Prima pagină » Puterea Gândului » Armata Israelului – cea mai morală din lume?

Armata Israelului – cea mai morală din lume?

Armata Israelului - cea mai morală din lume?
Distribuie și tu un editorial semnat de Lelia MUNTEANU în Gândul!

Cine a auzit de Yaser Murtaja? Noi da, cei care ne ciocnim pe rețelele de socializare din Orientul Mijlociu.

În ciuda vestei cu inscriția clară PRESĂ lunetiștii armatei israeliene l-au luat în cătare și-au tras. După toate legile războiului de la Geneva și Haga, asta se cheamă crimă de război, chiar dacă e greu de definit ce se petrece la granița dintre Israel și Gaza, câtă vreme Tzahal trage cu gloanțe de război în niște protestatari care dau cu pietre și cu uneori cu cocteiluri Molotov (benzina e scumpă în enclava de dincolo de gard). Mă îndoiesc că va observa incidentul Curtea Penală Internațională, cea construită sub auspiciile Adunării Generale și a Consiliului de Securitate ONU. E o perioadă tocmai bună ca, în afara unor comunicate vag dojenitoare, lumea să întoarcă privirea de la ceea ce se petrece pe cei 51 kilometri de graniță cu Fâșia Gaza. E un echilibru toxic la masa Consiliului de Securitate: Rusia are propriile ei treburi murdare de acoperit în Siria, iar Statele Unite au de apărat colonialismul israelian.

Uniunea Jurnaliștilor din Israel s-a adresat generalului Gadi Eizenkot, șeful Statului Major, cerând explicații cu privire la ordinele primite de soldații care l-au împușcat pe cameramanul palestinian. Însă răspunsul se cam știe, așa cum a reieșit din postările pe Twitter ale Armatei: soldații – unii pifani, au ordin să tragă foc de avertizare dacă protestatari încalcă linia roșie aflată la câteva sute de metri de zidul despărțitor, în interiorul Gazei. În cazul în care protestatarii insistă să se apropie de zid, lunetiștii sunt instruiți să tragă după instinct (motivul pentru care se ard cauciucuri e ca palestinienii să se poată ascunde în spatele pânzei de fum). Țintele predilecte ale gloanțelor sunt așa-numiții „instigatori” ai protestelor, infiltrații Hamas care urmăresc să dea o turnură violentă Marșului Reîntoarcerii (care a intrat deja în a doua săptămână și nu se va opri până își va atinge apogeul, pe 15 mai, când palestinieni comemorează Ziua Catastrofei,  înființarea Statului Israel; bilanțul – 19 morți și mii de răniți). În treacăt fie spus, partidul Hamas (cu aripa lui militară cu tot) conduce Gaza, ales democratic, ceea ce până și pe Tony Blair (fostul reprezentant al Qvartetului pentru Orientul Mijlociu – SUA, Rusia, Uniunea Europeană și Națiunile Unite) l-a făcut să declare, la sfârșitul anului trecut, că ar trebui adus la masa dialogului.     

Yaser Murtaja împlinise 31 de ani, lucra la de 5 ani la o mică agenție de presă palestiniană al cărei co-fondator era („Ain Media”), iar pasiunea lui, ilustrată pe contul său de Twitter, au fost imaginile din dronă. Sub una dintre ele, realizată deasupra  capitala enclavei, a scris: „Sper să vină ziua când voi putea lua  această imagine din cer nu de pe pământ (…). Locuiesc în Gaza și n-am călătorit niciodată în viața mea”.

Împușcat vineri, la 350 de metri de zidul de securitate, Murtaja e doar încă o victimă a „celei mai morale armate din lume”, cum a caracterizat-o ministrul Apărării, Avigdor (Victor) Lieberman.