Prima pagină » Puterea Gândului » Aiurelile președintelui Trump adâncesc confuzia strategică

Aiurelile președintelui Trump adâncesc confuzia strategică

Aiurelile președintelui Trump adâncesc confuzia strategică
Imaginea de mai sus e postată de însuși Donald J. Trump, pe 27 noiembrie anul trecut.

După decizia Parlamentului irakian de a solicita trupelor străine să părăsească Irakul, cu referire expresă la cele americane (decizie votată duminică, într-o sesiune extraordinară, la cererea premierului), ieri comandamentul militar american a adresat ministrului Apărării de la Bagdad o scrisoare semnată de generalul generalul de brigadă William H. Seely III, prin care informează asupra retragerii militare: „Vă respectăm decizia suverană de a ordona plecarea noastră”. La scurtă vreme, Secretarul Apărării, Mark Esper, și șeful Statului Major, generalul Mark Milley, nu pridideau să conteste valabilitatea documentului, cu cele mai penibile argumente: „A fost o greșeală făcută cu bună credință” (Milley); „Nu știu ce e cu acea scrisoare… Încercăm să aflăm de unde vine și ce este. Dar nu s-a luat nici o decizie de a părăsi Irakul. Punct” (Esper).

Se prea poate ca scrisoarea comandamentului militar american din Irak să aibă legătură cu decizia luată ieri la Consiliul Nord-Atlantic – reunit de urgență – de a suspenda temporar misiunea de instruire a trupelor irakiene (ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a anunțat astăzi că a întreprins toate măsurile pentru întreruperea misiunii celor 14 militari români).

Tot ieri, la sfârșitul zilei, Pentagonul a fost obligat să infirme declarația aberantă a șefului Casei Albe, care amenințase că vă ataca situri culturale iraniene – demers asimilat crimelor de război.

Se confirmă ceea ce se bănuia de la bun început: Trump a avizat asasinarea generalului Suleimani dintr-un impuls de grandomanie. Iar aberațiile pe care le debitează constant nu fac decât să augmenteze confuzia strategică.

Altminteri, dacă pe moment Statele Unite n-ar da satisfacție Iranului (graba retragerii nu are nici o noimă, birocrația irakiană n-ar fi implementat decizia Parlamentului mai devreme de o jumătate de an), are perfectă dreptate Steven Cook, în editorialul său  din Foreign Policy: „Irakienii doresc plecarea Statelor Unite. E greu să-i învinovățești. Americanii au intrat în țara lor, au permis aproape 17 ani de haos, iar acum amenință cu un război prin procură în care vor avea de suferi. (…). Iranienii au câștigat deja această bătălie. Și, cu cât mai devreme vor digera acest lucru factorii de decizie, cu atât mai bine”.

Sursă FOTO: @realDonaldTrump / Twitter