Prima pagină » Puterea Gândului » Al doilea doctorat al lui Victor Ponta

Al doilea doctorat al lui Victor Ponta

Al doilea doctorat al lui Victor Ponta
Când premierul Victor Ponta vorbește despre ridicol în politică, nu se poate să nu te bufnească râsul. Își ia o morgă de doctor în materie și emite truisme cu aerul că a descoperit piatra filosofală. Zice „Cutare este ridicol" și, încercând s-o demonstreze, după cinci minute se contrazice singur, fără a realiza că-și dă cu stângu-n dreptul. Apoi, zâmbind satisfăcut, descrie „viziunea" sa despre România, care, după cum se poate constata repede, este o noțiune al cărei înțeles îi scapă.

„Domnul Băsescu este la apus, se duce spre ridicol. Eu am învățat un lucru în politică:  e bine să fii iubit, e mai puțin bine să fii urât, dar singurul lucru cumplit este să fii ridicol. Eu cred că dl Băsescu este ridicol”, spune primul ministru, într-o discuție amicală cu ziariștii de la DCNews. Și dă exemple: președintele a fost ridicol când a îmbrăcat tricoul PMP, când s-a dus la adunarea acestuia, deși electoratul i-a dat doar șase la sută, sau când a mers la Consiliul Europei, unde ar fi umplut România de ridicol, lucru care l-a supărat a priori pe dl Ponta și de aia s-a cerut dumnealui.

Să presupunem că afirmațiile premierului sunt adevărate, că Traian Băsescu este un personaj de tot râsul, care, din toamnă, va dispărea cu totul din viața publică, cum anticipează Victor Ponta. Aceasta înseamnă că rizibilul Băsescu nu mai are nicio putere, nu mai influențează  pe nimeni și nimeni nu se mai teme de el. Și-atunci, cum de ar executa Vasile Blaga și Klaus Iohannis, doi politicieni mai puțin flexibili decât majoritatea, comenzile unui ins ridicol și scăpătat – cum le impută premierul – și de  ce se luptă dl Ponta în continuare, cu „regimul Băsescu”? Logica primului ministru este atât de fracturată că nu se îndreaptă nici pusă în atele.
 
Și, venind vorba de regimuri politice, premierul a explicat în sfârșit, care este viziunea sa despre România, un subiect care, în calitate de cetățean, mă interesa foarte tare, mai ales de când, întrebat a doua oară de lordul Peter Mandelson în ce constă aceasta, dl Ponta nu a știut ce să-i răspundă.
De data aceasta, am aflat că „viziunea clară” a premierului se reduce la înlocuirea unui regim politic cu altul, acțiune dublată de câteva „măsuri reparatorii” pentru populație. Complexă viziune, demnă de cele mai luminate minți, printre care nu se numără cele ale adversarilor dlui Ponta. Știți de ce nu este bun dl Iohannis de președinte­­­? „Nu are anvergură, este om cu limite”, ne lămurește premierul, adăugând, superior: „Când vine vorba despre candidatura la prezidențiale, lucrurile sunt complexe. Trebuie să ai o viziune asupra țării pentru viitor”. După ce însă primul ministru a devoalat-o pe a sa, am ajuns la concluzia că, mai ridicol decât  să nu posede nicio viziune pentru România, este ca chiar să creadă că are una.