Prima pagină » Proteste în Ucraina » RĂZBOIUL cu care Rusia amenință Ucraina

RĂZBOIUL cu care Rusia amenință Ucraina

RĂZBOIUL cu care Rusia amenință Ucraina
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat că în cazul în care interesele țării sale în Ucraina vor fi atacate, Rusia va răspunde ca în Georgia, în 2008, relatează AFP.

Rusia plusează în conflictul cu Ucraina și merge mai departe cu amenințările, ajungând, de această dată, la ipoteza repetării războiului din Georgia, din 2008. „Dacă interesele noastre, interesele noastre legitime, interesele ruse sunt atacate în mod direct, așa cum au făcut în (teritoriul separatist georgian) Osetia de Sud, nu văd altă cale decât de a răspunde, cu respectarea dreptului internațional”, a declarat șeful diplomației ruse pentru postul de televiziune RT.

Între timp, guvernul lui Arseni Iațeniuk a încetat oficial armistițiul de Paști și a reluat „operațiunea antiteroristă” din estul țării, care îi vizează pe separatiștii pro-ruși.

În 2008, regiunile pro-ruse ale Georgiei – Abhazia și Osetia de Sud, s-au separat de facto de Tbilisi, după un război de 5 zile în care Georgia a fost cât pe ce să fie ocupată pe de-a întregul de armata Rusiei. Regiuni cu populație rusească semnificativă (sau căreia i s-a oferit posibilitatea să obțină foarte ușor cetățenia sau pașaportul rusesc) ca și în Crimeea, cu trupe rusești de „menținere a păcii” staționate în zonă, chemate de autoritățile regionale, autorități care se aflau în conflict deschis cu administrația centrală condusă de președintele pro-european Mihail Saakașvili, Abhazia și Osetia de Sud mai încercaseră separarea de Georgia, fără succes.

Au reușit în august 2008, când Saakașvili a căzut în plasa provocărilor armate lansate de Rusia în Osetia și a răspuns de asemenea armat, sub pretextul că își apără populația. A fost exact scuza necesară pentru o invazie armată de proporții a Rusiei în Georgia, ale cărei tancuri au ajuns să bombardeze chiar capitala Tbilisi, într-un mini-război de cinci zile la capătul căruia Georgia a fost cât pe ce să devină regiune rusească. Rezultatul: Georgia a pierdut de facto 20% din teritoriu, Abhazia și Osetia de Sud sunt regiuni autonome nerecunoscute internațional decât de Rusia și de alte câteva state prietene, cu armată rusească pe teritoriul lor, chiar dacă nu au fost anexate oficial și deschis de către Rusia.