parlamentul din Crimeea anunță organizarea unui referendum privind viitorul regiunii, informează Russia Today.

UPDATE 14:15 Rusia promite să respecte acordurile cu Ucraina privind flota sa la Marea Neagră, a anunțat joi Ministerul rus de Externe.

UPDATE 13:40 Ministerul Sănătății din Ucraina informează că cel puțin doi oameni au fost răniți și 35 au fost răniți în confruntările din Crimeea, în ultimele zile, scrie The Guardian.

Aproximativ 2.000 de manifestanți pro-ruși în fața Parlamentului din Crimeea//FOTO: Twitter/The Guardian

UPDATE 13:10  Moscova ar fi acceptat solicitarea lui Ianukovici, susține un oficial rus, potrivit Associated Press. Trei agenții diferite din Rusia citează un oficial sub protecția anonimatului, care spune că „cererea a fost satisfăcută pe teritoriul Rusiei”. Există tot mai multe voci care susțin că președintele demis al Ucrainei a reușit să ajungă în Rusia.

UPDATE 13:05 Parchetul General ucrainean a anunțat deschiderea unui anchete pentru „terorism” în Crimeea.

UPDATE 13:00 Echipajele avioanelor de luptă din Districtul Militar de Vest au fost plasate în stare de alertă ridicată în cadrul unor exerciții-surpriză ordonate miercuri de către Vladimir Putin, comandantul suprem al forțelor armate, a anunțat Ministerul rus al Apărării.

UPDATE 12:35 Viktor Ianukovici, destituit sâmbătă de Radă, susține că este în continuare președintele legitim al Ucrainei.

Traducerea în limba engleză a declarației atribuită de presa din Rusia lui Ianukovici// Sursa: The Guardian

UPDATE 12:20 Ucraina l-a convocat joi pe însărcinatul cu afaceri rus Andrei Vorobiev, pentru a-i „aminti” că Rusia este garanta integrității sale teritoriale, a anunțat Ministerul ucrainean de Externe într-un comunicat, relatează AFP. Kievul „a insistat asupra faptului că Rusia s-a oferit garantă a independenței și integrității teritoriale a Ucrainei”, a subliniat ministerul. „I-am remis o notă prin care cerem ca militarii (din cadrul) Flotei ruse la Marea Neagră (staționați la Sevastopol, în Crimeea) să se abțină de la orice mișcare în afara perimetrului în care sunt cantonați”, a adăugat ministerul.

UPDATE 12:05  Președintele ucrainean demis sâmbătă de Parlament, Viktor Ianukovici, a cerut Moscovei să îi garanteze securitatea în fața „extremiștilor”, au anunțat joi agențiile ruse.

UPDATE 11:55 Reprezentanți ai grupului de persoane înarmate care a preluat controlul joi dimineața asupra clădirilor Parlamentului și Guvernului Crimeei l-au informat pe premierul regiunii autonome că nu sunt „autorizați” să poate negocieri, relatează postul Russia Today în pagina electronică.  Grupul se numește „Autoapărarea populației vorbitoare de limba rusă din Crimeea”, potrivit postului rus Russia-24, care adaugă că membrii grupului au anunțat că vor permite accesul numai „parlamentarilor și președintelui legitimi” în clădire.

UPDATE 11:20 Noi imagini din Crimeea:

UPDATE 11:04 Guvernul rus a pregătit un program de investiții în valoare de cinci miliarde de dolari pentru întreprinderi ruse din Crimeea,  scrie cotidianul rus Kommersant în ediția de joi, relatează AFP. Acest program a fost creat după adoptarea, în decembrie, a unui plan financiar de salvare a Ucrainei de către Rusia, care prevede consolidarea cooperării economice între cele două țări, scrie ziarul.

UPDATE 11:00 Președintele interimar Aleksandr Turcinov a avertizat joi Flota rusă la Marea Neagră împotriva oricărei „agresiuni militare”, în contextul evenimentelor din Crimeea, relatează AFP. „Mă adresez comandanților militari ai Flotei (ruse) la Marea Neagră: toți militarii trebuie să rămână pe teritoriul prevăzut prin acorduri. Orice mișcare de trupe înarmate va fi considerată o agresiune militară”, a declarat Turcinov în Parlament.

UPDATE 10:35 Vor intra rușii în Ucraina la fel ca în Georgia? Citiți AICI un interviu Gândul cu politologul Octavian Milewski, care avertizează: „Crimeea este acum cel mai puternic instrument al Rusiei”.

UPDATE 09:49 Aproximativ 50 de bărbați, echipați cu „arme moderne”, au sosit în cursul nopții de miercuri spre joi și-i împiedicau joi pe angajați să intre în clădiri, a declarat pentru AFP premierul Crimeei Anatoli Mohiliov. Autoritățile locale se pregăteau să „adopte măsuri”, a adăugat el, fără să facă alte precizări.

UPDATE 09:44 Ministrul ucrainean interimar de Interne Arsen Avakov a anunțat joi că întreaga poliție a fost plasată în stare de alertă, inclusiv a forțelor speciale după ultimele evenimente din Crimeea.

Steagul rusesc a fost arborat pe clădirea Parlamentului din Crimeea//Foto: Twitter

UPDATE 09:30 Premierul Crimeei confirmă că persoane înarmate dețin controlul asupra unor clădiri oficiale.

Preluarea controlului acestor sedii, în apropierea cărora mii de persoane care susțin sau se opun noii puteri proeuropene s-au confruntat miercuri, a fost confirmată agenției de către serviciul de presă al Parlamentului.

Potrivit unui jurnalist Interfax, sediile au fost baricadate și sunt încercuite de către poliție.

„Am fost informat că sediile Radei Crimeei și Consiliului de Miniștri al Crimeei au fost ocupate de către persoane înarmate, purtând uniforme fără semne de identificare”, a scris într-un mesaj postat pe pagina de Facebook Refat Ciubarov, unul dintre liderii tătarilor din Crimeea, o comunitate majoritar musulmană, care s-a angajat în mișcarea de contestare a lui Viktor Ianukovici, destituit din funcția de președinte de către Parlamentul ucrainean.

Crimeea, care a aparținut mai întâi Rusiei, în cadrul fostei Uniuni Sovietice, a fost atașată Ucrainei în 1954. Ea continuă să găzduiască Flota rusă la Marea Neagră în cartiere istorice din orașul portuar Sevastopol.

Prorușii reclamă organizarea unui referendum cu privire la statutul Crimeei, în sudul Ucrainei, afectată de tensiuni separatiste care s-au intensificat după destituirea lui ianukovici săptămâna trecută.

Confruntări violente au avut loc miercuri între manifestanți proruși și susținători ai noilor autorități ucrainene la Simferopol, în contextul în care președintele Parlamentului local excludea orice dezbatere asupra unei eventuale secesiuni.

Peste 5.000 de persoane s-au adunat miercuri în fața sediului Parlamentului Crimeei, tătarii pe de o parte, cei mai numeroși, iar prorușii pe de altă parte, potrivit unui jurnalist AFP.

Corpul unui bărbat, aparent mort în urma unei crize cardiace și care nu prezenta urme de violență, a fost găsit în apropiere de sediul Parlamentului, în urma acestor confruntări.