România a devenit un sat fără câini. Nu-i mai sunt respectate simbolurile, nu-i mai sunt respectate valorile umane și nici instituțiile. Mai nou, Imnul Național, „Deșteaptă-te române”, cântec mobilizator pentru națiune de-a lungul istoriei sale, a devenit și el bătaia de joc a unor analfabeți.
Nu cred că i s-a mai întâmplat vreunui stat din lume să-i fie aruncat în derizoriu unul din simbolurile cele mai importante – alături de Drapelul Național -, chiar de către liderii alianței politice care-l guvernează.
Cum poți cataloga o asemenea bătaie de joc altfel decât ca pe o consecință manifestă a prostiei generoase. Cât de mărunt la minte să fii ca să-ți bați joc de imn pentru că unul dintre versuri amintește de numele împăratului Traian, „asimilat” în vidul cerebral al unora cu prenumele președintelui în funcție?
Lamentabil și ipocrit, Crin Antonescu, aflat în asistența unei noi lansări de candidați, la USL Sinaia, se face că e surprins de „întâmplarea” de a fi „retezat” imnul, exact la versul cu pricina. Își duce mâna la gură, își îndeasă zâmbetul cu palma, după care explică sarcastic: „Punctul meu de vedere este că asupra Imnului Național nu pot exista puncte de vedere. Deci Imnul Național se cântă în variantă întreagă, în variantă prescurtată, n-are nicio treabă Traian din imn cu alți Traiani… Având puține abilități tehnice în materie de sonorizare, de pus melodii, nu sunt cooptat niciodată în comitetul de organizare la aceste lucruri”.
E drept, Crin Antonescu nu are veleități, altele decât politica simandicoasă. Nu le are cu tehnica în materie de sonorizare, dar în materie de onestitate – și dacă i-ar fi păsat, măcar în treacăt, de simbolurile naționale, atât lui cât și lui Victor Ponta -, ar fi trebuit să se sesizeze, ferm și fără drept de apel, încă de sptămâna trecută, când, la București, alți organizatori, la fel de infantili, au pus la cale aceeași „aroganță”, odată cu lansarea programului de guvernare, în prezența capilor USL.
Bunul simț, dacă nu patriotismul ori respectul față de simboluri – realități considerate de marea masă a politicienilor drept gonflări naive – ar fi trebuit să-i facă, măcar pe cei doi lideri, să reacționeze imediat și să-și ceară scuze public.
Ceea ce s-a întâmplat la Sinaia dovedește că nu de o eroare tehnică a fost vorba, ci de o bătaie de joc continuă, fiind previzibil că mulți alți șefi de filiale vor îndemna, într-o întrecere națională a bătăii de joc, la aceleași „erori tehnice de sonorizare”, pe care Antonescu nu se pricepe să le repare.
Dar ce să-i cerem lui Crin Antonescu să apere simbolurile naționale – odată cu acestea apărând demnitatea statală – când pentru el statul nu mai are coordonate esențiale – nu recunoaște instituția Președinției – refuzând să meargă la Cotroceni cu ocazia instalării noului ministru al Sănătății -, nu recunoaște deciziile ANI, fostul președinte interimar declarând la Pitești că este „pe deplin solidar” cu demnitarii acuzați de incompatibilitate, și că „până la proba contrarie, aceștia nu ar trebui să demisioneze pentru că nu face ANI alegeri în România, fac cetățenii României”, ANI fiind doar o unealtă politică a lui Băsescu.
Să ne mai mirăm, după toate astea, că simbolurile nu mai sunt respectate, că instituțiile statului nu mai sunt luate în seamă, că personalitățile vor fi umilite în continuare?!