Ucraina avertizează Flota rusă la Marea Neagră împotriva oricărei „agresiuni militare”
Președintele interimar ucrainean Oleksandr Turcinov a avertizat joi Flota rusă la Marea Neagră împotriva oricărei „agresiuni militare”, în contextul în care persoane înarmate, proruse, au preluat controlul asupra unor clădiri oficiale în Crimeea, relatează AFP.
„Mă adresez comandanților militari ai Flotei (ruse) la Marea Neagră: toți militarii trebuie să rămână pe teritoriul prevăzut prin acorduri. Orice mișcare de trupe înarmate va fi considerată o agresiune militară”, a declarat Turcinov în Parlament.
Crimeea, o peninsulă rusofonă situată în sudul Ucrainei, continuă să găzduiască Flota rusă la Marea Neagră, la Sevastopol, cartierul său general istoric.
„Kremlinul vrea să distrugă integritatea teritorială a Ucrainei. Rusia poartă un război mediatic împotriva Ucrainei, prezentând evenimentele în mod mincinos”, a acuzat, în fața deputaților, liderul unui partid naționalist, Oleg Tiagnibok, unul dintre cei trei lideri politici ai mișcării de contestare care a provocat sâmbătă prăbușirea fostului președinte prorus Viktor Ianukovici de la putere.
Câteva zeci de persoane înarmate au preluat anterior, joi dimineața, controlul asupra sediilor Guvernului și Parlamentlui Crimeei, pe care au arborat steagul Rusiei.
Ministrul interimar ucrainean de Interne Arsen Avakov a anunțat plasarea întregii poliții în stare de alertă, inclusiv forțele speciale.
Crimeea, în care rusofonii sunt majoritari, este regiunea din Ucraina cea mai susceptibilă să se opună noilor autorități de la Kiev, după îndepărtarea lui Ianukovici. Ea a aparținut inițial Rusiei, în cadrul fostei Uniuni Sovietice, după care a fost alipită Ucrainei în 1954.
Prorușii reclamă organizarea unui referendum cu privire la statutul Crimeei, în sudul Ucrainei, afectată de tensiuni separatiste care s-au intensificat după destituirea lui Ianukovici în Parlament, săptămâna trecută.
Confruntări violente au avut loc miercuri între manifestanți proruși și susținători ai noilor autorități ucrainene la Simferopol, în contextul în care președintele Parlamentului local excludea orice dezbatere asupra unei eventuale secesiuni.