Am pierdut ce n-am avut

Am pierdut ce n-am avut
De două zile, circulă în spațiul public o idee destul de păguboasă: aceea că europenii care sfârșesc prin a da la Bruxelles mai mult decât li s-ar putea întoarce ne-au pus, din nou, la colț.
Publicat: 10/02/2013, 21:28
Actualizat: 19/03/2015, 03:56

De două zile, circulă în spațiul public o idee destul de păguboasă: aceea că europenii care sfârșesc prin a da la Bruxelles mai mult decât li s-ar putea întoarce ne-au pus, din nou, la colț. Că ne-au tăiat din fondurile „cuvenite” României în următorii șapte ani: nu unul, nu două, ci nouă miliarde de euro.

Discursul politic are ținte precise care nu țin, oricum, de aritmetică. În cifre, lucrurile par însă mai clare. 39,8 miliarde de euro, cât va putea atrage România din 2014 până în 2020, înseamnă, evident, mai mult decât 33,5 cât are de la aderare și până la finalul lui 2013. Și, la fel de evident, cu 9 miliarde mai puțin decât 48 de miliarde cât ar fi dat, generos, Jose Manuel Barroso însuși în primă înstanță. Dacă bugetul ar fi fost la mâna lui. Dar nu e. Sau dacă ar fi dat din propriii bani. Nici asta nu e cazul.

Contributorii neți ai Uniunii, de la Germania, Franța, Marea Britanie și până la Italia, aflată în campanie, n-au bani de dat nelimitat. Oricum, nu-i dau cu ușurință țărilor suspectate de corupție pe cheltuiala lor.

Indiferent de ce-și mai spun la orele de vârf „dezamăgitul național” și „marele negociator demitizat”, strict pe hârtie România nu a ieșit în pierdere. Dar nici Traian Băsescu n-a obținut vreo victorie zdrobitoare la Bruxelles.

Am fost ceva mai serios luați în seamă decât cu șapte ani în urmă, când, de pe poziția țării care încă își aștepta intrarea, am luat ce ni s-a dat. Dar mult mai puțin auziți decât am fi putut fi, poate, dacă din 20 de miliarde cât am avut pentru autostrăzi, căi ferate, proiecte de mediu sau de dezvoltare regională, pe scurt pentru Coeziune, am fi luat în șase ani mai mult de 2,2. Responsabilii sunt vii, împrăștiați prin toate partidele și palatele și se arată reciproc cu degetul.

Înainte de a ne bate cu pumnii în piept care cât a scos de la Bruxelles sau cât ar fi scos dacă era lăsat să încerce, ar fi, poate, mai profitabil să vedem cam cât de bine ne pricepem azi să cheltuim banii europeni. Din opt programe operaționale finanțate de Uniunea Europeană, trei – Transporturi, Dezvoltare Regională și Competitivitate Economică – sunt blocate fără o perspectivă clară de revenire. Altele două – Mediu și celebrul POSDRU – abia și-au revenit din amorțire. Din 4,5 miliarde de euro pentru autostrăzi am luat până acum 295 de milioane și cea mai mare „reușită”, la Dezvoltare Regională, abia atinge 900 de milioane din 3,7 miliarde. Și toate astea în șase ani.

Cu aceste date ceri Germaniei, din care vine aproape un sfert din tot bugetul UE, să-ți finanțeze și mai și autostrăzile inexistente. Cu licitații trucate, gestionate de funcționari corupți sau adesea incompetenți care vor sporuri mai mari la salarii, din același buget al UE.

Cu aceleași date ceri Olandei, al șaselea contributor al Uniunii, să-ți dea mai mult la Dezvoltare regională, să-ți asfaltezi în fiecare an, la fel de strâmb, aceleași drumuri de județ cu garanția celor mai onești baroni. Și să nu vadă, dacă e posibil, Raportul pe Justiție. E tot trucat.

Să ceri mai mult, când știi cât merge șpaga pentru un proiect european, cum politicienii dau „proiecte” pentru a cumpăra tăcerea sau susținerea sau când nu ai nicio soluție care să miște lucrurile mai departe, e cel puțin naiv. Sau, pur și simplu, show tv.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri scandaloase în cazul profesoarei de sport care și-a abuzat doi elevi. Cum i-a ademenit...
Povestea lui Antonio, băiatul din satul Gura Vitioarei care nu a vorbit deloc până la...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
O fetiță de 3 ani din Constanța a ajuns la spital după ce a mâncat...
BAC 2024 | Avem subiectele care au picat la limba maghiară, la proba de azi...
Înfiorător: cum arată Emily Burghelea după ce a fost RASĂ în cap. Abia dacă o...
Gigantul german din industria auto care a deschis un centru în România. Are câteva sute...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Reacția lui Ronald Gavril după ce Laurențiu Reghecampf l-a acuzat că stă în casa lui...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
Ameninţări şi violenţe în Franţa înaintea alegerilor
Această INVENȚIE de acum 40.000 de ani a SCHIMBAT ISTORIA MODEI pentru totdeauna!
Pace în Ucraina. Anunț ISTORIC de la Kremlin: Primul pas a fost făcut azi
Permisul auto, tot mai greu de obținut. Intră în vigoare reguli draconice
Vero Căliman, apariție sexy în costum de baie. Cum arată fosta Fetiță Zurli la plajă....
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A...
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Forma Sistemului Solar s-a schimbat dramatic, au descoperit oamenii de știință
×