NATO: O intervenție a Rusiei în Ucraina ar fi o „eroare istorică”

Publicat: 08 04. 2014, 14:22
Actualizat: 09 06. 2014, 00:44

„Îndemn Rusia să se retragă și să nu alimenteze escaladarea situației din estul Ucrainei”, a declarat Rasmussen într-o conferință de presă la Paris.
„Dacă Rusia intervine și mai mult în Ucraina va fi o eroare istorică”, a adăugat șeful Alianței Nord-Atlantice, avertizând Moscova cu privire la o izolare pe scena internațională.

„Agresiunea ilegală comisă de Rusia asupra Ucrainei este cea mai mare provocare la adresa securității Europei de o generație”, a subliniat Rasmussen, referindu-se la preluarea controlului asupra regiunii ucrainene Crimeea, la sfârșitul lui februarie, de către trupe ruse. Ulterior, autoritățile separatiste au organizat, după două săptămâni, un referendum pentru alipirea Crimeei la Rusia.

Această regiune din Marea Neagră face de-acum parte din Rusia, în pofida faptului că membrii comunității internaționale nu recunosc această anexare.

Șeful blocului militar occidental a repetat că criza ucraineană obligă NATO „să-și revadă planurile de apărare”.

Tensiunea a crescut în mod brusc duminică, după ce susținători ai alipirii la Moscova au preluat controlul asupra mai multor clădiri oficiale la Harkov și Donețk, două orașe mari din estul țării, dând jos steagurile albastru-galbene ucrainene și arborând în locul lor tricolorul alb-albastru-roșu rusesc.

La Donețk, separatiștii au proclamat, în urale, o „republică populară de la Donețk”.

Guvernul ucrainean proeuropean a denunțat un plan al Moscovei „ca o armată străină să treacă frontiera și să invadeze teritoriul ucrainean”. Președintele rus Vladimir Putin repetă de două săptămâni că Rusia este pregătită să apere „prin toate mijloacele” populațiile rusofone din republicile fostei Uniuni Sovietice, în cazul unor violențe.

Trimiterea a până la 40.000 de militari ruși la frontierele din estul Ucrainei provoacă temeri cu privire la o invazie.

Alegeri prezidențiale anticipate sunt prevăzute pe 25 mai, iar favoriții în acest scrutin sunt proeuropeni care vor să ancoreze în Occident această țară cu 46 de milioane de locuitori, care se învecinează cu mai multe state membre ale Uniunii Europene (UE). Kievul suspectează Moscova că vrea să „torpileze” acest scrutin prin tulburări sau cereri de referendum privind federalizarea, autonomia sau alipirea la Rusia.