Prima pagină » Puterea Gândului » Balaurul Orban și Făt Frumos din Spuma Mării

Balaurul Orban și Făt Frumos din Spuma Mării

Balaurul Orban și Făt Frumos din Spuma Mării
Vocea liberalilor, aflați în opoziție, continuă să fie la fel de anemică și de voalată, ca în primele zile post-dezastru, ale lui decembrie trecut. Sporadic, se aud declarații ale Alinei Gorghiu. La fel de rar și prea puțin percutant, răzbate în lumină, ca într-un joc al unui carusel cu păpuși, Raluca Turcan.

Ce face partidul?! Campanie electorală, într-un reflex post-traumatic. Personalități, grupuri, echipe, se aglutinează, se mobilizează, se confruntă tot mai intens, pregătindu-se pentru ciocnirea finală, din congres.

Printre cei mai activi candidați la fotoliul prezidențial, Ludovic Orban. Și el, alături de Cătălin Predoiu, tot un fel de candidat de serviciu. Dacă nu i se va întâmpla neprevăzutul până la votul final, Ludovic va fi unul dintre candidații serioși la șefia partidului.

În rest, pe fondul acalmiei morbide, care a cuprins opoziția în ansamblu, Orban a luat la pas 21 de județe, remarcând, aproape surprins, că se bucură de încredere și susținere din partea trupei partidului, care cere schimbarea liderilor liberali – cine or mai fi ei, astăzi.

„Toți ne spun că trebuie să ne întoarcem să reprezentăm cu adevărat publicul care este apropiat dreptei liberal-conservatoare, adică oameni care trăiesc pe propriile picioare, din afacerea lor. (…) Sunt foarte nemulțumiți de cei care reprezintă public partidul, mai ales la nivel național, în media națională, vor să fie respectați, să se țină cont de punctul lor de vedere, vor ca deciziile să nu mai fie luate la București în spatele ușilor închise, ci prin consultarea amplă a bazei partidului. Primarii, viceprimarii, consilierii locali sunt implicați în comunitățile locale și simt cel mai bine pulsul, ai nevoie de implicarea lor pentru că ei îți dau cele mai bune informații referitoare la un proiect politic, acțiune politică, decizie, poziționare, inclusiv despre lideri. Vor să nu mai fim reactivi, ci să să avem inițiativă și să impunem noi teme”, a afirmat Orban,  precizând totodată că va fi cât se poate de „discret”, în privința alegerilor din teritoriu, îndemnându-și colegii să-i aleagă pe cei mai performanți. „Le-am spus tuturor să nu țină cont de unde provine un candidat, ci doar dacă este într-adevăr performant, dacă are experiența și capacitatea de a duce partidul la victorie. Nu mă voi implica în nicio competiție în nicio filială județeană”, a mai spus Orban.

Dincolo de discursul „reformator”, în backstage, pe după faldurile țesute în urzeli prietenoase, se poartă lupte „înfundate”, ca într-un teatru al umbrelor.

Contracandidații lui Orban sunt băgați în ședințele făcătorilor de strategii: „performanțele electorale” ale lui Ilie Bolojan au fost intens criticate, după non-performanța înregistrată anul trecut, distrugătoare de imagine și generatoare de datorii. De asemenea, eventuala desantare a lui Dacian Cioloș în partid este, și ea, născătoare de frisoane și refuzuri hotărâte.

Orban însuși, deși declară senin că va fi stimulat de orice altă candidatură, anunțată în partid, se „războiește” pe față cu o fantomatică participare la vot, a lui Cristian Bușoi.

„Orice candidatură este binevenită. (…) Este binevenit orice fel de candidat. Am spus și când s-a vorbit despre venirea lui Ilie Bolojan, și când s-a vorbit despre venirea lui Dacian Cioloș în PNL și spun același lucru și despre Făt Frumos din Spuma Mării care se tot anunță și care eu bănuiesc despre cine e vorba. Și nu cred că această anunțare, că această prevestire are nevoie de prooroci. Să spună domnul Bușoi când vrea să se înscrie în cursă hotărât: eu vreau să candidez la președinția PNL, ce-i mare filosofie?„,  

 Cum s-ar spune, „candidatul Bușoi” îi va întoarce serviciul „candidatului Orban”, de la locale. Cum s-ar spune, nimic nu se uită, totul se transformă.

În consecință, opoziția pare să respire, încă, mai ales în confruntări intestine.