Afacerea ministrului consort
Ar fi putut să-și lichideze toate afacerile și să stea cu burta la soarele caraibian, ronțăind bucățele de ananas din cocktail-urile cu umbreluță. Din când în când, în funcție de importanța numărului afișat pe ecran, ar fi răspuns la mobil. Dacă era rost de un comision de peste cinci milioane de euro, merita să-și mute trupul la clasa Business și să zboare spre țară, ca să pună personal la punct detaliile intervenției și tranzacției. Pentru un milion de euro însă, la rangul său de ministru consort, n-ar fi fost de bon ton să se miște din loc. Iar Dorin Cocoș a știut să înalțe ștacheta.
Urmărit penal în două, deocamdată, mari dosare de corupție („Microsoft” și „Despăgubirile de la ANRC”), omul de afaceri este acuzat de DNA de trafic de influență și spălare de bani. Concret, Dorin Cocoș ar fi intervenit pe lângă persoane din Guvernul Boc și din ANRC să acorde unor solicitanți contracte sau despăgubiri supraevaluate, el însuși trăgându-și super comisioane de 9 și 10 milioane de euro. Cum de a ajuns dl Cocoș să intermedieze trecerea ilegală a sute de milioane de euro din banii publici, în conturile unor inși lacomi, puși pe înavuțire? Simplu: avea calitatea de soț al Elenei Udrea, de două ori ministru în guvernele PD-L și protejata președintelui Traian Băsescu.
Ca ministru consort, dl Cocoș beneficia, pe lângă propria-i listă, de aceea cu oameni de partid și prieteni în posturi publice ai soției, știind precis la cine să meargă când i se solicita ajutorul. Contactele sale din dosarele mai sus menționate sunt persoane apropiate Elenei Udrea, precum primarul Gheorghe Ștefan, fostul ministru Gabriel Sandu sau Alina Bica, fostă șefă a DIICOT și membră în comisia pentru despăgubri a ANRC. Nivelul comisioanelor – chiar și de șapte-opt ori mai mari decât ale unor oficiali implicați – reprezintă nu atât dificultatea serviciului, cât „valoarea” traficantului de influență, dl Cocoș părând să fie lider recunoscut în domeniu. Afacerea sa se cheamă Elena Udrea, nevasta bine promovată politic, ale cărei poziție, relații, imagine și protecție le exploatează și le trafichează.
Dna Udrea a divorțat, anul trecut, de Dorin Cocoș și, mai târziu, când acesta a fost săltat de DNA, dumneaei a comentat scurt: „Fiecare răspunde pentru faptele sale!”. În felul acesta, a tras o linie de separare între persoana sa și a fostului soț, inducând ideea că n-a fost amestecată în ilegalitățile lui. Dacă a participat sau nu, va stabili, cândva, justiția, dar este aproape imposibil să nu fi știut de ele. La data comiterii faptelor de către soț, dna Udrea era în funcții și, prin urmare, bine informată cu privire la cele mai profitabile afaceri din administrația centrală. Cineva din cercul strâmt al Puterii – dacă nu prietenii buni ai domniei sale, cu care Cocoș se asociase – trebuie să-i fi șoptit despre matrapazlâcurile consortului, telefonul fără fir mergând uns. La data comiterii faptelor, cei doi împărțeau, în armonie conjugală, aceeași casă și aceeași masă, ceea ce denotă că soții comunicau. Rămâne de stabilit dacă dna ministru l-a girat pe inculpatul Cocoș în mijlocirile sale ori este simplu complice, fiindcă nu l-a turnat. Mie îmi vine greu să o văd pe dna Udrea în postura de nevastă prostuță, folosită de soț, adică și exploatată, și sărită de la bani. Cred că a divorțat la timp, scăpând de balast, și, cuibărindu-se în brațele apărătorului justiției, Traian Băsescu, ne salută Albă ca Zăpada.