Din multe puncte de vedere înclin să-i dau dreptate lui Zakaria, presupunând că nu s-a referit și la liderii kurzi (Masud Barzani s-a îmbogățit din petrol și comisioane).
Mai sunt câteva ore până când va începe, în Kurdistanul irakian, referendumul pentru independență. Nici să vrea președintele Barzani nu mai poate da înapoi. Presiunile guvernului de la Bagdad și ale puternicilor vecini nu vor înceta până în ultima clipă.
Premierul Haider al-Abadi repetă ultimativ că va fi nevoit să ia „toate măsurile legale pentru protejarea securității sociale și a păcii” împotriva demersului neconstituțional al regiunii Kurdistan. Al-Abadi a comunicat dimineață că a discutat cu Secretarul de Stat Tillerson, care i-a telefonat ieri reasigurându-l de faptul că America sprijină integritatea teritorială a Irakului.
Imediat după ce s-a întors de la New York, președintele ErdoÄŸan a convocat Consiliul de Securitate și a concluzionat că referendumul din Kurdistan – „ilegitim, nul și neavenit” – reprezintă o amenințare la securitatea Turciei. Ca urmare, a trimis trupe, aproximativ o sută de tancuri plus lansatoare de obuze la granița cu „secesioniștii”, în zona Silopi, cu scopul, declarat de premierul Binali Yildirim, de a înnăbuși în fașă „orice tentativă care, din interiorul sau din exteriorul frontierelor noastre, care ne-ar amenința securitatea”.
Cât privește Iranul, acesta își afirmase puternic sprijinul pentru unitatea și integritatea teritorială a Irakului, subliniind necesitatea respectării Constituției „de către toate părțile” – adică de către Kurdistan. (Zilele trecute a existat chiar un comunicat comun irakiano-turco-iranian, care solicita cu fermitate anularea referendumului).
La cererea guvernului central de la Bagdad, Tehranul și-a închis granița aeriană pentru Kurdistan, interzicând zborurile de pe cele două aeroporturi, Erbil și Suleimania, deasupra teritoriului iranian.
O stire, confirmată deocamdată doar din surse kurde, arată că, în dimineața aceasta, artileria iraniană a bombardat intens zona de graniță aflată la nord-est de capitala Erbil.
Tot astăzi președintele Masud Barzani l-a primit pe reprezentantul secretarului general al ONU, într-o ultimă încercare a acestuia din urmă de a-l determina pe liderul de la Erbil să anuleze referendumul și să se așeze la masa verde a tratativelor cu conducerea de la Bagdad. Barzani a reproșat ONU – care definise demersul kurzilor irakieni ca un „referendum unilateral” (!) – că acționează în contradicție cu propriile sale valori.
În fine, în seara aceasta, vorbind presei, Barzani a asigurat opinia publică internațională că mâine referendumul va avea lor, la ora și în condițiile stabilite.