Bilanțul inaugurării ambasadei Statelor Unite la Ierusalim: 52 de morți în Gaza
Neta, câștigătoarea Eurovisionului, e o fată deșteaptă. Replica ei, „Le-shana Ha-baa bi-Yerushalayim!” (La anul, la Ierusalim!), a fost uriașă, rostită în ajunul Zilei Ierusalimului. Semnificația expresiei e profund mesianică, cu ea se încheie postul de Yom Kippur și se referă la refacerea Templului. Pe de altă parte, într-adevăr, țara celui care câștigă concursul e gazda următoarei ediții.
Nu e însă ușor de realizat ediția 2019 a Eurovisionului la Ierusalim. Din două motive: întâi că Ierusalimul nu are un stadion acoperit (amploarea showului reclamă un spațiu mai mare decât al unei clasice săli de spectacol), iar în al doilea rând ziua de sâmbătă, când se desfășoară, e una problematică în Israel – ultrareligioșii nu vor permite să le fie tulburată. (În presa locală au început deja controversele). Oricum, premiul Eurovision a picat cum nu se poate mai bine și nu mă număr printre cei care consider că a fost influențat politic.
Netanyahu a oferit aseară, de Ziua Ierusalimului, o recepție grandioasă, celebrând personalitatea vizionară a președintelui Donald J. Trump, o recep”ie la care însă, dintre cele 86 de misiuni diplomatice prezente în Israel, n-au onorat invitația decât mai puțin de 35 (între care și România, care altminteri nu s-a învrednicit să-și numească un ambassador de vreo doi ani). Și premierul a susținut, ca de obicei, propriul spectacol: „Mutați-vă ambasadele la Ierusalim, pentru că așa e corect. Mutați-vă ambasadele la Ierusalim, pentru că așa se promovează pacea, căci pacea nu se poate construi pe baza unor minciuni! (…) În orice acord de pace imaginabil, Ierusalimul va rămâne capitala Israelului”.
Astăzi, până la ora 16, când ambasada a fost mutată oficial și festiv în clădirea consulatului, 37 din cei aproximativ 40.000 de palestinieni care își continuau protestul la granița cu Gaza, fuseseră uciși, iar 1.800 – răniți.
Trei ore mai târziu, numărul morților crescuse la 52.
„Ce zi glorioasă pentru Israel!”, a exclamat prim ministrul Benjamin Netanyahu, după ce toți cei prezenți s-au pătruns mesajul video al președintelui Statelor Unite ale Americii.
Netanyahu l-a elogiat pe Donald Trump pentru curajul deciziei sale și l-a anunțat că și-a asigurat un loc în istorie. Cred, cum spuneam lunile trecute, că i-a promis și un Nobel pentru Pace (eventual, luându-i-l lui Barack Obama). Apropo de pace, proiectul promis de pace între israelieni și palestinieni tot nu e gata. E drept că, în mesajul său video, președintele Americii a declarat și că țara sa își „menține în totalitate angajamentul de a facilita acordul de pace”. După recunoașterea Ierusalimului drept Capitală a Israelului poziția Statelor Unite de mediator onest e greu de crezut că va fi menținută. De altfel, tot mai multe țări (astăzi, Turcia) au anunțat că această ipocrizie nu mai poate continua.
„Israel Hayom” (Israelul azi), cotidianul dăruit lui Bibi de miliardarul Las Vegasului, Sheldon Adelson, l-a numit pe Donald J. Trump „noul Truman”.