Bucătăria italienească înseamnă mult mai mult decât pizza și paste. E celebră în toată lumea pentru diversitatea și bogăția sa. De-a lungul anilor fiecare regiune sau sătuc din Italia și-a dezvoltat propria cultură gastronomică, precum și moduri specifice de-a pregăti mâncarea, care cel mai adesea e pregătită cu ingrediente care se găsesc doar în zona respectivă. Mâncarea italienească atât de cunoscută astăzi în toată lumea a apărut acum mulți, mulți ani și e o parte importantă a moștenirii cultural-gastronomice a italienilor.
Mai jos găsești 14 lucruri interesante despre mâncare italienească pe care cu siguranță nu le știai:
1. Publicul larg cunoaște doar două categorii de paste – pasta corta (pastele scurte) și pasta lunga (pastele lungi), însă în Italia există peste 450 de feluri de paste și tot atâtea sosuri.
2. Un italian mânâncă într-un an mai mult de 23 de kilograme de paste. Comparativ, un american consumă doar 6 kilograme.
3. Pastele trebuie pregătite mereu „al dente”, ceea ce înseamnă, practic, că ele nu trebuie fierte prea mult. Nu numai că varianta „al dente” e mai gustoasă, ci și mai ușor de digerat.
4. Cuvântul „spaghetti” se traduce ad-litteram astfel: „sfori/frânghii”. Inițial italienii au botezat spaghetele „maccheroni”.
5. În vremurile trecute, cu mult înainte să apară fabricile care produc în prezent delicioasele paste, oamenii obișnuiau să-și facă singuri spaghete și le atârnau afară pentru a le usca.
6. Tot în acele vremuri pastele se mâncau cu mâinile. Mai precis, cu brațul întins deasupra capului și cu capul dat pe spate.
7. Suprinzător, roșiile (din care se fabrică nelipsitul sos pentru spaghete) au fost aduse în Italia abia în anul 1700.
8. Italienii nu amestecă niciodată chiftelele cu spaghetele.
9. Când un celebru lanț de magazine fast-food s-a deschis pentru prima dată în Roma, în 1986, italienii s-au simțit atât de jigniți încât au început să vină în fața fast food-ului cu spaghete gata-pregătite și să le ofere oamenilor care voiau să mănânce acolo pentru a le reaminti de moștenirea lor gastronomică.
10. Brânza de tip parmesano e originară din regiunea Parma. Tot italienii au creat și celebrele gorgonzola, mozzarella, provolone și ricotta.
11. Există câteva ingrediente care sunt considerate esențiale în bucătăria italienească: uleiul de măsline, usturoiul, busuiocul, oregano, mozzarella, ricotta, parmigiana, fructele de mare și roșiile.
12. În nordul Italiei oamenii preferă să folosească untul, nu uleiul de măsline. Tot acolo orezul și produsele din porumb sunt mai populare decât pastele.
13. În Italia orice masă începe cu vin și pâine, care sunt urmate de ulei de măsline și unt.
14. Italienii petrec mult timp la masă. Ei pot sta la aceeași masă și timp de 5 ore.
Acum poți gusta cele mai delicioase preparate italienești și fără să fie nevoie să mergi până în Italia. Vizitează quicky.ro!