Violențe fără precedent în Ucraina. 28 de oameni au murit. Merkel s-a înțeles cu Putin pentru oprirea violențelor iar Obama îl amenință pe Ianukovici: Vor exista consecințe. LIVE STREAM
Ciocniri violente între manifestanți și forțele de ordine au izbucnit marți dimineață în apropierea Parlamentului de la Kiev, care examina o reformă constituțională ce reduce competențele prezidențiale. Marți seară, Poliția a intervenit în forță, 28 de oameni fiind uciși în timpul confruntărilor, după ce, inițial, Opoziția anunțase că trei persoane au fost împușcate mortal. Numărul răniților a trecut de 364, printre aceștia aflându-se 15 jurnaliști, unii de la Reuters și Associated Press. Potrivit Ministerului de Interne, 47 de polițiști au fost răniți, relatează CNN, o parte din morți provenind din rândurile forțelor de ordine. Înainte de intervenție, două avioane de vânătoare au survolat centrul Kievului, la înălțime medie, în încercarea de a-i intimida pe opozanții regimului Ianukovici. Guvernele străine, de la cel al SUA până la cel al Suediei, le cer autorităților ucrainene să înceteze violențele. În ciuda numărului de morți și răniți în continuă creștere, 30.000 de protestatari rămân pe poziții. Târziu în noapte, liderii Opoziției au avut o serie de discuții cu președintele Ianukovici. Fără niciun rezultat însă, pentru că acesta le-a cerut, potrivit lui Vitali Kliciko, doar să părăsească piața și să predea armele pe care protestatarii susțin că nu le au.
Ministrul de Externe al Poloniei a fost mandatat de UE să conducă negocierile cu Ucraina, iar joi va avea loc o întâlnire între președintele Ianukovici și miniștrii de externe ai Poloniei, Franței și Germaniei.
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a anunțat că a obținut acceptul telefonic al lui Vladimir Putin, de a face totul pentru oprirea escaladării violențelor din Ucraina.
Ianukovici l-a schimbat pe șeful Armatei, un general care anterior declarase că nimeni nu are dreptul să folosească forțe armate pentru a limita drepturile cetățenilor. Schimbarea vine în contextul în care Armata va face parte din operațiunea anti-teroristă declanșată de serviciul secret ucrainean SBU, care include angajarea persoanelor extremiste și înarmate.
Foto: AFP/Mediafax
UPDATE 10:10 Parlamentul Ucrainei este evacuat în aceste momente.
UPDATE 10:07 Protestatarii ucraineni au determinat, joi, forțele de securitate să se retragă din Piața Independenței din Kiev, în timp ce poliția susține că 20 dintre agenții săi au fost răniți, relatează Russia Today, în pagina electronică. Potrivit surselor oficiale, polițiștii ar fi fost împușcați în timp ce încercau să controleze mulțimea formată din aproximativ 3.000 de protestatari.
UPDATE 09:45 Violențele s-au reluat joi la Kiev, unde un fum dens a invadat Piața Independenței, în timp ce apeluri la consolidarea baricadelor se aud peste tot, relatează Russia Today, în pagina electronică. Zgomote puternice, provenind probabil de la lucrările de construire a baricadelor, și strigăte se aud permanent în piață. Potrivit aceleiași, surse, există informații cu privire la noi ciocniri în pofida armistițiului. Protestatarii și poliția din centrul Kievului aruncă unii în alții cu fumigene și grenade asurzitoare.
UPDATE 09:08 Administrația președintelui Viktor Ianukovici poartă „principala responsabilitate” pentru violențele din Ucraina, soldate cu cel puțin 26 de morți și sute de răniți, afirmă președintele Statelor Unite, Barack Obama, citat de NBC News. „Statele Unite consideră că Administrația de la Kiev poartă principala responsabilitate pentru violențe; vor exista consecințe dacă vor fi depășite limitele”, a avertizat Obama.
UPDATE 08:20 Bilanțul violențelor de la Kiev a ajuns la 28 de morți și 287 de persoane spitalizate, a anunțat joi Ministerul ucrainean al Sănătății, citat de AFP.
Ministerul a precizat într-un comunicat postat pe site-ul său de Internet că patru tineri cu vârste mai mici de 18 ani și doi cetățeni străini figurează printre răniții violențelor de marți seara din capitala ucraineană.
UPDATE 07:15 Statele Unite au interzis vizele pentru aproximativ 20 de oficiali de rang înalt ucraineni, pe care îi acuză că ar fi responsabili de represiunea sângeroasă a manifestației care a avut loc marți la Kiev, a anunțat miercuri un diplomat american, citat de AFP. Nu a fost făcută publică lista persoanelor vizate de măsură.
UPDATE 07:08 NATO a avertizat Ucraina că își va revizui cooperarea cu această țară dacă armata va interveni împotriva manifestanților opoziției, relatează AFP. „Cer Guvernului ucrainean să evite (producerea de) noi violențe”, a declarat secretarul general al Alianței Atlantice, Anders Fogh Rasmussen.
UPDATE 07:05 Mișcarea EuroMaidan SOS a publicat o listă cu 50 de persoane care au dispărut începând de marți și nu au fost găsite până miercuri la ora 22.00 (22.00, ora României), relatează UNIAN.
UPDATE 23:30 Viktor Ianukovici anunță un armistițiu și reluarea negocierilor cu opoziția
UPDATE 23:10 Barack Obama a avertizat Ucraina că vor exista „consecințe” dacă vor fi depășite limitele
UPDATE 20:45 Președintele Viktor Ianukovici l-a înlocuit pe șeful Statului Major al Armatei, după ce atribuțiile Armatei au fost sporite, ca urmare a operațiunii anti-teroriste declanșate de serviciul secret SBU.
Șeful Statului Major, Volodimir Zamana, a fost demis, fiind înlocuit cu Iuri Iliin. În această lună, generalul Zamana a declarat că „nimeni nu are dreptul să folosească forțele armate pentru a limita drepturile cetățenilor”, conform AFP.
Cu puțin timp în urmă, Ministerul Apărării anunțase că armata ucraineană ar putea face parte din operațiunea antiteroristă declanșată de SBU. Astfel, armata poate utiliza armele și poate impune interdicții de circulație, în cadrul măsurilor antiteroriste adoptate pentru neutralizarea „extremiștilor”. „Militarii au dreptul să utilizeze arme în cadrul operațiunilor antiteroriste”, preciza Ministerul Apărării, citat de AFP. „Militarii au dreptul de a limita și a interzice circulația vehiculelor și a pietonilor”, a adăugat instituția.
UPDATE 20:25 Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a anunțat că s-a înțeles cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, într-o convorbire telefonică, să facă tot ce este posibil pentru a opri escaladarea violențelor din Ucraina, conform Reuters.
UPDATE 19:45 Rusia a amânat până vineri tranșa de 2 miliarde de dolari din pachetul de 15 miliarde destinate ajutorării financiare a Ucrainei, conform Reuters. Motivele ar fi tehnice, conform unor surse din Guvernul Ucrainei.
UPDATE 18:30 Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, l-a sunat pe Viktor Ianukovici pentru a-și exprima „șocul față de ultimele ciocniri din Ucraina, care au dus la un număr important de morți și de răniți”, conform unui comunicat al Comisiei. Barroso a cerut „oprirea imediată a violenței și a condamnat folosirea forței pentru rezolvarea crizei politice”.
UPDATE 17:50 Ministrul de Externe al Poloniei, mandatat de UE să negocieze cu Ucraina, a anunțat că joi are loc o întâlnire cu președintele Ianukovici, la care vor participa el și miniștrii de Externe ai Germaniei și Franței. Totodată, SUA a anunțat că se consultă cu UE asupra posibilelor sancțiuni de impus Ucrainei, a anunțat Ben Rhodes, adjunctul consilierului de securitate națională de la Casa Albă. SUA face presiuni asupra puterii din Ucrainei să retragă miliția din Piața Independenței și să impună un armistițiu, pentru a putea discuta cu opoziția.
UPDATE 17:20 S-a ajuns la un consens între liderii europeni și ai instituțiilor UE, pentru a impune sancțiuni Ucrainei, conform adjunctului ministrului de Externe al Poloniei, Piotr Serafim. Acesta a anunțat că premierul polonez Donald Tusk a obținut reacții consensuale de la liderii cu care a vorbit la telefon.
Ministrul de Externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski, se îndreaptă către Kiev, fiind trimis din partea UE.
UPDATE 16:50 François Hollande și Angela Merkel au condamnat miercuri „acte incalificabile, inadmisibile”, comise în Ucraina, dând asigurări că autorii lor vor fi „sancționați”, relatează AFP. „În Ucraina se produc acte incalificabile, inadmisibile. O violență, o brutalitate, o reprimare, iar cancelarul și cu mine, împreună cu guvernele noastre, am condamnat toate aceste acte și reprimarea de către putere”, a declarat președintele francez, promițând sancțiuni.
„Suntem alături de bărbații și femeile care suferă la Kiev”, a adăugat Angela Merkel.
UPDATE 16:30 Serviciile ucrainene de securitate SBU au anunțat miercuri lansarea unei operațiuni „antiteroriste” la nivel național, împotriva unor grupări radicale pe care le consideră responsabile de reizbucnirea violențelor care s-au soldat cu 26 de morți la Kiev, relatează AFP.
Pentru a justifica această acțiune, șeful SBU Oleksandr Iakimenko a declarat că „în multe regiuni din țară, clădiri municipale, birouri ale ministerului de Interne, ale securității statului și ale procurorului general, unități de armată și depozite de arme sunt luate cu asalt. Sălile de judecată sunt incendiate, vandalii distrug apartamente particulare, omorând cetățeni pașnici”.
UPDATE 16:27 Nu mai există pavele în Piața Independenței. Toate au fost scoase, sparte și pregătite pentru a fi aruncate în forțele de ordine, transmite Reuters.
UPDATE 15:55 Trupe au fost mobilizate între diferite baze militare în vederea consolidării securității unor depozite de armament și instalații militare, a anunțat Ministerul ucrainean al Apărării, relatează agenția Interfax-Ukraine.
UPDATE 15:12 Protestatarii se strâng din nou în zona EuroMaidanului, potrivit Reuters. AFP transmite că au început noi ciocniri între poliție, care folosește grenade lacrimogene și tunuri de apă, și protestatari.
Harta zonei în care au loc confruntările dintre protestatari și poliție. Sursa: New York Times
UPDATE 15:12 Trei oameni au fost răniți după ce forțele de securitate au deschis focul asupra protestatarilor care au atacat sediul Serviciului de Informații din Khmelnytskyy, transmite ziarul Den. Se pare că unul dintre răniți a murit.
UPDATE 14:39 Ministerul Sănătății din Ucraina susține că numărul victimelor confruntărilor a ajuns acum la 26. Totodată, 263 de protestatari și 342 de polițiști sunt răniți. Mulți prezintă răni cauzate de gloanțe.
Foto: captură de ecran din Business Insider
UPDATE 14:24 „Violența împotriva unor protestatari pașnici este inacceptabilă, iar guvernul ucrainean va trebui să dea socoteală”, a scris pe Twitter ministrul britanic de externe, William Hague.
UPDATE 14:19 Ministrul polonez de Externe Radoslaw Sikorski a anunțat miercuri că va pleca „în curând” într-o misiune la Kiev, la solicitarea Înaltului Reprezentant UE pentru Politică Externă Catherine Ashton, relatează AFP. „La cererea șefei diplomației europene Catherine Ashton, voi pleca în curând într-o misiune la Kiev”, a scris Sikorski într-un mesaj postat pe Twitter.
UPDATE 14:10 Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului Navi Pillay a condamnat miercuri violențele sângeroase din Ucraina și a îndemnat la efectuarea unei „anchete urgente și independente”, relatează AFP. „Condamn cu fermitate crimele și îndemn Guvernul și manifestanții să acționeze în vederea dezamorsării tensiunilor și să acționeze rapid cu scopul de a găsi o soluție pașnică pentru criză. Îndemn totodată la efectuarea unei anchete urgente și independente care să stabilească faptele și responsabilitățile”, a declarat miercuri Pillay, citată într-un comunicat.
Foto: AFP/Mediafax
UPDATE 13:56 Potrivit Asociated Press, printre sancțiunile împotriva Ucrainei se vor număra acestea două: interzicerea călătoriilor oficialilor de la Kiev în UE și blocarea activelor bancare din Uniune ale țării.
UPDATE 13:47 Șefa diplomației UE, Catherine Ashton, i-a chemat joi la discuții pe miniștrii de externe din UE. Se vor discuta posibile sancțiuni pentru Ucraina. Printre acestea vor fi și măsuri împotriva „celor responsabili de încălcarea drepturilor omului”, transmite BBC News.
Papa Francisc se declară îngrijorat și cere încetarea violențelor în Ucraina
UPDATE 13:35 OSCE le cere autorităților din Ucraina să asigure protecția jurnaliștilor, după ce marți un ziarist, Viaceslav Veremii, a murit în spital după ce a fost bătut și împușcat.
UPDATE 13:25 UE ar trebui să anunțe sancțiuni pentru Ucraina până joi, a declarat președintele francez Francois Hollande, citat de AFP.
UPDATE 13:21 După ce poliția a făcut raiduri prin spitale pentru a aresta manifestanți, răniții refuză să mai fie duși în astfel de instituții, transmite Reuters. Îngrijirile medicale sunt acordate de voluntari, pe teren.
UPDATE 13:12 Cancelarul german Angela Merkel a transmis că situația din Ucraina „o întristează” profund. Potrivit purtătorului de cuvând al executivului, situația din Ucraina va fi reevaluată, pentru a se vedea dacă se impun sau nu sancțiuni ale UE.
UPDATE 12:50 Președintele UE, Jose Manuel Barroso, a emis o declarație în care spune, printre altele. „Nu există circumstanțe care să legitimeze sau să justifice asemena scene. Le adresăm profundele noastre condoleanțe victimelor și familiilor acestora. Condamnăm în cel mai puternic mod posibil folosirea violenței ca mod de rezolvare a crizei politice și constituționale. Conducerea politică a țării are responsabilitatea de a asigura protecția drepturilor și libertăților fundamentale.”
UPDATE 12:40 Ministrul ucrainean de Interne susține că asupra manifestanților nu s-a tras cu arme de foc, ci doar cu dispozitive speciale, care trag cu proiectile de plastic, scrie BBC.
Foto: AFP/Mediafax
UPDATE 12:35 Papa Francisc și-a exprimat îngrijorarea față de situația de la Kiev și a cerut Ucrainei să înceteze violențele.
UPDATE 12:30 Președintele Franței, Francois Hollande, cere sancțiuni ale UE împotriva Ucrainei. UE îi va convoca joi într-o sesiune extraordinară pe toți cei 28 de miniștri de Externe din țările membre pentru a discuta despre violențele din Ucraina.
UPDATE 12:15 Spitalele din Kiev sunt pline, iar răniții sunt mutați la Liov.
UPDATE 10:15 La ora 10 dimineața, pe maidanul din Kiev este relativ liniște, transmite corsepondentul BBC. E o dezordine totală și Piața e învăluită în fum, dar violențele s-au mai calmat.
UPDATE 9:06 Ministerul ucrainean al Sănătății a anunțat miercuri că niciun cetățean străin nu se numără printre victimele violențelor de la Kiev, relatează Russia Today.
Live streaming video by Ustream
UPDATE 8:59 Ministerul Sănătății din Ucraina a anunțat miercuri dimineața că 25 de persoane au fost ucise în ciocnirile violente care au avut loc la Kiev între forțele de securitate și protestatari, relatează Russia Today, în pagina electronică. Un bilanț precedent anunța 21 de morți și sute de răniți.
UPDATE 7:55 Jurnalistul ucrainean Viaceslav Veremii a murit în spital după ce a fost bătut și împușcat de persoane necunoscute în centrul Kievului, au declarat colegii săi, citați de BBC News.
UPDATE 7:15 Opoziția a „depășit limitele” în speranța că va ajunge la putere grație manifestațiilor de stradă, iar vinovații vor fi judecați, a declarat miercuri președintele ucrainean Viktor Ianukovici, citat de AFP. „Liderii opoziției au neglijat principiul democrației potrivit căruia puterea se obține în urma alegerilor, nu în stradă (…) Au depășit limitatele cerându-le oamelilor să ia armele”, a declarat președintele într-o adresare către națiune, în timp ce un asalt asupra manifestanților este în curs în centrul Kievului.
„Este o încălcare gravă a legii, iar vinovații vor compărea în fața justiției”, a continuat el.
UPDATE 7:13 Protestatari ucraineni au preluat controlul asupra unor depozite de arme dintr-o unitate militară din Liov, un oraș situat în vestul Ucrainei, după ce au luat-o cu asalt în cursul nopții de marți spre miercuri, relatează AFP.
UPDATE 4:15 Jurnalistul ucrainean Maxim Eristavi scrie pe Twitter că în cartierele din jurul Pieței Independenței patrulează susținători înarmați ai lui Ianukovici. „Din când mai auzi un foc de armă. E ca un safari împotriva protestatarilor”
UPDATE 4:10 Doi ofițeri de circulație au fost împușcați la Kiev de către autori necunoscuți, iar un altul este grav rănit, a anunțat ministerul de Interne.
UPDATE 4:00 Potrivit activiștilor citați de BBC, grupuri mari de oameni vin din Vestul Ucrainei pentru a se alătura protestatarilor de pe Maidan.
UPDATE 3:20 Bilanțul morților a ajuns la 21 de persoane
UPDATE 2:30 Liderii Opoziției nu au ajuns la niciun acord cu Ianukovici, a declarat Vitali Kliciko după ce a ieșit de la discuțiile cu președintele ucrainean. În timpul negocierilor din această noapte, acesta le-a cerut doar să părăsească piața. „Cred că autoritățile ar trebui să se retragă imediat și să oprească vărsarea de sânge pentru că oamenii mor. I-am spus lui Ianukovici; „Cum putem negocia când se varsă sânge? Din nefericire, el nu înțelege””, a spus Kliciko, potrivit CNN.
UPDATE 2:02 Peste 30.000 de protestatari sunt la această oră în Piața Independenței. Aceștia sunt încercuiți de 10.000 de reprezentanți ai forțelor de ordine, potrivit BBC.
UPDATE 1:30 Vicepreședintele american Joe Biden a discutat cu președintele ucrainean Viktor Ianukovici și i-a cerut „să retragă trupele guvernamentale” și „să dea dovadă de maximă rezervă”, după ciocnirile violente dintre forțele de ordine și protestatari. Biden a arătat clar că SUA condamnă violența „de oricare parte”, dar că „guvernul poartă o responsabilitate specială în detensionarea situației”. Potrivit unui rezumat al discuției telefonice dat publicității de Casa Albă, Biden a subliniat „urgența dialogului imediat cu liderii Opoziției” și necesitatea „unor propuneri serioase de reformă politică”
UPDATE 1:21 Potrivit CNN, clădirea sindicatelor din Kiev, devenită sediu al protestatarilor, este în flăcări. Martorii oculari spun că pentru a se salva oamenii sar de la etaj, fiind prinși de cei aflați jos cu ajutorul corturilor.
UPDATE 1:17 221 de oameni au avut marți nevoie de îngrijiri medicale la Kiev, iar 114 au fost duși la spital, arată un comunicat al Ministerului Sănătății din Ucraina.
UPDATE 1:05 Numărul morților a ajuns la 19, potrivit CNN. Potrivit postului american de televiziune care citează surse guvernamentale, președintele Ianukovici urmează să țină un discurs în fața națiunii. ,
UPDATE 00:55 Un jurnalist ucrainean, Vitali Portnikov, citat de BBC, spune că oamenii sunt pur și simplu împușcați pe străzile Kievului. Institutului de Mass Media din Ucraina, un organism care se declară independent, susține că 21 de ziariști au fost răniți în timpul confruntărilor.
UPDATE 00:45 Volodimir Orizko, fostul ministru de Externe al Ucrainei, a făcut un apel la UE și SUA să susțină Opoziția. „Politica de neimplicare a Europei”, susține el, este „un act de trădare”.
UPDATE 00:30 Protestatarii au capturat un membru al trupelor Berkut, unitatea de elită a Poliției antirevoltă. Un bărbat aflat pe scena de pe Euromaidan le cere manifestanților să-l trateze cu respect și cu demnitate,
UPDATE 00:22 Liderii Opoziției Vitali Kliciko și Arsenii Iațeniuk așteaptă de o oră să se întânească cu președintele Ianukovici, a declarat pentru BBC Oksana Zinovieva, purtătoare de cuvânt a lui Kliciko.
UPDATE 00:07 Un purtător de cuvânt al liderului Opoziției, Vitali Kliciko, spune că acesta se întâlnește cu președintele Viktor Ianukovici, potrivit BBC.
UPDATE 23:50 Carl Bildt, Ministrul de Externe al Suediei, a scris pe Twitter că „UE nu va ezita să ia măsuri împotriva intereselor persoanelor asociate cu violența și represiunea din Ucraina„.
UPDATE 23:40 Președintele Ianukovici urmează să se adreseze națiunii, susține europarlamentarul pro-guvernamental Hanna Herman. Au existat discuții cu liderii Opoziției, a spus ea, fără să furnizeze alte detalii.
UPDATE 23:35 Manifestanții au aruncat sticle incendiare înspre două vehicule blindate care se îndreptau spre Piața Independenței, potrivit agenției Reuters, citate de BBC.
UPDATE 23:25 CNN anunță că bilanțul morților a ajuns la cel puțin 14 persoane.
UPDATE 23:00 Manifestații iau cu asalt sediile administrației și poliției din Liov. Protestatarii opoziției proeuropene din Ucraina au luat cu asalt, marți seară, sediile administrației regionale și poliției din orașul Liov, situat în vestul țării, relatează AFP. Aproximativ 500 de opozanți au aruncat cu pietre în direcția sediului administrației regionale, după care au intrat în interior fără să întâmpine rezistență. Ulterior, aproximativ o sută de protestatari au luat cu asalt sediul poliției regionale.
UPDATE 22:30 Vitali Kliciko, unul dintre liderii Opoziției, le-a cerut protestatarilor să apere tabăra din Piața Independenței. „Nu plecăm nicăieri. Este o insulă a libertății și o vom apăra”, a spus el, potrivit BBC. În ciuda intervenției forțelor de ordine, manifestanții se află încă în stradă.
UPDATE 21:30 Arsenii Iațeniuc, unul dintre liderii Opoziției, a făcut un apel public la președintele Ianukovici: „Nu lăsați ca Ucraina să devină o țară înecată de sânge. Retrageți trupele și anunțați încetarea focului. Apoi vom negocia”, arată CNN.
UPDATE 21:10 Explozii și confruntări între forțele de ordine și protestatari au loc în Piața Independenței din centrul Kievului. Autoritățile au intervenit cu blindate echipate cu tunuri de apă. Vehiculele au intrat printre protestatari, care au atacat cu pietre și sticle incendiare. Mai multe corturi ale manifestanților au ars.
Forțele de ordine au dat în timpul după amiezii un ultimatum, în care au anunțat că vor interveni în forță, iar autoritățile le-au cerut femeilor și copiilor să părăsească piața. Aceeași cerere a avut-o și Vitali Kliciko, unul dintre liderii opoziției ucrainene, care a reamintit că forțele de ordine au lansat un ultimatum pentru evacuarea Pieței Independenței. „Le cerem femeilor și copiilor să plece din Piața Maidan. Nu excludem posibilitatea unui asalt al forțelor de ordine”, a spus Kliciko.
Traficul a fost întrerupt în cursul zilei de marți pe toate liniile de metrou, la Kiev, iar polițiști antirevoltă din cadrul trupelor de elită se apropiau de Maidan, piața din centrul Kievului care a devenit un simbol al mișcării de contestare, ocupată de aproape trei luni, relatează AFP.
Trupe din cadrul Berkut, o unitate de elită a poliției antirevoltă, se aflau pe străzi în apropiere de Maidan, unde manifestanți consolidau, de urgență, baricade și smulgeau pavele.
Acestea sunt primele ciocniri care au loc la Kiev după confruntările de la sfârșitul lunii ianuarie, în urma cărora patru persoane au murit și peste 500 au fost rănite.
Mii de manifestanți s-au oprit la câteva sute de metri de clădirea Parlamentului de la Kiev, apărată de trupe ale Ministerului de Interne și de forțele speciale.
Participanții la protestele din Piața Maidan, cupată de aproape trei luni de manifestanții anti-Ianukovici, încearcau să evite o confruntare directă între manifestanții radicali și forțele de ordine.
„Obiectivul nostru este încercuirea Parlamentului sau blocarea lui, pentru a nu le permite deputaților să numească un premier rus”, a declarat Andrei Parubi, deputat din partea partidului Batkivșcina, formațiunea fostului premier Iulia Timoșenko.
Surse apropiate președinției ucrainene au anunțat că președintele Viktor Ianukovici ar urma să anunțe marți numele noului premier.
Parlamentul de la Kiev urmează, de asemenea, să examineze o reformă constituțională care prevede reducerea prerogativelor prezidențiale, în favoarea Legislativului.
„Organizăm o ofensivă pașnică împotriva Parlamentului. Opoziția dispune doar de 169 de deputați din cei 450, ceea ce nu este suficient, dar sper că reprezentanții majorității vor înțelege că trebuie să voteze reforma constituțională”, a declarat liderul partidului naționalist Svoboda, Oleg Tiagnibok.
Militanții grupării radicale care s-a aflat la originea ciocnirilor violente cu forțele de ordine de la sfârșitul lunii ianuarie, au anunțat, de asemenea, „mobilizarea” pentru marți.
În același timp, opoziția acuză puterea că cedează la presiunile Rusiei, după refuzul președintelui Viktor Ianukovici de a semna, în noiembrie anul trecut, Acordul de Asociere cu UE, în favoarea apropierii de Moscova.
„În loc să dea curs solicitărilor manifestanților din Piața Maidan, puterea răspunde la cerințele Kremlinului. Nu vom permite acest lucru”, a promis Andrei Parubi într-o postare pe blogul personal, adăugând că ucrainenii refuză „să-și vândă independența pentru 15 miliarde de dolari”.
Rusia a anunțat în decembrie anul trecut că va acorda Ucrainei un credit de 15 miliarde de dolari, dintre care trei miliarde au fost deja trimise Kievului, împreună cu promisiunea unei importante reduceri a prețului la livrarea gazelor.
Între timp, Rusia a anunțat luni că intenționează să acorde Ucrainei în această săptămână o nouă tranșă în valoare de două miliarde de dolari, în contextul în care Kievul se află în pragul falimentului.
Sediul partidului lui Viktor Ianukovici a fost atacat de manifestanți cu pietre și cocteiluri Molotov
La rândul lor, occidentalii au anunțat că pregătesc un sprijin financiar pentru Ucraina, însă suma ar fi cu mult mai mică decât cea oferită de Rusia.
Situația părea să se calmeze luni la Kiev, după ce manifestanții au părăsit sediul Primăriei, ocupat din decembrie, în urma unei amnistii pentru cei peste 200 de manifestanți anchetați și care riscau pedepse de până la 15 ani de închisoare pentru participarea la proteste.
Opoziția dorește progrese, însă negocierile cu puterea se află în impas, fie că este vorba despre reforma constituțională sau de numirea unui nou premier.
Evacuarea sediului Primăriei din Kiev, un loc simbol al protestelor din capitală, după ce a fost transformat în „cartier general al revoluției”, a fost criticată de mai mulți participanți la manifestații, care au apreciat că opoziția face prea multe concesii puterii.
Între timp, reprezentanții opoziției de la Kiev s-au întâlnit la Berlin cu cancelarul Angela Merkel și au cerut acordarea unui ajutor financiar Ucrainei, dar și impunerea de sancțiuni pentru apropiații președintelui Viktor Ianukovici.
„Situația rămâne extrem de tensionată”, a apreciat cancelarul german, care a cerut Ucrainei progrese în privința formării noului Guvern și a reformei constituționale.
Ucraina se confruntă din noiembrie anul trecut cu proteste fără precedent, după ce președintele Viktor Ianukovici a refuzat semnarea Acordului de Asociere cu UE.
Demisia Guvernului, la sfârșitul lunii ianuarie, și negocierile între puterea și opoziția din Ucraina, nu au pus însă capăt conflictului, marcat de confruntări, care au provocat patru morți și peste 500 de răniți.