Prima pagină » Proteste în Ucraina » Serghei, fiul lui Nikita Hrușciov: Tatăl meu le-ar spune locuitorilor din Crimeea să revină la Rusia

Serghei, fiul lui Nikita Hrușciov: Tatăl meu le-ar spune locuitorilor din Crimeea să revină la Rusia

Serghei, fiul lui Nikita Hrușciov: Tatăl meu le-ar spune locuitorilor din Crimeea să revină la Rusia
Serghei Hrușciov, fiul fostului lider sovietic Nikita Hrușciov, susține într-un interviu difuzat sâmbătă de cotidianul spaniol El Mundo că Rusia nu are nicio intenție să anexeze Crimeea

Serghei Hrușciov, fiul fostului lider sovietic Nikita Hrușciov, susține într-un interviu difuzat sâmbătă de cotidianul spaniol El Mundo că Rusia nu are nicio intenție să anexeze Crimeea, dar consideră că, dacă tatăl său ar mai fi în viață, le-ar spune locuitorilor din această peninsulă să voteze la referendumul care va avea loc la 16 martie și să revină la Rusia, informează Agerpres.

Fiul lui Nikita Hrușciov, Serghei Nikitici Hrușciov, acum pensionar, a fost profesor de istorie în SUA și explică pentru El Mundo cum o procedură administrativă a provocat ani mai târziu ceea ce mulți consideră deja a fi cel mai grav conflict european al secolului al XXI-lea. Serghei Hrușciov spune că este fals să se creadă că tatăl său a cedat Crimeea Ucrainei pentru a compensa în acest fel Kievul pentru foametea la care i-a supus Stalin pe ucraineni sau că a fost un dar pe care Nikita Hrușciov l-a făcut soției sale, care provenea din vestul Ucrainei.

Acea cedare a Crimeii către Ucraina s-a făcut în 1954, când frontiera pe care și-o dispută astăzi Kievul și Moscova nu conta prea mult fiindcă Rusia și Ucraina erau republici surori în URSS, spune el. Hrușciov jr. nu crede că deocamdată se poate spune că asistăm la cea mai gravă din Europa de la cel de-al doilea război mondial, ‘însă o putem crea, totul depinde de înțelepciunea Occidentului, pentru că Ucraina se află într-un moment de instabilitate și revoluție’.

Serghei Hrușciov susține că populația rusofonă din Crimeea se teme să nu se repete și în peninsulă scenariul de la Maidan, piața centrală din Kiev ocupată luni la rândul de protestatari, și locuitorii Crimeii nu vor ca noii lideri de la Kiev să-și impună autoritatea în această republică autonomă. ‘De aceea au cerut ajutorul Rusiei, care a intervenit pentru că are interesele ei. Acesta este un duș rece pentru cei care s-au revoltat la Maidan’, crede Hrușciov jr.

În opinia sa, părțile implicate ar trebui să negocieze pentru că ‘Rusia nu vrea să anexeze Crimeea’. ‘Aspirațiile multor oameni din această peninsulă sunt (ca regiunea) să fie o republică în cadrul Ucrainei, dar cu un statut special care să-i reglementeze relațiile cu Kievul’, spune Serghei Hrușciov.

Întrebat la ce se gândea oare tatăl său când a făcut Crimeea cadou rușilor, Serghei Hrușciov declară că nu a fost o chestiune politică, ci de afaceri. ‘În Ucraina, exista o mare rezervă de apă care putea fi folosită pentru a iriga o zonă aridă din Crimeea cu apă din Nipru. Autoritățile sovietice de atunci s-au gândit că ar fi mult mai bine dacă canalul care trebuia să unească aceste puncte se afla pe teritoriul unei singure republici. Era mai ușor să pună Crimeea sub controlul Ucrainei, decât să pună Ucraina sub control rus… Nimeni nu-și putea închipui atunci că URSS se va dezintegra și că peninsula Crimeea va rămâne într-o altă țară!’, susține el. Hrușciov jr. mai spune că, la acea vreme, nu existau probleme legate de limbă, deoarece se putea vorbi atât în rusă, cât și în ucraineană. ‘La acea vreme, eu trăiam acolo și aveam șase ore de limba ucraineană la fiecare șase ore de limbă rusă’, povestește el.

Cât despre ce le-ar putea spune tatăl său locuitorilor din Crimeea care s-au mobilizat, înspăimântați de presupusele amenințări ale Kievului, Hrușciov jr. crede că, dacă ar mai trăi, tatăl său le-ar spune să revină la Rusia și să voteze la referendum. ‘Însă și Boris Elțin (defunctul președinte rus) este vinovat de această situație. Când URSS s-a dezintegrat, în 1991, Kravciuk (Leonid Kravciuk, primul președinte al Ucrainei independente) l-a întrebat pe președintele rus ce va face cu Crimeea. ‘Poți s-o păstrezi’, i-a spus Elțin. Tatăl meu nu a făcut altceva decât să rezolve o nevoie existentă la acel moment’, spune Serghei Hrușciov.

Totodată, fiul lui Nikita Hrușciov dezminte faptul că președintele rus Vladimir Putin ar încerca să recreeze URSS. ‘Nu, asta-i o fantezie nord-americană! Nu se poate reface URSS, este imposibil. Putin face tot ce poate pentru a crea o uniune economică, dar n-a spus niciodată că ar putea controla aceste regiuni. Este la fel de adevărat că Rusia are niște interese: dacă ar trebui să plece (din Crimeea), ar pierde locul în care să-și poată staționa flota. Ar fi ca și cum americanii ar trebui să-și părăsească bazele din Spania’, remarcă Hrușciov jr.

Întrebat dacă Europa nu învață din greșelile trecutului — Nikita Hrușciov a trimis tancurile în Ungaria, în 1956, iar în 1968, aflând că noul lider sovietic Leonid Brejnev a făcut la fel, la Praga, Hrușciov a comentat că ‘în 12 ani nu am învățat nimic’ — Serghei Hrușciov avertizează că există riscul ca cei aproape 100 de morți în înfruntările de la Kiev să nu fie singurii. ‘Ar putea să mai moară și alții. Acolo este în desfășurare o revoluție. Au dizolvat Tribunalul Constituțional și toată ordinea stabilită. Iar eu nu sprijin ideea de revoluție, ci pe cea de reformă. În toate țările există extremiști. Iar aceștia trebuie excluși de la putere. Pentru că acești extremiști pot împinge țara într-un război civil. Așa s-a întâmplat în Siria, la fel se poate întâmpla și în Ucraina’, a avertizat el.

El Mundo notează că, în aceste zile, numele de Hrușciov este blestemat în Crimeea ‘cu același dispreț cu care cineva dă cu piciorul într-o cutie de conserve aruncată pe stradă’. Cotidianul spaniol amintește că liderul sovietic Nikita Hrușciov este pentru istorici autorul procesului de destalinizare, pentru televiziuni, el este ‘contrapartida’ lui J.F. Kennedy din anii 60 și omul care a bătut cu pantoful în masă la ONU, însă pentru cei mai mulți dintre cei două milioane de locuitori ai Crimeii, Hrușciov este omul care a făcut cadou Ucrainei această peninsulă rusofonă și care a fost rusă secole la rândul.