UE va transmite „cel mai puternic mesaj posibil Rusiei”
„Vom transmite cel mai puternic mesaj posibil Rusiei”, pentru ca Moscova „să înțeleagă cât de serioasă” este situația după „pretinsul” referendum din Crimeea, a declarat Catherine Ashton, înaintea reuniunii miniștrilor de Externe din UE de la Bruxelles.
Șefii diplomațiilor din UE urmează să decidă sancțiuni specifice vizând oficiali ruși sau ucraineni proruși, printre care restricții privind vizele și blocarea conturilor din străinătate.
Lista persoanelor vizate se anunță „restrânsă”, a anunțat luni ministrul luxemburghez de Externe, Jean Asselborn, la sosirea la Bruxelles. Lista ar urma să includă în special oficiali din Crimeea care au susținut anexarea teritoriului la Rusia și care au participat la organizarea referendumului.
„Trebuie să dăm dovadă de multă fermitate și, în același timp, să găsim modalitățile de dialog, astfel încât să nu ne îndreptăm spre o escaladare”, a declarat ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, adoptând o poziție diferită de aceea exprimată de unii dintre colegii săi din UE.
De altfel, Catherine Ashton a cerut din nou Rusiei „să înceapă dialogul cu autoritățile ucrainene și să evite tensionarea situației cât mai rapid posibil”. „Nu se observă acest lucru deocamdată”, a precizat șefa diplomației europene.
Ministrul luxemburghez de Externe a subliniat că Rusia va „suferi”, deoarece acțiunea în Crimeea va provoca „o devalorizare a rublei”, o „izolare în Consiliul de Securitate al ONU” și „chiar critici din partea partenerilor săi, printre care Armenia și Kazahstan”. „Există temeri privind Rusia acum, iar când există astfel de temeri, investițiile se diminuează, iar economia suferă”, a atras atenția ministrul de Externe din Luxemburg.
El a adăugat că, realitatea îi obligă însă pe europeni să țină cont de rezultatele referendumului, care arată că 96,6 la sută dintre alegători s-au pronunțat pentru anexarea peninsulei Crimeea la Rusia.
La rândul său, ministrul britanic de Externe, William Hague, a subliniat că europenii exclud orice operațiune militară. „Nu avem în vedere opțiuni militare, nu se pune problema unui război în Crimeea”, a subliniat șeful diplomației de la Londra.