Subiectul care încinge spiritele zilele acestea în Israel e Eurovision-ul. Unde să se desfășoare, în 2019 – la Ierusalim sau la Tel Aviv? Ultrareligioșii amenință cu retragerea din Guvern, dacă va fi tulburat Shabbatul la Ierusalim. Însă, până în luna mai anul viitor, ultrareligioșii vor avea cel puțin încă un prilej de șantaj politic – Legea încorporării (toți tinerii a căror ocupație exclusivă e studiul Torei sunt scutiți de efectuarea stagiului militar și așa doresc să rămână).
Protestul început pe 30 martie nu-i mai preocupă decât pe cei care, de-o parte și de alta a zidului, suferă direct consecințele. Palestinienii din Gaza au amenințat zilele trecute că vor sărbători Bayramul (sfârșitul Lunii Sfinte a Ramadanului) cu cinci mii de zmeie incendiare și baloane cu exploziv, pe care le vor arunca peste gard, în sudul Israelului. Scriam zilele trecute despre disperarea agricultorilor israelieni care își văd recoltele pârjolite. De partea cealaltă a gardului, e disperarea palestinienilor ghetoizați, foamea și frica.
Autoritățile de la Ierusalim, cele care trimit soldații la granița cu Fâșia Faza cu muniție de război pe țeavă vor să declare zmeiele și baloanele arme și să le pună pe același plan cu așa-numitele rachete Qassam.
Atacurile cu rachete Qassam sunt la ordinea zilei în sudul Israelului – lansate de aripa militară a Hamas, Brigăzile Izz ad-Din al-Qassam, și de aripa armată a Jihadului Islamic, Brigăzile Al-Quds (numele arab al Ierusalimului). Dacă, nu cu mult timp în urmă, rachetele (cam fără țintă) erau lansate pe rând, cu pauze, de la o vreme le lansează în „snop” de câteva zeci, ceea ce face dificilă misiunea sistemului de apărare Patriot (din care și România a achiziționat șapte unități, din rațiuni strategic-tactice care îmi scapă).
Faptul că nu se va mai face diferența dintre zmeie/ baloane și rachete miroase a război.
Zmeiele incendiare și baloanele cu cocteil Molotov au distrus, din urmă cu vreo câteva săptămâni când au fost născocite, 9000 de hectare de terenuri agricole și pădure.
Deși afirmă că neutralizează două treimi din aceste „arme”, ministrul Apărării, Avigdor Lieberman, a recunoscut ieri că nu li s-a găsit încă „antidotul”. „Nu putem putem sigila cerul”, a declarat. Deocamdată, a fost restricționat transferul de heliul în Gaza (folosit oficial în scopuri medicale, dar și la umplerea baloanelor incendiare). Soluția ar fi ca „armele” palestinienilor să fie oprite la sol, în bordeiele unde sunt confecționate, dar asta ar putea însemna încă o baie de sânge.
Astăzi n-au fost lansate cinci mii de focuri zburătoare, dar Bayramul nu s-a încheiat încă.
Am urmărit o zi întreagă un spectacol patetic: palestinienii își lansau zmeiele și baloanele de foc, armata israeliană le dobora cu drone, băiețașii din Gaza încercau să doboare dronele cu praștia… Planul de pace al lui Trump plana și el pe deasupra, ca un avion de hârtie.