¡Ay, caramba! Obama la Havana
Vizita președintelui Barack Obama în Cuba e una istorică. Statele Unite au impus embargoul economic și financiar asupra Cubei în 1960, iar un an mai târziu au rupt relațiile diplomatice. A fost o jumătate de secol în care cubanezii au căutat să țină piept hegemoniei Washingtonului în America Latină, timp în care Washingtonul umplea regiunea de dictaturi militare, menite să restrângă influența comunismului cubanez.
După 55 de ani, la 17 decembrie 2014, laureatul Nobel pentru Pace și președintele celei mai importante democrații a lumii și-a anunțat intenția de a normaliza relațiile cu regimul comunist de la Havana.
O înfrângere pentru americani, care n-au reușit să le bage încăpățânaților de insulari democrația în cap? Poate și asta, dar – mai important decât atât – un demers de politică realist, menit să scoată America de Nord din izolare în emisfera sa de lume.
De altfel, Obama nu se va întâlni cu nonagenarul Fidel Castro, cu care americanii au un istoric foarte încărcat, ci cu mai tânărul său frate Raul, președintele republicii.
Fapt pentru care Departamentul de Stat a scos Cuba de pe lista statelor-sponsor ale terorismului (separatiștii basci ETA din Spania și rebelii columbieni FARC sunt cei mai notorii dintre sponsorizați).
Din păcate, republicanii din Congres au blocat ridicarea embargoului – demers esențial, pe care președintele Obama e convins că îl va întreprinde succesorul său. Deocamdată, în afara reluării relațiilor diplomatice, partea americană a produs mai ales gesturi simbolice.
Una dintre promisiunile electorale, din 2008, ale lui Barack Obama, aceea că va închide închisoarea de la Guantanamo, nu mai poate fi îndeplinită până în ianuarie 2017 când va părăsi Casa Blanca. (Președintele cubanez ceruse, de la începutul lui 2015, ca Statele Unite să restituie Cubei – chiar înaintea restabilirii relațiilor diplomatice – Golful Guantanamo, „închiriat” în 1903).
Președintele Obama se deplasează în seara aceasta la Havana cu una dintre cele mai numeroase delegații ever: 40 de congresmani, patru secretari ai Cabinetului, zeci de oameni de afaceri, zeci de iluștri americani de origine cubaneză, o echipă de baschet, jurnaliști, soția și fetele.
Arabii din Orientul Mijlociu, cu care Havana a păstrat relații strânse, sub bucuroși de această reconciliere istorică. Israelul s-a simțit frustrat că decizia normalizării relațiilor dintre Statele Unite și Cuba nu i-a fost anunțată din vreme de partenerul strategic american, pe care l-a secondat în organismele internaționale în toate deciziile legate de insulari. Însă nici Israelul nu s-ar da în lături să-și redeseneze relațiile cu Republica Cuba, singurul impediment – foarte serios – fiind susținerea necondiționată pentru palestinieni a regimului de la Havana.
Vizita președintelui Obama va fi și un prilej de spectacol, într-un loc pe care Bush Jr. a avut neinspirația să-l numească „un colț obscur al lumii”.