Prima pagină » Puterea Gândului » Anticipatele, ori o șansă pentru Netanyahu ori o ultimă șansă pentru pace

Anticipatele, ori o șansă pentru Netanyahu ori o ultimă șansă pentru pace

Anticipatele, ori o șansă pentru Netanyahu ori o ultimă șansă pentru pace
De la sfârșitul anului trecut, sub diverse pretexte, premierul Netanyahu agită ideea alegerilor anticipate.

Ultima oară a readus problema în discuție săptămâna trecută, legând-o de tensiunile politice din jurul reformei  audiovizualului.

Nu păcălește pe nimeni: prim ministrul Israelului încearcă să scape din corzile Justiției, să-și ia un timp de respiro. Audiat ore întregi în legătură cu primirea de cadouri și achiziționarea submarinelor germane, e posibil ca într-una dintre aceste  spețe să fie pus sub acuzare. Analiștii consideră că alegerile ar amâna demersul, iar eventuala lor câștigare i-ar aduce un ascendent important asupra anchetatorilor.

Dacă însă Netanyahu va pierde alegerile și, în consecință, portofoliul de premier, pacea cu palestinienii ar mai avea o șansă. Pentru că pacea nu poate fi realizată decât pornind de la premisa a două state, soluție pe care Netanyahu n-o va accepta niciodată.

Până și președintele Trump a început să priceapă, dovadă că, într-o discuție amicală cu profesorul Alan Dershowitz, purtată pe 18 martie la Mar-a-Lago (noul Camp David), în Florida, a invocat soluția a două state, așa cum a dezvăluit astăzi Dershowitz, într-o emisiune radiofonică. Președintele Statelor Unite, a declarat acesta, „e într-adevăr nerăbdător să aibă un acord de pace” între israelieni și palestinieni, adăugând că „este foarte important ca Israelul să fie încrezător că Administrația Trump va sta în spatele său”. Întrebat dacă Trump a identificat explicit vreuna dintre soluții, fostul profesor de la Harvard a răspuns categoric: „În mod clar a vorbit despre soluția a două state. Nu a sugerat în nici un fel, cel puțin în discuția cu mine, soluția unui singur stat”.

Soluția a două state înseamnă o Palestină demilitarizată, însă și împărțirea Ierusalimului – condiție dură pentru israelieni.

Dar problema cea mai spinoasă rămâne Gaza (dominată de Hamas). Oricât și-ar dori pacea bătrânul Mahmmud Abbas și oricât de dispus ar fi la concesii, noul lider al Gazei, Yahya Sinwar, pus în 2015 de Statele Unite pe lista teroriștilor, e un personaj greu de pătruns, care nu s-a pronunțat încă.Negociatorii s-ar putea trezi ca imprevizibilul, cinicul Sinwar să avanseze soluția cu… trei state.