Președintele demis al Ucrainei este de negăsit. Zvonurile cu privire la locul unde s-ar afla se amplifică
„Sunt sigur că nu îl vom găsi. Atâția oameni îl caută de atâtea zile”, explică Vitali, pompier în Ministerul Situațiilor de Urgență.
El a însoțit echipa AFP până la acest ansamblu de vile cochete, unde străzile înguste sunt complet goale, la circa zece kilometri de centrul orașului.
„Dacă aș ști ceva, aș spune și aș primi o recompensă substanțială”, adaugă acest bărbat în vârstă de 37 de ani, care locuiește la periferia orașului Donețk.
Acest oraș industrial se află în centrul regiunii miniere Donbas, unde Viktor Ianukovici s-a născut în 1950. Justiția ucraineană a emis un mandat de arestare împotriva lui pentru „ucidere în masă” și Parlamentul tocmai a votat o rezoluție care cere Curții Penale Internaționale de la Haga să îl urmărească în cadrul unei anchete pentru „crime împotriva umanității”.
În așteptare, este imposibil de păstruns pe vastul domeniu de la numărul 65 de pe strada Rainisa, care este încadrat de pini aliniați de-a lungul gardului înalt din cărămizi, beton și piatră.
Nimeni nu răspunde la soneria amplasată în partea dreaptă a impozantei porți de intrare, în timp ce în ghereta cu geamuri fumurii nu este nimeni.
Doar lătratul îndepărtat al unui câine rupe liniștea care învăluie această insulă de „lux”.
Zvonuri dintre cele mai incredibile circulă cu privire la Viktor Ianukovici, despre care nu se mai știe nimic de când a încercat în zadar, sâmbătă, să fugă din Donețk la bordul unui avion particular. Fostul președinte a părăsit puterea sub presiunea străzii, după ce peste 80 de persoane au murit în decurs de trei zile în confruntările de la Kiev, unde poliția a tras cu muniție de război.
Pentru numeroși locuitori din acest oraș cu peste un milion de locuitori, el se ascunde probabil în împrejurimi.
„Cred că este la Donețk și se ascunde”, a declarat Mark, un student, în imensa piață Lenin, unde circa 20 de persoane manifestau marți dimineața, ca în fiecare zi de la schimbarea puterii la Kiev, în apropierea statuii fondatorului URSS, din care a făcut parte Ucraina.
Alții șușotesc că este posibil să fie la Sevastopol, în peninsula ucraineană prorusă Crimeea, unde se află navele Flotei ruse la Marea Neagră.
Alții că ar fi reușit deja să părăsească Ucraina.
Dar un lucru este sigur: practic toate persoanele întâlnite în fieful său de la Donețk îl critică.
„Fuga sa din Kiev este un act de trădare. Și-a abandonat poporul”, afirmă Dmitri, un student în vârstă de 22 de ani, care recunoaște că a votat pentru el.
O schimbare totală de situație dacă ne gândim că Viktor Ianukovici, fost viceguvernator apoi, din 1997 și până în 2002, guvernator al provinciei Donețk, a fost puternic susținut de populația locală, care se opune naționaliștilor din vestul Ucrainei, la alegerile prezidențiale din 2010.