Prima pagină » Puterea Gândului » Arafat ne „îngroapă” pe toți

Arafat ne „îngroapă” pe toți

Arafat ne „îngroapă
Întrebarea mea de ageamiu în materie de operațiuni unic-gestionate-și-coordonate, declanșate în situații de urgență, este: de ce se trezește DSU să facă anchete și controale numai când le sună ceasul unor oameni nevinovați?!

În 2014, Arafat – în calitate de secretar de stat la Ministerul Sănătății – reacționa, în urma prăbușirii, în Apuseni, a unui avion care transporta personal medical, aflat în misiune: „Nu poate să fie planificată (situația de urgență – n.n.) și nu poate să fie conform unei cărți. De regulă, situația de urgență este individuală, fiecare caz are caracteristicile lui și fiecare caz se analizează separat. Nu veți găsi niciodată o situație identică cu cealaltă. (…) Operațiunea a fost extrem de complexă, începută prompt, imediat după apelul la 112 „.

Operațiunea de salvare, „începută prompt”, a reprezentat, în fond, un fiasco zguduitor – în urma căruia au murit doi oameni, ceilalți membri ai echipei fiind pe cale de a avea, și ei, aceeași soartă -, situație care a generat premisele transferului lui Arafat, de la Sănătate, la MAI, unde i s-a încredințat șefia noului Departament pentru Situații de Urgență  

„Departamentul va coordona Inspectoratele pentru Situații de Urgență, Inspectoratul General de Aviație, precum și ceea ce înseamnă ambulanțe și unități de primiri-urgențe. (…) În secunda în care toate instituțiile stau la aceeași masă și ascultă o voce unică, o comandă unică, lucrurile merg mai bine din punct de vedere al situațiilor de urgență. Cu cât stă lumea mai mult împreună și face un comandament integrat, funcționează mai bine”, spunea Raed Arafat.

La începutul lui 2016, după tragedia de la Club Colectiv, raportul Corpului de Control al premierului arăta că intervenția Departamentului pentru Situații de Urgență, condus de secretarul de stat susmenționat, „a fost haotică, plină de improvizații și sub medie”.

Ce ne-a spus Arafat la tv?

„Medie înseamnă că ne-ai comparat cu alte intervenții, că au mai fost în lume. La Rhode Island, SUA, au fost 96 de decedați într-un incendiu, și 243 de răniți. Acolo au venit 64 de ambulanțe, la București au fost 61, plus trei pentru multiple victime. Capacitatea de transport a fost de peste 70 de persoane. Intervenția de la Rhode Island a avut un număr mai mare de decedați și răniți și alte condiții care nu erau similare. Aici nu există medie, pentru că, din fericire, aceste intervenții sunt rare”, a povestit Raed Arafat, pentru Antena 3. Și a adăugat: „Într-o oră și 40 de minute de la incendiu, toți pacienții erau în spitale, o parte ajungând la urgențe și cu mașini particulare, nu cu ambulanțe, așa cum s-a întâmplat și în cazul incendiului din 2003, din SUA”.

În consecință, președintele Asociației Colectiv GTG 3010, Eugen Iancu, anunța, la momentul respectiv, că îl va acționa în judecată pe Raed Arafat, în opinia sa secretarul de stat în MAI fiind responsabil pentru tragedia din Club Colectiv.

„Intervenția a fost un dezastru. (…) Acolo s-a greșit. Unitatea lui a aprobat-o, unitatea lui a intervenit dezastruos. Aici suntem părinți care știm și cine s-a opus, timp de o săptămână, la transferul copiilor noștri în spitalele din străinătate. S-a opus Bănicioiu, s-a opus Arafat, și managerii din spitale”, a precizat Iancu.

Ei bine, în urmă cu două zile, după decesul fotbalistului Patrick Ekeng, Arafat a apărut iar la tv, de unde ne-a dovedit că a rămas la fel de scrofulos la datorie.

„Am început o acțiune de inspecție și control a DSU, și încă la momentul acesta acțiunea este în desfășurare. Noi ce am verificat astăzi este dacă toate aspectele, inclusiv cele prevăzute prin autorizarea dată de către Direcție Sanitară firmei respective au fost respectate. Ce pot să spun până acum că s-au găsit niște nereguli serioase, dar nu mă pronunț până nu am raportul final al colegilor. Aceste nereguli înseamnă că cineva nu a respectat regulamentele și legislația sau după ce a obținut o autorizație a modificat ceva și nu a respectat mai departe ce la momentul autorizării a fost corect”, ne-a anunțat șeful DSU.

Același a mai precizat că, în conformitate cu Legea sportului, „la competiții de acest gen este necesară prezența unui echipaj cu o ambulanță de tip B, dotată corespunzător – defibrilator, trusă de resuscitare, oxigen, aspirator”.

Întrebarea mea de ageamiu în materie de operațiuni unic-gestionate-și-coordonate, declanșate în situații de urgență, este: de ce se trezește DSU să facă anchete și controale numai când le sună ceasul unor oameni nevinovați?

De ce nu a dispus șeful DSU controale periodice – prin sondaj, dacă se plânge de lipsă de personal – la toate instituțiile și unitățile subordonate departamentului pe care îl conduce?

De ce nu există o strategie, la nivel național, de preîntâmpinare a unor astfel de situații-limită, transformate de deruta, indolența și iresponsabilitatea subordonaților DSU în situații groaznice cu deznodământ tragic?

De ce nu insistă secretarul de stat, Raed Arafat, pentru introducerea în procesul de învățământ, la toate nivelurile, a unor cursuri practice de prim ajutor și comportament adecvat în situații de urgență?

De ce continuă să apară el, la tv, doar pentru a ne explica în ce fel au murit oamenii, și nu pentru a ne lămuri cum au fost salvați?

Păi, dacă dumnealui e secretar de stat în MAI, să nu fi aflat – măcar întâmplător, dacă de verificat n-a avut destul personal – de la vreun „coleg de armă”, că pe stadionul Ministerului de Interne nu vezi roată de salvare, fie ea tip A, sau B, sau C?

Interesant este că unii se întrebau, șocați, zilele astea, ce s-ar întâmpla dacă unui spectator i s-ar face rău în tribune; sau dacă un grup de spectatori ar fi pus în situații limită…

Eu, care am trecut printr-un cutremur precum cel din ’77, mă întreb, prăpăstios, cui o să-i mai explice Raed Arafat, la tv, după un „sinistru” similar, în ce fel ar trebui transportați răniții spre spitale, cum se face masajul cardiac, și câte salvări s-au prezentat la fața locului.

„În mod normal, un pacient care a fost supus manevrelor de resuscitare se vede acest lucru pe el. În primul rând, se vede când îl pui pe monitorizare, electrozii de monitorizare rămân (…) când cobori din mașină în mod normal iei monitorul cu tine, nu îl desfaci în mașină. Regulile medicinii de urgență sunt acelea că bolnavul, odată începută monitorizarea lui, nu o întrerupi până la momentul în care decizi că nu mai trebuie să fie monitorizat”, ne învață Arafat…

PENTRU COMENTARII VĂ AȘTEPT PE PAGINA DE FACEBOOK – MARIAN SULTĂNOIU