Astfel, mai mult de doi ruși din trei (69 la sută dintre persoanele intervievate, ceea înseamnă cu 9 la sută mai mult ca în februarie 2013) spun că aprobă politica lui Vladimir Putin, potrivit unui sondaj realizat la sfârșitul lunii februarie de Centrul Levada, independent, pe un eșantion de 1.603 persoane din 45 de regiuni din Rusia.
În schimb, doar 30 la sută dintre ruși, față de 35 la sută în urmă cu un an, dezaprobă activitatea președintelui Putin, potrivit sondajului publicat pe site-ul institutului Centrul Levada.
Institutul VTsIOM, apropiat puterii, anunță că popularitatea lui Vladimir Putin a ajuns la 68 la sută și precizează că pentru 53 la sută dintre persoanele intervievate criza din Ucraina reprezintă „principala temă” de actualitate.
„Cota popularității lui Putin, care se apropie de aceea din mai 2012, data realegerii pentru cel de-al treilea mandat prezidențial, poate crește încă, ținând cont de faptul că ofensiva Rusiei în Ucraina continuă”, a apreciat sociologul Aleksei Levinson, de la Centrul Levada.
„Putin exploatează cu succes paternalismul, rușii au încredere în interpretarea pe care o dă evenimentelor din Rusia și din afara țării”, a explicat el.
Imaginea haosului din Ucraina, prezentată de presa rusă apropiată puterii, „pune în evidență stabilitatea putiniană”, apreciază, la rândul său, politologul Evgheni Mintșcenko.
La începutul lunii martie, Kremlinul a declanșat o ofensivă împotriva noilor autorități ucrainene, a căror legitimitate nu este recunoscută de Moscova, în special prin ocuparea Crimeei, teritoriu autonom prorus în cadrul Ucrainei, din 1954.
Cota de popularitate a lui Vladimir Putin, fost agent KGB, în vârstă de 61 de ani, nu a coborât niciodată sub pragul de 60 la sută, de la preluarea puterii, în 2000.