Prima pagină » Proteste în Ucraina » Ucraina, la mila lui Putin. Cea mai scurtă cale către faliment

Ucraina, la mila lui Putin. Cea mai scurtă cale către faliment

Ucraina, la mila lui Putin. Cea mai scurtă cale către faliment
Blocarea importurilor Rusiei din Ucraina, așa cum a avertizat miercuri președintele Vladimir Putin, riscă să ruineze industria acestei țări, având în vedere că producătorii metalurgici și de utilaje ucraineni depind aproape în totalitate de piața rusă, relatează Bloomberg.

Regiunile estice Lugansk, Donețk, Harkov și Dnipropetrovsk, unde trăiește 28% din populația de 45 de milioane de locuitori a Ucrainei, asigură aproape jumătate din producția industrială a țării, potrivit datelor statistice aferente perioadei ianuarie-februarie. Conform biroului ucrainean de statistică, 70% din exporturile regiunii Lugansk merg în Rusia.

Pentru directorul fabricii de locomotive Luganskteplovoz din Lugansk, Pavel Cesnek, este în joc însuși viitorul companiei.

Fabrica datează din era comunistă, are 6.500 de angajați și construiește locomotive livrate în mare parte companiei Russian Railways.

Cesnek se teme că guvernul pro-european de la Kiev va determina autoritățile de la Kremlin să impună restricții comerciale care ar putea distruge industria Ucrainei.

 

 

„Legăturile comerciale cu Rusia sunt o problemă existențială, a fi sau a nu fi. Fără Rusia, pentru mine, angajații și patronul meu ar fi un colaps total”, a spus Cesnek, un ceh în vârstă de 40 de ani.

Președintele Vladimir Putin a amenințat cu blocarea importurilor din Ucraina, el încercând să descurajeze intenția autorităților de la Kiev de a încheia acordul de asociere cu Uniunea Europeană, după înlăturarea președintelui Viktor Ianukovici.

În ultimele zile, regiunile estice, unde fabricile metalurgice și de echipamente depind de cererea din Rusia, au fost scena demonstrațiilor separatiștilor, care au ocupat clădiri oficiale și au luat ostatici.

„Piețele noastre se află în est. Corect sau nu, este o realitate. Nu este o concidență că vestul Ucrainei este pro-european, pentru că ei nu produc nimic”, a declarat Eduard Lozovski, fost viceguvernator al Lugansk, înlocuit luna trecută de autoritățile de la Kiev.

În regiunea Donețk se află cel mai mare producător de oțel al Ucrainei, Metinvest, deținut de Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din țară, cu o avere de 11,8 miliarde de dolari, potrivit indicelui miliardarilor realizat de Bloomberg.

Regiunile vestice produc cereale, precum grâu și porumb, depinzând și de industria serviciilor, cum ar fi turismul și tehnologia informațională.

Economia ucraineană a trecut prin două recesiuni din 2008, iar în acest an s-ar putea contracta cu 3% din PIB, potrivit autorităților.

Ucraina așteaptă acordul FMI pentru un împrumut de 27 de miliarde de dolari, pentru următorii doi ani.

Moneda ucraineană, grivna, s-a depreciat în acest an cu peste o treime, la un minim record, înregistrând cea mai slabă performanță dintre monedele analizate de Bloomberg, inclusiv un declin de 3,7% în tranzacțiile de joi.

Un sfert din exporturile Ucrainei merg în Rusia și un procentaj similar în UE.

Putin a cerut miercuri guvernului rus să redacteze un plan de înlocuire a importurilor din Ucraina, el afirmând că Rusia nu poate subvenționa la nesfârșit țara vecină cu gaze și ajutor financiar.

„Dacă nu vor putea exporta în Rusia, recesiunea din estul Ucrainei va dura mulți ani.Cea mai bună opțiune pentru Ucraina este să îmbunătățească relațiile cu Rusia și să dezvolte piața din UE”, a declarat Chris Weafer, partener la compania Macro Advisory din Moscova.

În ultimul an, Rusia a blocat sau a întârziat importurile de bunuri ucrainene de mai multe ori, pe măsură ce guvernul ucrainean continua planurile de asociere comercială cu UE.

În decembrie, Ucraina s-a răzgândit, semnând un acord de împrumut în valoare de 15 miliarde de dolari cu Rusia. Programul de finanțare a fost oprit după înlăturarea președintelui Ianukovici.

Rusia a confiscat o fabrică de ciocolată de lângă Moscova, a miliardarului Petro Poroșenko, canditat pro-european în alegerile prezidențiale din Ucraina din 25 mai. Rusia a oprit și importurile de la fabricile acestuia din Ucraina.

Totodată, majoritatea importurilor de lactate din Ucraina au fost blocate în această săptămână.

În 2013, importurile Rusiei din Ucraina au scăzut cu 12%, la 15,8 miliarde de dolari, fiind echivalente cu 5% din importurile totale ale statului rus, potrivit datelor Serviciului vamal federal din Moscova.

„Ucraina trebuie să își modernizeze industria care datează din era sovietică, nu poate să se bazeze la nesfârșit pe vânzarea de produse necompetitive în Rusia”, a arătat Oleksandr Kendiuhov, directorul departamentului economic al Universității Tehnice din Donețk.

„Timp de 20 de ani, industria ucraineană a cumpărat iahturi și palate în loc să se modernizeze. Dependența de piața rusă este inutilă, întrucât se bazează pe politică, nu pe economie. Riscul blocării graniței nu încurajează investițiile”, a spus Kendiuhov.

Fostul guvern a explicat, atunci când a renunțat la acordul cu UE, că Ucraina va avea nevoie de o lungă perioadă de ajustare pentru retehnologizare, perspectivă care sperie pe mulți ucraineni în pericol să-și piardă slujbele.