Într-o singură săptămână, Ponta a încălcat de două ori Constituția, prin arogarea unor prerogative pe care nu le are. În orice țară cu reguli democratice clare, când președintele acuză premierul de asemenea lucruri, înseamnă că se întâmplă ceva grav. Dacă președintele greșește când face asemenea afirmații, credibilitatea acestuia ar avea de suferit, deoarece indică faptul că nu își îndeplinește corect rolul atribuit prin Legea Fundamentală.
La noi, Traian Băsescu susține că Victor Ponta mai are ani buni până să ajungă un premier „acceptabil”, la nici șase luni după ce i-a dat mandatul pentru formarea Guvernului. Pentru ca tabloul să fie complet, președintele alarmează opinia publică pentru că guvernul Ponta fură cu legea în mână, ca pe vremea lui Adrian Năstase, condamnat pentru o „găinărie” – citat din președinte.
Criticile nu se opresc aici. De la Marga încoace, nu a mai folosit Traian Băsescu termenul catastrofal. A făcut-o însă când a vorbit despre turneul asiatic al premierului Ponta. În vizor a fost luată și „gașca” care vrea să modifice legea fundamentală după bunul său plac și nu în interesul României.
Situația descrisă de președinte pare urâtă de tot. Acum să nu credeți că dracul este atât de negru. Tot pomelnicul de ineficiență și încălcare a legii întocmit lui Ponta nu este de natură să rupă pactul de coabitare. Cel mult, îl poate supăra pe președintele Băsescu. Până acum este doar un avertisment, doar nu se strică liniștea națională pentru lucruri atât de banale cum ar fi încălcarea legii fundamentale și proastă guvernare. În scandalul național al examenului de Bacalaureat, președintele Traian Băsescu a ales însă să tacă.
Cum credeți că răspunde Ponta acestor atacuri venite dinspre Palatul Cotroceni. Cu lehamite. „Băsescu vă păcălește”, spune premierul. Fără să facă ceva concret, Ponta îi reamintește președintelui că anul trecut a fost demis la referendum. Un fel de „du-te naibii”, dar fără forța înjurăturilor de anul trecut.
Într-o țară aflată mai la vest, schimburile de replici între Ponta și Băsescu ar genera o veritabilă criză politică, un mega-conflict instituțional între Administrația Prezidențială și Guvern. Acum Ponta aproape că râde când este atacat în prime-time, la câteva ore după ce s-a întâlnit cu președintele. Întrebat daca este pusă în pericol coabitarea cu șeful statului, primul ministru a răspuns senin „Nu. De ce?”
Cei doi și-au dat seama că prea multă coabitare le strică imaginea. Și atunci încearcă să își umfle puțin mușchii, să mai dinamizeze viața politică și să acopere evenimentele neplăcute. Ce este mai savuros decât să asculți cum „și-au zis-o” Ponta și Băsescu? Coabitarea nu ajută în plan intern, dar ea poate fi folosită doar în discursul extern. În interior, cei doi au nevoie de un conflict. Băsescu joacă rolul Opoziției, Ponta pe cel al premierului preocupat de „pacea socială”.
În urmă cu un an Ponta și Băsescu se urau, se jigneau la ore de maximă audiență, se amenințau cu plângeri penale și pușcăria. Între timp a fost semnat documentul păcii, al coabitării. „Părțile vor îmbrățișa reguli minimale de adresare respectuoasă, cu referire directă la funcția partenerului și la adresarea la plural. Părțile se angajează, de asemenea, să evite expresiile dure, atacurile de orice fel”, se arată în pactul marii înțelegeri.
Scandalul din 2013 este doar un cocktail de vară, o parodie comparativ cu ce am avut parte în vara lui 2012, totul la umbra pactului de coabitare și sub directa supraveghere a ambasadei SUA. Pentru că totul este sub control, iar Marea Coabitare continuă, președintele Senatului, Crin Antonescu a plecat în concediu. Nu poate asista la această „coabitare caraghioasă”. Lehamitea este generalizată.